Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1942 | Július

Leleplezték a „fekete” bőrpiacot

A Nagyfuvaros-utcában titkos kolbászraktárra bukkantak a detektívek

A közellátási rendőrség megfeszített erővel dolgozik a ,,fekete piac” megrendszabályozásán. A detektíveknek sokszor igen nagy nehézséggel kell megküzdeniük, mert munkájukat legtöbb esetben megnehezíti a közönség magatartása is. De nemcsak a zugban vásárló publikum, hanem a kereskedők egy része is elősegíti a feketepiac elburjánzását. Ezek ellen lép fel most a közellátási rendőrség, amely egyszerre két veszedelmes táraságot leplezett le a legutóbbi napokban.

Nemrégiben bizalmas uton tudomására jutott az ellenőrző szerveknek, hogy a fővárosban egész hálózat alakult ki, amelynek tagjai zárolt árucikknek számított bőrnyersanyagot hoznak forgalomba és akadnak cipőgyárak, amelyek ezeket feldolgozva, utalvány és engedély nélküli cipőket, szandálokat árusítanak a megengedett piaci árnál természetesen jóval magasabb áron.

Hosszu napokig tartó, megfeszített munkával figyelték a detektívek a gyanusított cipőkereskedőket. Végül is szombaton délután egy Szondy-utcai üzletben megfigyeltek egy gyanus férfit, aki hatalmas csomaggal kopogtatott be a már bezárt helyiségbe.

A detektívek behatoltak az üzletbe, amelynek hátsó részében, a pulton zárolt bélésáruk egész tömegét találták meg. A jelenlévőket igazoltatták és akkor kiderült, hogy a fekete árut Medgyesi (Schefterli) Sándor volt kereskedő, - akinek most magának is van üzlete -, hozta forgalomba. Csakhamar kiderült, hogy több mint 2000 kvadrát juhbél bőrt adott el, kvadrátonként 3 pengős árban a cipőkereskedőnek.

Medgyesit maguk közé vették a detektívek és lakására mentek, hogy házkutatást tartsanak, mert sehogy sem akarta elárulni, hogy honnét szerezte be az árut. A lakásán egyéb készletekre is bukkantak és ott a levelezéséből kiderült, hogy az árut vitéz Mácsay (Mácsovics) Lajos üzeméből szerezte.

Vitéz Mácsaynak a Kartács-utcában van gyára és ezt a bőrt honvédelmi célra való feldolgozás címén utalták ki számára. A bőrnek csak egy részét szállította a honvédség céljaira,
a többit zugpiacon értékesítette.

Azonnal kiszálltak a detektívek a Kartács-utcai gyárba, ahol megállapították, hogy vitéz Mácsay, Weisz Károllyal, a Dixi cipőgyár igazgatójával is összeköttetésben állott. Még az éjszaka folyamán előállították Weisz Károlyt, aki beismerte, hogy nagyobb tételű ugynevezett zsírosbőrt vásárolt vitéz Mácsaytól cipők és szandálok készítésére és ezeket szintén zugforgalomba hozta piacra.

A detektívek adatai alapján a vasárnapra virradó éjszaka átnézték Weisz Károly iratait és akkor kiderült az is, hogy Weisz hamis számlákkal manipulált, ugyhogy a nyomozásba könyvszakértőket is bevontak. A gyanusítottak leleplezett ,,vezérkarát” a rendőrségre vitték, ahol egyelőre mindhármukat őrizetbe vették.

A nyomozást a legnagyobb eréllyel folytatták és a jelek szerint a bűnügynek meglepő fordulatai várhatók. Egész sor kereskedő és kisebb gyár irodájában fognak vizsgálatot lefolytatni és az üggyel még az adóhatóságoknak is lesz dolguk.
Ugyanakkor, amidőn a közellátási detektívek ebben az ügyben dolgoztak, másik jelentés is érkezett a rendőrségre. Bizalmasan megtudták a detektívek, hogy Halász József és Tóth Lajos fűszer és csemegekereskedők, akiknek a Nagyfuvaros-utca 28. számu házban van üzletük,
a megengedettnél jóval magasabb áron kovászárukat és husneműket hoztak forgalomba.

Szombaton a detektívek behatoltak a Nagyfuvaros - utcai kereskedésbe, ahol tetten érték a Délibáb-kávéház Bodzsák nevű pincérét, amint éppen 1000 kg. Füstölt karajt vásárolt 6 pengő 80 filléres áron.

A házkutatás során a raktárban elrejtve 1000 kg kolbászt találtak és még 705 kg füstölt karajt.
A „fekete árut” azonnal lefoglalták és átadták a Községi Élelmiszerüzemnek kiárusítás végett, a tettenérteket pedig előállították és megindították ellenük az eljárást.
A közellátási rendőrség tovább folytatja munkáját és rövidesen fel fogja göngyölíteni az egész fekete frontot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Winnecke-üstökössel való összeütközés lehetősége A Winnecke-üstökössel való összeütközés lehetősége
A napisajtóban feltünő czikkek jelennek meg állandóan arról, hogy...
Ipari kishírek Ipari kishírek
Az utóbbi napokban több kiváló osztrák gyáriparos információkért...
Most, hogy Tisza árterülete napról-napra apad, bontakozik csak ki a háromnapos árviz pusztitása! Most, hogy Tisza árterülete napról-napra apad, bontakozik csak ki a...
Tokaj alsó részét, leginkább a szegénység utcáit borította el az...
A háboru gerince A háboru gerince
Ha a háborut testnek képzeljük, amely él, amelynek kiterjedése van és...
Sűrűsített táplálékok Sűrűsített táplálékok
A létért való küzdelem egyre fokozódó hevessége megtanít mindenkit...
Támadás az erődrendszer ellen Támadás az erődrendszer ellen
Falkenhayn a Verdun körüli modern erődrendszer ellen vezette a német...
Elégett tábori levelezőlapok Elégett tábori levelezőlapok
Érdekes küldemény került a minap a Hadifoglyokat Gyámolitó és...
A marathon A marathon
A kikiáltó legutoljára azt hirdette ki, hogy 13 angol mfd.-nél Price...
Biharmegyei bajok Biharmegyei bajok
A Biharmegyében pusztító járványok megszüntetése és a nyomoruságos...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98