Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1942 | Február

A távolkelet csodafegyverei

Japán - a tűzhányók és cseresznyevirágok országa, a Távolkelet örökké titokzatos nagyhatalma - állandó meglepetéseket tartogatott már eddig is a világ számára. Az alacsonytermetű, keskenyhomlokú, mély tekintetű japáni sohasem fecsegett, nem ivott előre a medve bőrére, hanem váratlanul lepte meg alkotásaival Európát és Amerikát. Amerikában a japániak mindig csak néztek, csodálkoztak - azután hazamentek s otthon hihetetlen szorgalommal kezdtek el dolgozni.

Az eredmény nem maradt el. 1851-ben kötött ki Japánban először idegen hadihajó; azóta egész Japán egy nagy forradalommá vált, napjainkban pedig Dai Nippon kultúrája szédületes fejlődés után elérte a világ első népeit. A japáni nemcsak utolérte Európát és Amerikát, hanem valamiben még felül is múlta: Japán a huszadik század rohanó élete közepette is megmaradt Japánnak.

A japáni ember ma is ugyanaz, mint évszázadokkal ezelőtt; a japáni lelkek gondolkodását, érzéseit sem a felhőkarcolók, sem a füstölgő gyárkémények ereje, sem a trösztök nem tudták átformálni. A császár ma talán még szentebb és sérthetetlenebb személy, mint valaha. Aligha van még olyan nép, amely annyi áldozatot tudna kis szigetekből álló hazájáért hozni s annyira egybeforrna a császár és a haza védelmében, mint a japáni. Japánban első ember a katona: „ami a virágok között a cseresznyevirág, az a férfiak között a katona” - mondja a régi japáni közmondás.

Mégis tévedés lenne azt gondolnunk, hogy a harakirik hazájában - ahol a roninok szelleme még ma is él, akik negyvenheten követték urukat a halálba - olcsó az emberélet. A japáni hadicikkelynek első pontja kimondja, hogy „könnyű meghalni, ezt mindenki megteheti, de a küzdelmet becsülettel végigharcolni, ez már egész férfit kíván”. Ez Japán első csodafegyvere: a végletekig menő önfeláldozás, de nem olcsón.

Csak így lehetséges, hogy a sajtóban már évek óta felrepül a hír az embertorpedóról és a kosoló-repülögépről. Az embertorpedót könnyen megérthetjük; lényege az, hogy közönséges torpedóban egy katona ül, aki a torpedót irányítja és nekivezeti az ellenséges hajónak; a hatalmas robbanással együtt természetesen a vezető is megsemmisül. A ma használatos torpedókat a kilövés előtt beirányítják a célra. Ez azonban körülményes művelet, hiszen a néhányszáz méterről megcélozott hajó nem áll, hanem mozog.

Nagyon pontos és alapos számításokat kell ahhoz végezni, hogy a torpedó a mozgó hajót, mint a vadász a futó nyulat kapásból, eltalálja. A hajó közben irányát is változtathatja, a torpedót pedig a tengeráramlás eltérítheti irányából. Igy bizony gyakran előfordul, hogy a torpedó „lyukat” fog és nem találja el a kiszemelt hajót. Az ember-torpedónál ez nem fordulhat elő, mert a vezető a torpedót maga kormányozza a célra. Japánban egy ember élete megéri a hatalmas csatahajót, amely ilyenkor bizonyosan a tenger fenekére megy. Olyan nagy lelkesedéssel vették a japániak már a kísérlet hírét is, hogy amikor a kipróbálás húsz önként jelentkezőről volt szó, állítólag kétezren jelentkeztek.

Majdnem hasonló az eset a kosoló-repülőgépnél, amely, mint a neve is mutatja, valóságos faltörőkosként repül neki az ellenségnek. Néhány évvel ezelőtt nemcsak Japánban, hanem némely európai és ameriai államban is folytattak kísérleteket a kosoló-repülőgéppel. Csakhogy ennek a kosoló-repülőgépnek egészen más volt az elve és működése, mint amilyennel a japániak állítólag négy nap alatt öt csatahajót süllyesztettek el és hatot súlyosan megrongáltak. A fehér ember kosoló-repülőgépe egy kis, igen gyors vadászgépből állott, amely az ellenséges bombázógépnek nekirepült és összetörte. A kosoló-repülőgép pilótaülése, főleg elől erős és vastag páncélzattal volt védve, úgyhogy az összeütközéskor a pilótának semmi baja nem történhetett.

A pilóta - akár az összeütközés után, akár még közvetlenül előtte - ülésével együtt egyszerűen elválhatott a géptől és automatikusan nyíló ejtőernyője segítségével simán a földre ért. A hatalmas bombázógép óriási ára és a benne lévő több főnyi személyzet mindenesetre megérte az aránylag sokkal olcsóbb, kis vadászgépet, amelynek vezetője életben is maradt. Japán azonban másképpen fogta fel a problémát. A japáni kosoló-repülőgép egy szárnyas bomba, amely az összeütközéskor felrobban. Egy ilyen óriási bomba - mondanunk sem kell - a közönséges bombatalálatok ellen védő páncélt úgy üti át, mint a vajat és nem csoda, ha egy 35,000 tonnás hajó személyzetével és parancsnokával együtt 15 perc alatt örökre a hullámsírba merül.

Ki tudja: a titokzatos Japán még e háború folyamán milyen újabb meglepetésekkel fog ellenségeinek szolgálni. Ez Japán igazi nagy hatalma, amellyel most már ellenségeit állandó rettegésben tartja.

H.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A háziipari cikkek kivitelének kérdése A háziipari cikkek kivitelének kérdése
A magyar hatóságok megengedték, hogy a nyers gyékényt az országból...
A ferencvárosi pálya A ferencvárosi pálya
Nem volna illő dolog ezt a hatalmas sportlétesítményt...
A rendőrség elkobozta a szociáldemokrata pártkongresszus határozati javaslatait A rendőrség elkobozta a szociáldemokrata pártkongresszus határozati...
Vasárnap délelőtt kezdődött a szociáldemokrata párt háromnapos...
A Times éles kritikája a vasöklü magyar közigazgatásról A Times éles kritikája a vasöklü magyar közigazgatásról
A londoni „Times” Budapestre küldötte Bécsben székelő...
Bárány 57.8 mp. alatt úszott 100 métert Kölnben Bárány 57.8 mp. alatt úszott 100 métert Kölnben
Bárány István szombaton Kölnben folytatta tavaszi vendégjárását és a...
A XI. magyar – osztrák mérkőzés. A XI. magyar – osztrák mérkőzés.
Az osztrák csapat mintha csakugyan be akarná váltani a jóslatokat,...
Kecskeméti kath. nagytemplom művészi átalakítása Kecskeméti kath. nagytemplom művészi átalakítása
A kecskeméti katholikus nagytemplomot mintegy negyedmillió korona...
Zichy Tivadar lejtős élete Zichy Tivadar lejtős élete
Tivit tehát a hórihorgas, karcsú, szőke Zichy Tivit letartóztatták,...
Pongyolaságok -  Mellett, mögött. Pongyolaságok - Mellett, mögött.
A háború előtt még így beszéltünk: "Ne félj, melletted állnak...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98