Dtum
Login with Facebookk
1942 | Július

Repedések a nyilas egységben

 Budapest, julius 19.

A „nyilas egység”, - amely ismét hosszu hónapok óta foglalkoztatja azokat, akik derülni szeretnek a politikai élet legrikitóbb ellentmondásain, másrészt pedig le tudják vonni a tanulságot az egyes frakciók veszekedéseiből - ujabb dokumentummal gazdagodott. Az imrédysta-nyilas párt reggeli lapja vezető helyen közli dr. virtsologi Rupprecht Olivér főszerkesztő és felelős kiadó cikkét „Béka-egér-harc?” cimmel.


- Az imrédysta főszerkesztő ismét nekitámad a Szálasi vezetése alatt álló testvérpártnak - mint mondja - azzal a céllal, hogy „az uj Európába való nemzeti szocialista magyar beilleszkedés érdekében a magyar mozgalomról lerántsunk mindent, mi torz kinövés, bárdolatlanság, tudatlanság, kótyagosság”. Kijelenti: „jelszavak makogása, zöld ingek felvétele és a nyilaskereszt kitűzése senkit az égvilágon nem avat nemzeti szocialistává.” Meg is magyarázza lapjának magatartását a nyilas pártharcok kérdésében ezzel a bonyolult mondattal: „Amikor tehát a magyarság a mult év szeptemberében egy kisebb vezető csoporttal kilépett a nem utolsósorban az ő tevékenységével is nagynehezen összeeszkábált ugynevezett nyilas egyséből, akkor annak az egyszerű nemzeti szocialista kutyakötelességének tett eleget, amit röviden felelősségtudatnak nevezünk.”


Az eszmékhez és elgondolásokhoz illő „világossággal” megfogalmazott bevezetés után rátér Rupprecht tulajdonképpni aktuális mondanivalójára, amely az ugynevezett Málnási-üggyel függ össze. Ismerteti a „Vezérlő Akaratát”, azaz Szálasi és a „Főideológus”. azaz Málnási szakitásának ismeretes körülményeit, majd megemlékszik Málnási Ödön „Feladatok” cimü könyvéről. Ezt a munkát - amelyről a magyar publiszitika és politikai élet legkülönbözőbb szárnyainak öntudatos és magyar gondolkodásu képviselői mutatták ki, hogy mennyire magyarellenes és antiszociális eszméket fejt ki - az ügyészség el is kobozta. Rupprecht ékes magyar nyelven irja: „Ez a könyv hivatalosan ki lett adva pártja hivatalos könyvkiadó vállalata által, ellenjegyezve lett pártjának egyik fővezető tagja által."  Eme előzmények után a  Szálasi- Málnási viszályban nyiltan az elkobzott könyv szerzője mellé áll.


A Nyilaskeresztes Pártnak és sajtójának Málnásival szemben tanusitott magatartását egészen minősithetetlennek bélyegzi, majd figyelmezteti a Szálasi-féle nyilasokat, hogy „az álomkór nem éppen nemzetiszocialista harcieszköz”. Nem tudjuk elképzelni természetesen, hogy egy politikai párt és egy magyar napilap a sulyos indoklással elkobzott könyv szerzője mellett akarna kiállani és éppen ezért az a gyanunk, hogy ami történik, nem más, mint - személyeskedés. Ezt az „enyhitő körülményt” azonban éppen a Rupprecht-cikk cáfolja, mondván: „Személyeskedő béka-egér-harc tehát nincs… Ellenkezőleg: nagyon egészséges fejlődés van, felvilágositó munka van”.


Politikailag pikáns üzenettel fejeződik be a cikk. Mindazok, akik Imrédy Bélától könyörögnek védelmet a maguk számára a „Magyarsággal” szemben - irja Rupprecht -, tudomására hozzák, hogy „a Nyilaskeresztes Párt tévedései elleni harc a Magyar Nemzetiszocialista Párt harca és ebbe Imrédy Béla, mitn a Magyar Megujulás Pártja vezetője éppen ugy nem szól bele, mint ahogy a Magyar Nemzetiszocialista Párt vezetője, Pálffy Fidél nem szól bele abba, ha a Magyar Megujulás Pártja tartaná szükségesnek a harcot”.

 

Szinte ez a gyanunk kerekedik ebből az üzenetből, hogy Imdéry nem vállalja teljesen a Szálasiék elleni harcot, bár egyelőre nem közvetit Pálffy Fidél pártja és Szálasi nyilasai között. Végül Rupprecht cikke kijelenti, hogy az intrikák eddig a nyilaspárt harci eszközei közé tartoztak, a Magyar Megujulás Nemzetiszocialista pártszövetségen azonban ezek a harci eszközök nem fognak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szálasi Ferenc Pálffy Fidél
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Spee admirális „világkörüli útja” Spee admirális „világkörüli útja”
A kínai német gyarmat, Kiaocsou kikötőjéből Spee admirális...
„Salome” A Magyar Kir. Operaház ujdonsága deczember 19-én „Salome” A Magyar Kir. Operaház ujdonsága deczember...
Már hétéves ez e megdöbbentő mű, olyan nagynevű zeneszerző darabja,...
Brit szabotázs Emdennél Brit szabotázs Emdennél
A holland határ közelében lévő északnémet kisváros, Emden közelében...
Börtsök Jenő a Postások tornászbajnoka Börtsök Jenő a Postások tornászbajnoka
Házi bajnokságot rendezett a Postás Sport Egyesület. A versenynek az...
A fizikai Nobel-díj nyertesei 1937-ben 2. rész A fizikai Nobel-díj nyertesei 1937-ben 2. rész
Kiszámítva az elektronoknak megfelelő hullámhosszúságot, meg...
Egy horvát képviselő mentelmi ügye Egy horvát képviselő mentelmi ügye
Hédervári Lehel előadó beterjeszti a mentelmi bizottság jelentését...
Illyés Gyula: Oly időben éltem... Illyés Gyula: Oly időben éltem...
Oly időben éltem, mikor halványodtak a királyok, Hátráltak,...
Touring Club de France Touring Club de France
A Touring Club de France múlt hóban 624 taggal szaporodott. Nem...
Kiállítások Kiállítások
Budapest közönsége nem panaszkodhat, hogy kevés képzőművészeti...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98