Dtum
Login with Facebookk
1942 | Július

Leleplezték a „fekete” bőrpiacot

A Nagyfuvaros-utcában titkos kolbászraktárra bukkantak a detektívek

A közellátási rendőrség megfeszített erővel dolgozik a ,,fekete piac” megrendszabályozásán. A detektíveknek sokszor igen nagy nehézséggel kell megküzdeniük, mert munkájukat legtöbb esetben megnehezíti a közönség magatartása is. De nemcsak a zugban vásárló publikum, hanem a kereskedők egy része is elősegíti a feketepiac elburjánzását. Ezek ellen lép fel most a közellátási rendőrség, amely egyszerre két veszedelmes táraságot leplezett le a legutóbbi napokban.

Nemrégiben bizalmas uton tudomására jutott az ellenőrző szerveknek, hogy a fővárosban egész hálózat alakult ki, amelynek tagjai zárolt árucikknek számított bőrnyersanyagot hoznak forgalomba és akadnak cipőgyárak, amelyek ezeket feldolgozva, utalvány és engedély nélküli cipőket, szandálokat árusítanak a megengedett piaci árnál természetesen jóval magasabb áron.

Hosszu napokig tartó, megfeszített munkával figyelték a detektívek a gyanusított cipőkereskedőket. Végül is szombaton délután egy Szondy-utcai üzletben megfigyeltek egy gyanus férfit, aki hatalmas csomaggal kopogtatott be a már bezárt helyiségbe.

A detektívek behatoltak az üzletbe, amelynek hátsó részében, a pulton zárolt bélésáruk egész tömegét találták meg. A jelenlévőket igazoltatták és akkor kiderült, hogy a fekete árut Medgyesi (Schefterli) Sándor volt kereskedő, - akinek most magának is van üzlete -, hozta forgalomba. Csakhamar kiderült, hogy több mint 2000 kvadrát juhbél bőrt adott el, kvadrátonként 3 pengős árban a cipőkereskedőnek.

Medgyesit maguk közé vették a detektívek és lakására mentek, hogy házkutatást tartsanak, mert sehogy sem akarta elárulni, hogy honnét szerezte be az árut. A lakásán egyéb készletekre is bukkantak és ott a levelezéséből kiderült, hogy az árut vitéz Mácsay (Mácsovics) Lajos üzeméből szerezte.

Vitéz Mácsaynak a Kartács-utcában van gyára és ezt a bőrt honvédelmi célra való feldolgozás címén utalták ki számára. A bőrnek csak egy részét szállította a honvédség céljaira,
a többit zugpiacon értékesítette.

Azonnal kiszálltak a detektívek a Kartács-utcai gyárba, ahol megállapították, hogy vitéz Mácsay, Weisz Károllyal, a Dixi cipőgyár igazgatójával is összeköttetésben állott. Még az éjszaka folyamán előállították Weisz Károlyt, aki beismerte, hogy nagyobb tételű ugynevezett zsírosbőrt vásárolt vitéz Mácsaytól cipők és szandálok készítésére és ezeket szintén zugforgalomba hozta piacra.

A detektívek adatai alapján a vasárnapra virradó éjszaka átnézték Weisz Károly iratait és akkor kiderült az is, hogy Weisz hamis számlákkal manipulált, ugyhogy a nyomozásba könyvszakértőket is bevontak. A gyanusítottak leleplezett ,,vezérkarát” a rendőrségre vitték, ahol egyelőre mindhármukat őrizetbe vették.

A nyomozást a legnagyobb eréllyel folytatták és a jelek szerint a bűnügynek meglepő fordulatai várhatók. Egész sor kereskedő és kisebb gyár irodájában fognak vizsgálatot lefolytatni és az üggyel még az adóhatóságoknak is lesz dolguk.
Ugyanakkor, amidőn a közellátási detektívek ebben az ügyben dolgoztak, másik jelentés is érkezett a rendőrségre. Bizalmasan megtudták a detektívek, hogy Halász József és Tóth Lajos fűszer és csemegekereskedők, akiknek a Nagyfuvaros-utca 28. számu házban van üzletük,
a megengedettnél jóval magasabb áron kovászárukat és husneműket hoztak forgalomba.

Szombaton a detektívek behatoltak a Nagyfuvaros - utcai kereskedésbe, ahol tetten érték a Délibáb-kávéház Bodzsák nevű pincérét, amint éppen 1000 kg. Füstölt karajt vásárolt 6 pengő 80 filléres áron.

A házkutatás során a raktárban elrejtve 1000 kg kolbászt találtak és még 705 kg füstölt karajt.
A „fekete árut” azonnal lefoglalták és átadták a Községi Élelmiszerüzemnek kiárusítás végett, a tettenérteket pedig előállították és megindították ellenük az eljárást.
A közellátási rendőrség tovább folytatja munkáját és rövidesen fel fogja göngyölíteni az egész fekete frontot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98