Dtum
Login with Facebookk
1941 | Október

Történt-e mulasztás mádi Kováts Judit tragikus halála körül?

A rendőrség mádi Kovács Judit tragikus, halálos szerencsétlensége ügyében befejezte a nyomozást Mint ismeretes, mádi Kovács Judit, a tolnai főispán leánya szeptember 29-én, vőlegényével együtt egy budai uricsaládhoz volt vacsorára hivatalos. Vacsora közben vizet kért a szobalánytól, aki egy tálcán két pohár vizet tette a leány és vőlegénye elé. Majdnem egyszerre emelték szájukhoz a poharat és ebben a pillanatban a vőlegény, akinek feltűnt a ,,víz” különös íze, kezével intett a leánynak, hogy ne vigyék. A figyelmeztetés azonban már késő volt, mert Kovács Judit két kortyot nyelt

Mind a két pohárban víz helyett metilalkohol volt, ami halálos méreg.


A fiatal urileány nem lett azonnal rosszul, s ugy látszott, hogy baj nélkül megussza a dolgot. Két nappal ezelőtt azonban váratlanul elhunyt. Mint megállapították, halálát metilalkohol mérgezés okozta. A nyomozás megállapította, hogy Kovács Judit tragikus véletlen áldozata.

Kihallgatták a vendéglátó uricsalád fejét, egy vegyészmérnököt aki elmondta, hogy az egyik budafoki gyárból metilalkoholt szokott hazavinni, hogy faszeszszel a motalkót keverje.

Néhány nappal ezelőtt egy ásványvizes üvegben vitt haza a szobalánynak, hogy tegye el valami hozzáférhetetlen helyre, mert az ásványvizes üvegben metilalkohol van. A szobalány nem tette el nyomban az üveget, hanem csak jóval később, de addigra elfelejtette, hogy az ásványvizes üvegben nem víz, hanem metilalkohol van.

Az üveget, abban a hiszemben, hogy az ásványvizet tartalmaz, beállította a jégszekrénybe, amikor pedig Kovács Judit és vőlegénye, amikor vacsora közben vizet kért, ebből az üvegből töltötte a poharakba.

A beszentelés


Vasárnap délután fél négy órakor a Kerepesi temető központi halottas házában szentelték be a tragikus véget ért mádi Kováts Judit holttestét. Már három órakor hatalmas tömeg gyűlt össze a hatos számu terem előtt. Oldalt feketeruhás gyászhuszárok és díszruhás rendőrök állottak sorfalat. Az ajtón lengő drapériára feltűzték a család gyászjelentését, amely így szól:

Vitéz mádi Kováts Imre és felesége Pecz Györgyi, leányuk Györgyi és a kiterjedt rokonság nevében mérhetetlen fájdalomtól lesujtva jelentik, hogy drága kislányuk, a legszeretőbb, legjobb testvér és legjobb rokon, mádi Kováts Judit boldog fiatalságának virágában, 22 éves korában, e hó elsején, az utolsó kenettel elhunyt. Jóságos angyali lelked örökké köztünk marad. Legyen meg az Úr akarat!

Fél négy órára már zsufolásig megtelik a halottasház környéke, a terembe pedig már senki sem fér, pedig száz és száz gyászruhás férfi és nő szeretne bejutni. A folyosót is elönti a csokrok és koszoruk áradata. Mindenütt fehér virág, hófehér szekfű, hófehér krizantém pompázik és illatozik a teremben. Maga a koporsó is hófehér, aranycirádákkal díszített, széles csipke csügg le róla. A koporsó előtti állványon megint csokrok és koszoruk rengetege. Legfelül a szülők fehér rózsacsokra fonja körüli a virágokat, az egész olyan, mint egy hatalmas menyasszonyi csokor…
Hiszen mádi Kováts Judit menyasszony volt..
Félnégy előtt néhány perccel érkeznek meg a szülök és a rokonok. A tolnai főispán feleségét és leányát vezeti karonfogva.
A vőlegény nem jelent meg a szertartáson, a tragikus eset olyan megrázó hatással volt rá, hogy ágynak dőlt.

Pontosan félnégykor megkezdődik a gyászszertartás. A paksi plébános nagy papi segédlettel végzi. Hétfőn reggel autóra emelik a koporsót, melléteszik a tengernyi virágot s mádi Kováts Judit holttestét Paksra szállítják. Ott temetik el hétfőn délután félháromkor a családi sírboltba.

Miért kellett Kováts Juditnak meghalnia?

A halottasház elől sokáig nem távozik a közönség. Csoportokba tárgyalják a tragikus haláleset körülményeit. Mára már sok minden tisztázódott, legfőképpen az, hogy mádi Kováts Juditnak nem kellett volna elpusztulnia.
Az egyik rokonnal beszélgetünk
- Porig sujtott minket Judit halála. Nem érjük sehogysem a dolgot. Miért csak az utolsó pillanatban jutott orvosi segítséghez, amikor már minden késő volt?!

Erről beszél különben mindenki. Sokan ismerik a tragikus eset körülményeit. Elmondják, hogy Kováts Judit hétfőn este vett részt azon a vacsorán, ahol a metilalkoholmérgezés történt. Több vegyészmérnök volt a társaságban.

Mindjárt kiderült, hogy a szerencsétlen urileány veszedelmes mérget ivott, mégsem értesítették nyomban az orvost, őt sem figyelmeztették a következményekre. Azt remélték, hogy szervezete legyűri a mérget. Ha nyomban kórházba küldik, vagy orvost hívnak hozzá, gyomormosással meg lehetett volna menteni az életnek
- Szinte érthetetlen – magyarázzák -, hogy nem így történt a dolog.
Amikor orvost hívtak hozzá, már elvesztette szemevilágát a borzalmas hatásu metilalkoholtól s nem lehetett rajta segíteni.

Négy óra után kezd oszladozni a gyászszertartás közönsége. A gyászhuszárok leszedik az ajtóról a fekete drapériát s mádi Kováts Judit egyedül marad a hófehér virágok között.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98