Dtum
Login with Facebookk
1941 | Október

Történt-e mulasztás mádi Kováts Judit tragikus halála körül?

A rendőrség mádi Kovács Judit tragikus, halálos szerencsétlensége ügyében befejezte a nyomozást Mint ismeretes, mádi Kovács Judit, a tolnai főispán leánya szeptember 29-én, vőlegényével együtt egy budai uricsaládhoz volt vacsorára hivatalos. Vacsora közben vizet kért a szobalánytól, aki egy tálcán két pohár vizet tette a leány és vőlegénye elé. Majdnem egyszerre emelték szájukhoz a poharat és ebben a pillanatban a vőlegény, akinek feltűnt a ,,víz” különös íze, kezével intett a leánynak, hogy ne vigyék. A figyelmeztetés azonban már késő volt, mert Kovács Judit két kortyot nyelt

Mind a két pohárban víz helyett metilalkohol volt, ami halálos méreg.


A fiatal urileány nem lett azonnal rosszul, s ugy látszott, hogy baj nélkül megussza a dolgot. Két nappal ezelőtt azonban váratlanul elhunyt. Mint megállapították, halálát metilalkohol mérgezés okozta. A nyomozás megállapította, hogy Kovács Judit tragikus véletlen áldozata.

Kihallgatták a vendéglátó uricsalád fejét, egy vegyészmérnököt aki elmondta, hogy az egyik budafoki gyárból metilalkoholt szokott hazavinni, hogy faszeszszel a motalkót keverje.

Néhány nappal ezelőtt egy ásványvizes üvegben vitt haza a szobalánynak, hogy tegye el valami hozzáférhetetlen helyre, mert az ásványvizes üvegben metilalkohol van. A szobalány nem tette el nyomban az üveget, hanem csak jóval később, de addigra elfelejtette, hogy az ásványvizes üvegben nem víz, hanem metilalkohol van.

Az üveget, abban a hiszemben, hogy az ásványvizet tartalmaz, beállította a jégszekrénybe, amikor pedig Kovács Judit és vőlegénye, amikor vacsora közben vizet kért, ebből az üvegből töltötte a poharakba.

A beszentelés


Vasárnap délután fél négy órakor a Kerepesi temető központi halottas házában szentelték be a tragikus véget ért mádi Kováts Judit holttestét. Már három órakor hatalmas tömeg gyűlt össze a hatos számu terem előtt. Oldalt feketeruhás gyászhuszárok és díszruhás rendőrök állottak sorfalat. Az ajtón lengő drapériára feltűzték a család gyászjelentését, amely így szól:

Vitéz mádi Kováts Imre és felesége Pecz Györgyi, leányuk Györgyi és a kiterjedt rokonság nevében mérhetetlen fájdalomtól lesujtva jelentik, hogy drága kislányuk, a legszeretőbb, legjobb testvér és legjobb rokon, mádi Kováts Judit boldog fiatalságának virágában, 22 éves korában, e hó elsején, az utolsó kenettel elhunyt. Jóságos angyali lelked örökké köztünk marad. Legyen meg az Úr akarat!

Fél négy órára már zsufolásig megtelik a halottasház környéke, a terembe pedig már senki sem fér, pedig száz és száz gyászruhás férfi és nő szeretne bejutni. A folyosót is elönti a csokrok és koszoruk áradata. Mindenütt fehér virág, hófehér szekfű, hófehér krizantém pompázik és illatozik a teremben. Maga a koporsó is hófehér, aranycirádákkal díszített, széles csipke csügg le róla. A koporsó előtti állványon megint csokrok és koszoruk rengetege. Legfelül a szülők fehér rózsacsokra fonja körüli a virágokat, az egész olyan, mint egy hatalmas menyasszonyi csokor…
Hiszen mádi Kováts Judit menyasszony volt..
Félnégy előtt néhány perccel érkeznek meg a szülök és a rokonok. A tolnai főispán feleségét és leányát vezeti karonfogva.
A vőlegény nem jelent meg a szertartáson, a tragikus eset olyan megrázó hatással volt rá, hogy ágynak dőlt.

Pontosan félnégykor megkezdődik a gyászszertartás. A paksi plébános nagy papi segédlettel végzi. Hétfőn reggel autóra emelik a koporsót, melléteszik a tengernyi virágot s mádi Kováts Judit holttestét Paksra szállítják. Ott temetik el hétfőn délután félháromkor a családi sírboltba.

Miért kellett Kováts Juditnak meghalnia?

A halottasház elől sokáig nem távozik a közönség. Csoportokba tárgyalják a tragikus haláleset körülményeit. Mára már sok minden tisztázódott, legfőképpen az, hogy mádi Kováts Juditnak nem kellett volna elpusztulnia.
Az egyik rokonnal beszélgetünk
- Porig sujtott minket Judit halála. Nem érjük sehogysem a dolgot. Miért csak az utolsó pillanatban jutott orvosi segítséghez, amikor már minden késő volt?!

Erről beszél különben mindenki. Sokan ismerik a tragikus eset körülményeit. Elmondják, hogy Kováts Judit hétfőn este vett részt azon a vacsorán, ahol a metilalkoholmérgezés történt. Több vegyészmérnök volt a társaságban.

Mindjárt kiderült, hogy a szerencsétlen urileány veszedelmes mérget ivott, mégsem értesítették nyomban az orvost, őt sem figyelmeztették a következményekre. Azt remélték, hogy szervezete legyűri a mérget. Ha nyomban kórházba küldik, vagy orvost hívnak hozzá, gyomormosással meg lehetett volna menteni az életnek
- Szinte érthetetlen – magyarázzák -, hogy nem így történt a dolog.
Amikor orvost hívtak hozzá, már elvesztette szemevilágát a borzalmas hatásu metilalkoholtól s nem lehetett rajta segíteni.

Négy óra után kezd oszladozni a gyászszertartás közönsége. A gyászhuszárok leszedik az ajtóról a fekete drapériát s mádi Kováts Judit egyedül marad a hófehér virágok között.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A film őskora A film őskora
Igazán nem lehet azt állítani, hogy a budapesti közönség nem tudja...
Luxemburg grófja filmen Luxemburg grófja filmen
Az utóbbi tíz esztendő egyik legnagyobb operettsikere Lehár Ferencnek...
Az idei Lotz- díj Az idei Lotz- díj
Lotz Károly jeles festőművészünk jubileumának emlékére alapította a...
Szilágyi Dezső halála Szilágyi Dezső halála
A magyar közélet egyik legelső kitünősége, Szilágyi Dezső képviselő...
Morar Teofil ismét megsebesült Morar Teofil ismét megsebesült
Morár Teofil, a BEAC nagytehetségű sulydobója tavaly nyáron sulyos...
Három kiállítás tanulsága
Majdnem egyszerre három igen érdekes kiállítás nyilt meg, az egyik...
Az orosz hadsereg helyzete Az orosz hadsereg helyzete
Kuropatkin tábornokot, kit az oroszok legnagyobb hadvezérének...
Házasságtörés vétsége cimén felesége megbüntetését kéri a biróságtól egy budapesti vendéglős Házasságtörés vétsége cimén felesége megbüntetését kéri a biróságtól...
A budapesti büntetőjárásbiróságnál dr. Czukor József büntetőbiró...
Hogy utazik a magyar király? Hogy utazik a magyar király?
Erre mifelénk ugyan, sajnos, nem jár mostan. Borús a politikai...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98