Dtum
Login with Facebookk
1942 | Február

A nyomozás eddigi adatai szerint elmebeteg volt a rákospalotai tömeggyilkos

Kedden rendőri díszpompával temetik el a tragikus sorsu Takács József próbarendőrt- A gyilkos drámai bucsu sorai- A sebesült áldozatok a javulás utján

A rendőrséget még vasárnap is a rákospalotai tömegvérengzés foglalkoztatta. A három halottat: Takács VII. József próbarendőrt, az idős Németh Zsigmondnét és magát a gyilkost, Kövics Józsefet még szombaton délután beszállították a törvényszéki orvostani intézetbe, ahol valószínűleg hétfőn fogják őket felboncolni.

A sebesült áldozatok állapota óráról órára javul, ugyhogy valószínűleg sikerül őket az életnek megmenteni. Németh Zsigmondot, a 64 éves nyugalmazott főkalauzt, akit Kövics nyolc revolverlövéssel megsebzett, még szombaton este sikerült a MÁV- kórházban kihallgatni, de a tragédia tulajdonképpeni okára nem tudott ő sem feleletet adni.

Németh Zsigmond vallomásában azt állította, hogy Kövicsnek nem volt semmi oka a borzalmas bűncselekmény elkövetésére, mert Kövicsné nem lakott náluk, ennél fogva nem is ismerkedett meg ott senkivel, így a férjnek nem volt oka féltékenykedésre. Különben is Kövics teljesen nyugodtan viselkedett egész este, barátságosan elbeszélgetett velük, majd 11 óra tájban a földre vetett ágyba lefeküdt és csak éjféltájban, mikor már mindenki aludt, kezdett dühöngeni és revolverével hadonászni.

Németh Zsigmond vallomásából és több más adatból arra következtet a rendőrség, hogy
Kövics József hirtelen megzavarodott és elmezavarában rendezte a vérfürdőt.

A rendőrség megállapítása szerint Kövics azzal kopogtatott be Némethékhez, hogy szállást kért és előadta azt is, hogy kölcsönt szeretne kapni Némethéktől. Kívánságát teljesítették is s így semmi oka nem volt arra, hogy éjszaka revolverrel támadjon a házbeliekre.

A rendőrség tegnap délután alapos helyszíni szemlét tartott a rákospalotai házban. Abban a szobában, ahol Kövics József a rendőrök elől elbarikádozta magát, rengeteg elszórt cédulát találtak. Ezekre a cédulákra a gyilkos kusza vonásokkal különböző bucsu sorokat irt.

Megszólítás nélkül írta ezeket a sorokat, tartalmuk után ítélve, néhányat a rendőrségnek, többet pedig feleségének szánt. Amint megállapították, körülbelül 40-50 cédulára firkált ilyen sorokat, hol egy boríték szélére, hol egy számladarabra, vagy számolócédulára, ami éppen kezébe akadt. Az írás módjából megállapítható, hogy Kövics elvesztette józan eszét és őrültségében követte el megdöbbentő tettét. A legtöbb cédula olvashatatlan, mert egymásra írta a sorokat, átirt egyes részleteket, ugy hogy csak 8-10 céduláról állapítható meg, hogy voltaképpen mit akart közölni a gyilkos.

Ilyen mondatok olvashatók Kövics bucsu sorai között:
„Nagyon szerettem volna a frontra kerülni, de nem sikerült. A kisleányt vegyék el az anyától. Saját hibámon kívül történt sok minden. Sajnálom, hogy ártatlan emberek halnak meg.
Nem tudom, hogy miért történt velem, Kedves Máriám, ne haragudj, így kellett ennek lenni.
Adják a feleségemnek a pénzt. Nem mulattam: ennyi pénzt eltettem, nem tudom pontosan, hogy mennyi, de ez a tiéd. Körülbelül 75 pengő.
Nem tudom, mindenki banditának gondol, de ha tudnák, hogy min mentem keresztül.”

Amint a gyilkosság rekonstrukciójánál kiderült, ezeket a sorokat Kövics József azalatt a háromórás tűzharc alatt vetette papírra, mialatt a rendőrök ártalmatlanná igyekeztek őt tenni. Az ablaknál állva lövöldözött kifelé és amint néhány percnyi ideje volt, hátra szaladt és sebtében leírt néhány sort, azután visszarohant az ablakhoz és tovább lövöldözött.
Az ujpesti gróf Károlyi- kórházban fekszik Pálinkás Albert rendőrtörzsőrmester, akit ugyancsak Kövics lőtt le. A rendőrfőtörzsőrmesteren szombat délutántól vasárnap reggelig több ízben hajtottak végre vérátömlesztést.

Vasárnap a rendőrfőtörzsőrmester már tul volt az életveszélyen. Nem haslövés érte, amint eleinte hitték, hanem a gyilkos golyója egyik aortáját roncsolta szét és ennek következtében rengeteg vért vesztett. A hiányzó vér pótlására négy önkéntesen jelentkező rendőrtől vettek vért számára. Állapota miatt azonban még mindig nem lehet kihallgatni.

A tragikus sorsu Takács VII. József próbarendőrt holnapután rendőri díszpompával temetik el a Mosonyi- utcai rendőrlaktanya udvaráról. Takács József 1940 januárjában lépett, mint próbarendőr az államrendőrség szolgálatába. Civilben erdészgyakornok volt, miután pedig katonai éveit a tüzérségnél leszolgálta, a rendőrségnél jelentkezett felvételre. Egyike volt a legszorgalmasabb fiatal rendőröknek, aki a rendőri tanfolyamot jeles eredménnyel végezte el és a legjobb minősítéssel került a karhatalmi zászlóaljhoz. A rendőri épületekre a gyász jeléül kitűzték a fekete lobogót.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Egy királyi herczegnő mint vasmegyei virilista Egy királyi herczegnő mint vasmegyei virilista
Lajos bajor herczeg feleségének, Mária Terézia királyi herczegnőnek...
Tisza István gyilkosainak kézrekerítése Tisza István gyilkosainak kézrekerítése
Általános feltünést keltő polémia támadt gróf Károly Imre és...
Automobil ujdonságok Automobil ujdonságok
Szénsav-automobil A berlini iparkiállításon nagy feltünést kelt egy...
Nagyszerű sportot hozott a BKE 75 éves jubiláris nemzetközi műkorcsolyázó bemutatója Nagyszerű sportot hozott a BKE 75 éves jubiláris nemzetközi...
A jégünnepély nemzetközi részében a körök lefutása után Musilek...
A tengeri-olaj gyártása A tengeri-olaj gyártása
A tengeri-olaj gyártása tulajdonképen nem uj technikai találmány,...
Repülőgép-hajó az óceánon Repülőgép-hajó az óceánon
Pár évvel ezelőtt láthattunk egy filmet, amelyben az óceán kellős...
Verőfényes festőművészet – egy kofferban Verőfényes festőművészet – egy kofferban
Új földműves festőtehetséget hozott a Nemzetközi Vásárra érkező...
Lányi Sarolta Lányi Sarolta
Lányi Sarolta legelső versei a Nyugatban jelentek meg. Emlékszem a...
Korzika, a vettenda hazája, ahol fán terem a kenyér Korzika, a vettenda hazája, ahol fán terem a kenyér
Az azúrkék tengerből vöröses, zöldes és fehér parti szikláival s...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98