Dtum
Login with Facebookk
1942 | Április

Konyhakerti növényekkel ültetik be a fővárosi parkok virágágyait

Szendy Károly polgármester tudvalevően felhivta a budapesti ingatlantulajdonosokat, iparvállalatokat és magánüzemeket, hogy a tulajdonukban lévő s parlagon heverő telkeiket ültessék be konyhakerti veteményekkel.

A háborus helyzetre való tekintettel, a közélelmezés biztosítása érdekében
adta ki felhivását a polgármester, aki a termelés irányitásával a fővárosi kertészetet bizta meg. A munkaterv szerint, amely most készült el, nemcsak a parlagon heverő ingatlanokat ültetnék be konyhakerti növényekkel, hanem felmerült az az elgondolás is, hogy a budapesti parkokat is felhasználják a termelés céljára.

A kertészek és az ingatlantulajdonosok érdekképviseletei mozgalmat inditottak
a fővárosi parkok konyhakerti növényekkel való beültetése ellen és ebben az ügyben beadványt intéztek a főváros vezetőségéhez.

Rámutat a beadvány arra,
hogy a főváros határa a parkozott területeknél sokkalta nagyobb, s közel egymillió négyzetméter kiterjedésü meg nem müvelt telkekkel van tele. Ezeknek a területeknek csekély részben olyanok a tulajdonosai, akik telkeik megmüveléséről nem tusnak gondoskodni, de tulnyomó részben olyan ingatlantulajdonosok birtokolják, akik az ingatlannal spekulativ célokat követnek és annak nyereséges további eladását várják. A beadvány szerint semmiféle megfontolás nem indokolhatja azt a kiméletet, amelyet a hatóságok velük szemben gyakorolnak akkor, amikor a rendelet végre nem hajtása miatt semmiféle büntetésben sem részesülnek. Ezrekre megy azoknak az ingatlanoknak a száma, amelyek a főváros külterületein spekulációs értékemelkedésre várva, gazzal, gyommal vannak benőve.

Ezek előrebocsátása után az beadvány azt javasolja,
hogy a legsürgősebben irják össze a müveletlenül maradt telkeket, s 24 órán belül visszaküldendő kérdőlappal kérdezzék meg az ingatlantulajdonosokat, megmüvelik-e saját kezelésükben ebben az esztendőben telkeiket. A válaszok szerint parlagon maradó területeket müveltessék meg a székesfőváros utmutatása alapján s a termeléssel a polgármester tetszése szerint rendelkezzék.

A főváros kertészetétől szerzett értesülésünk szerint egyelőre az a terv,
hogy csak a parkok virágágyait ültetik be hasznos konyhakerti növényekkel, a gyepágyak felszántásáról és beültetéséről tehát nincs szó. Megtette észrevételeit ebben a kérdésben a kertészeti egyesület is, amely a leghatározottabban ellene van a parkok beültetésének. Az Egyesület elnöksége rámutat arra, hogy az elszórtan lévő parkok megmüvelése gyakorlatilag majdnem teljesen keresztülvihetetlen s a költségek legalább kétszer annyiba kerülnének, mint a termelt zöldségfélék értéke.

Helytelen lenne konyhakerti növényeket termelni a parkokban,
már csak azért is, mert azokat legázolnák, az éjjeli órákban esetleg ellopnák s egyébként is a füstös-kormos budapesti levegő miatt a konyhakerti növények csak satnyán fejlődnének. Budapesten kevés a park és ezért a már meglévő parkok megszüntetése ellen joggal tiltakozik a közönség, amelynek nagyrésze egésznapi munka után a nyári hónapokban a parkokban keres felüdülést.

Az ingatlantulajdonosok és a kertészek
egyébként annak a véleménynek adnak kifejezést beadványukban, hogy a konyhakerti növények termelésével a főváros amugy is elkésett, a növények nagy részét ugyanis már el kellett volna hetekkel ezelőtt ültetni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Apróságok Apróságok
Képünkön látható egy berlini polgár, akinek beteges, gyönge lábai...
Vasúton feladott küldemények tartalmának a fuvarlevelekben való helyes bevallása Vasúton feladott küldemények tartalmának a fuvarlevelekben való...
Sajnosan tapasztaljuk, hogy az amúgy is magas vasúti szállítási díjak...
Eltemették Tóth (Potya) Istvánt és Kertész Gézát Eltemették Tóth (Potya) Istvánt és Kertész Gézát
Tóth (Potya) Istvánt és Kertész Gézát nagyon, nagyon sokan szerették,...
A női szakasz halálára A női szakasz halálára
Csendben, szinte észrevétlenül, ugyszólván egyik napról a másikra,...
73:54 arányban megnyertük a magyar-osztrák atlétikai versenyt 73:54 arányban megnyertük a magyar-osztrák atlétikai versenyt
A MÁV hatalmas sporttelepén díszes külsőségek között rendezték meg a...
Olympia Olympia
Mult kedden újabb ülést tartott a végrehajtó bizottság. Elhatározta,...
Új század hajnalán Új század hajnalán
Hó borítja a vetéseket, boglyákat, kazlakat, fehérek a tanyai...
Ujabb hatmilliárd kölcsönt kapnak az elemi csapástól sujtott gazdák Ujabb hatmilliárd kölcsönt kapnak az elemi csapástól sujtott...
Az elemi csapások által sujtott kisgazdák részére ujabb hatmilliárd...
A franczia köztársaság elnöke Angliában A franczia köztársaság elnöke Angliában
Loubet elnök viszonozta Edvard angol király látogatását s julius 6-án...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98