Dtum
Login with Facebookk
1941 | Szeptember

Liliputi kastélyok

Az ember, életének, minden időszakában, valamilyen játékba temeti üres idejét, szórakozó kedvét, gondját. A gyermek érdeklődése csapong, játékkedve változik, úgy hogy nem marad meg egy játékszere mellett; a felnőtt viszont rendszerint megállapodik egy kedvtelésénél és azt huzamosabb ideig használja fel játékösztönének kielégítésére.

A játékösztön a legkülönbözőbb módokon nyilvánul meg az emberekben. Tudunk egészen furcsa és groteszk játékkedvtelésekről, de talán az egyik legkülönlegesebbet mutatjuk be itt képeink során. A morva protektorátus egyik vidékén divatos kedvtelés lett a miniatür-várak építése. Ezeket a várakat, kastélyokat eredeti építmények nyomán építgetik a morva kertekben. Kőből, cementből, malterból építik a ráérő és ezzel szórakozó emberek a kis remekműveket; pontosan utánozzák az eredeti várat, amely modellül szolgál munkájukhoz.

Valósággal vadregényes lovagvárakat látunk a kertek miniatür-őserdőibe bújva, nagy türelemmel, gondos munkával és nem csekély fáradsággal dolgoznak rajtuk a kertek tulajdonosai, komoly, érett, dolgozó emberek. Lényegében nem új ez a játékmunka.

Emlékezzünk csak a japáni kertek miniatürpalotáira, pagodáira, hídjaira, törpe fácskáira, amelyeknek liliputi-arányai még a gyermekhez mérten is kicsinyek. Szép és gondos munkát igénylő szórakozás ez, amely a kedvtelés mellett maradandó eredményt is nyújt a mű alkotójának.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98