Dtum
Login with Facebookk
1942 | Április

A MAC nyerte a Moldoványi-emlékversenyt

Érdekes és teljesen újszerű verseny keretében találkoztak Húsvéthétfőn vívóink a BBTE klubházának tornatermében. Volt elnökének, vitéz Moldoványi István ítélőtáblai elnöknek emlékezetére vándordíjas vívóversenyt alapított a BBTE, amelynek érdekessége az, hogy rajta minden egyesület kardban, tőrben, párbajtőrben és női tőrben egy-egy versenyzőt indíthat.

A versenyben nem indulhatnak azok, akik az illető fegyvernemben már magyar bajnokságot nyertek. Az érdekes verseny iránt nagy érdeklődés nyilvánult meg és reggel kilenckor 12 négytagú csapat kezdte meg a küzdelmet az értékes vándordíjért.

A versenyen megjelent vitéz Moldoványi István ítélőtáblai elnök, a BBTE volt elnöke is, továbbá Vincze András ny. altábornagy, dr. Issekutz Béla államtitkár, a BBTE társelnöke. Prém Lóránt, a MOB elnöke, Beszterczey Jacobi Roland, a BBTE alelnöke, Bartalits Aladár, a BBTE ügyv. elnöke, Jeney István a MAC vívószakosztályának elnöke és a vívóélet számos kitűnősége.

A verseny érdekes kiírása folytán annak sorsa a döntő asszókig bizonytalan volt, mivel a délelőtti asszók levívása után is csak annyit lehetett megállapítani, hogy a MAC és a BBTE az esélyesek.

A BBTE közel is állott a győzelemhez, mert mint a döntő asszók előtt a MAC-isták kiszámították, a MAC elsőségéhez az kellett, hogy Pesthy megnyerje a tőrversenyt, Máthé Jolán pedig negyediknek végezzen női tőrben.

Ez utóbbi pedig csak úgy volt lehetséges, ha Sigmond megveri Gerevichnét, Hámoryné kikap Kisstől és, ha Nyáry Marvalitstól legalább 3 tust kap, s minthogy Palócz a kardban első lett, Gerevich pedig harmadiknak végzett párbajtőrben, az izgalmas versenyt a MAC csapata nyerte 31 ponttal. Szorosan mögötte következett a BBTE 30 ponttal, míg 3. a HTVK első csapata lett 20 ponttal.

Ami az egyes fegyvernemeket illeti, a lázasan kiállott Palócz biztosan nyerte meg a kardversenyt, a BBTE nagy esélyese, Kárpáti előtt. Egyetlen vereségét a harmadik helyen végzett Németh-től szenvedte el. Legtöbb asszóját 5:2 arányban nyerte.

A másik MAC győzelmet Pesthy aratta tőrben, aki kitűnő lábtechnikájának és sok forró kardversenyben szerzett rutinjának köszönhette első helyét. Igen jól vívott, a 2. helyen végzett Balthazár, a Postások versenyzője és tehetséges fiatal UTE-ista, Eszterhás a harmadik helyezett.

A párbajtőrverseny ezúttal nélkülözte a különösebb érdekességet, mert a fegyvernem egy kiválósága sem lépett plansra. Itt aratta a BBTE egyetlen, nem várt győzelmét, Mikla révén, 2. Tilly E, 3. Gerevich.

A hölgyek tőrversenyét meglepetésre Sigmond (HTVK) nyerte Marvalits (PSE) és Zsabka (BBTE) előtt. Különösen a BBTE fájlalta Zsabka gyöngébb szereplését, akinek a révén megnyerhette volna a kissé „testére szabott” versenyt. A győztes Sigmond imponáló nyugodtságával és szép támadásaival megérdemelte a győzelmet, Zsabka és Nyári Magda formáján alul szerepelt.

A verseny rendezése mintaszerű volt. Kifogástalanul és közmegelégedésre látták el feladatukat a versenybírák is, mindössze az tűnt fel, hogy a rendező BBTE egy zsűritagot sem szerepeltetett. Ennek oka felől megkérdeztük Gönczy Jenő dr. szakosztályi elnököt, aki azonban elzárkózott kérdésünk elől.

A művészi vándordíjat Dabóczi Mihály szobrászművész, a BSK vívója készítette.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Eszterhás (UTE) és Pálinkás (RAC) tőrasszója Folynak a versenyek Vitéz Moldoványi István (középen) és Jekelfalussy, a zsűri elnöke nézi a versenyt A vitéz Moldoványi István vándordíj
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Ladányi és Hidvéghy (MAC) tréning nélkül is a legjobb gyorskorcsolyázók Ladányi és Hidvéghy (MAC) tréning nélkül is a legjobb...
A Levitzky-emlékversenyen, amely évek óta kemény küzdelmeket hozott...
Grosz István az MTK-ban Grosz István az MTK-ban
Grosz István az idei bajnoki versenyek után az általunk már közölt...
Hatvanezerpengős vagyonelkobzási eljárást indított a valutaügyészség Hatvanezerpengős vagyonelkobzási eljárást indított a...
A valutaügyészség indítványára érdekes vagyonlefoglalás, illetve...
Jávor Pál irodalmi estjei Jávor Pál irodalmi estjei
Mult héten e helyen beszámoltunk arról, hogy Jávor Pál, a kitűnő...
Itt az árrendezés programja Itt az árrendezés programja
A közellátási kormány hivatalos felfogását képviselő Közellátás...
Adatok a hazai bronzkor történetéhez Adatok a hazai bronzkor történetéhez
Hogy hazánk mostani területén mintegy háromezer év előtt egy hatalmas...
Az esküvődön én is ott leszek! Az esküvődön én is ott leszek!
„Az esküvődön én is ott leszek’ ismert slágerdal körül...
Geraldy uj darabja Geraldy uj darabja
Paul Geraldy és Robert Spitzer legfrisebb közös vigjátékának: a...
Hazánk szarvasmarha-tenyésztése Hazánk szarvasmarha-tenyésztése
Hazánk állattenyésztésének minden ága, de különösen a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98