Dtum
Login with Facebookk
1941 | Szeptember

10-12%-kal fokozták a széntermelést

A tél közeledtével aktuálissá válik a szénbeszerzés.
Különböző illetékes fórumoktól beszerzett adatok alapján az általános szénhelyzetet a következőkben ismertethetjük:

A lakosság bizonyos rétegeiben szórványosan észlelhető volt bizonyos nyugtalanság.

Egyesek például a tavalyi szükséglet 2-3-szorosát igyekeztek megvásárolni. Ez azután a kiskereskedőknél időnként és helyenként valóban könnyen okozhatott ideiglenes áruhiányt. A tűzoltóságnál kapott értesülésünk szerint eddig több mint 40 helyen történt felhalmozott szénnél öngyulladás, mert túltömték a pincéket és a szén nem kapott elég levegőt.

Másfelől optimizmusra vall a tény,
hogy feltünően sok központi fűtéses házat építettek. Reméljük, hogy ezek speciális szénszükségletének kielégítésénél sem lesz fennakadás.

Kétségtelen, hogy átmeneti nehézségek mutatkoztak, különösen a nyári időszakban.

A felszabadított területeken 276 ipartelepet és 3 cukorgyárat kaptunk vissza. Ezeknek szénnel való, kellő ellátása nem csekély gondot okozott az illetékes tényezőknek, különösen Erdélyben, ahol az ipartelepek túlnyomórészt olajfűtésűek voltak, ezeket szénfűtésre kell átalakítani. Az árvízkárokat is helyre kellett állítani: a szintén sok szenet igénylő téglagyáraink hatalmasan felfokozott erővel kénytelenek dolgozni.

Mindezek tudatában a kormány már jóelőre mindent elkövetett,
hogy – bár a visszatért területek szénben szegények – fennakadás ne következzék be. Darabos szén- és brikett-ellátásunk – erre a magánlakások fűtésénél van szükség – már most is teljes mértékben biztosítva van. A nyersanyagbeszerzési nehézségek ellenére is igen sok egyéb beruházás is történi; (így pl. Tatabánya és Oroszlány között 12 km-nél hosszabb drótkötélpályát építettek!) ezek a beruházások, valamint az új bányák már november végén éreztetni fogják hatásukat.

Kitünik mindebből, hogy semmi ok a közönség nyugtalanságára;
ha voltak és vannak is nehézségek, ezek – a fent meg is nevezett okok folytán – csupán átmeneti jellegűek; az hogy hatásuk a nagyközönség körében már a nyár folyamán érezhetők voltak, csupán a közönség indokolatlan idegességére vezethető vissza, mert az illetékes tényezőknek a termelés fokozására vonatkozó intézkedései őszig már meg fogják hozni gyümölcsüket.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98