Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1942 | Június

Az erdélyi magyarság politikai történetéről

HUSZONKÉT ÉV - 1918 – 1940

Mikó Imre könyve az erdélyi magyarság politikai történetéről

Az erdélyi magyarság huszonkét éves küzdelméről, a román államhatalommal, még nem írtak összefoglaló munkát. Az elsőség Mikó Imréé. Aki, némiképpen ismerős az anyaggal, csak a legnagyobb elismerés hangján szólhat a „Huszonkét év”-ről, amelyhez hasonlóan magas színvonalú tudományos szellemű politikai munka évek óta nem jelent meg magyarul. Különösen a mai időkben nem dicsérhető eléggé, hogy egy gyakorló politikus rendet teremt ismereteiben, nagyobb összefüggéseket iparkodik áttekinteni, művében nem titkolt érvényesülési céljait szolgálja, hanem a tudományos igazságot.

 

Nem dicsérhető eléggé, hogy a több, mint háromszáz oldalas könyvben egyetlen egy kortesbeszédbe kívánkozó mondatot sem találunk; a szerző mindig az íróasztal mellől beszél, sohasem a hordókról. Tárgyilagosságát sem korszerű eszmék, sem pártállása nem homályosítják el. Úgy, ahogy könyvéből megismertük. Mikó Imre a legjobb értelemben vett erdélyi reálpolitikus.


Öt fejezetre osztja az erdélyi magyarság politikai történetét. Az első négy évben – 1919 és 1922 között - a helyzet egyelőre áttekinthetetlen. Erdélyben éppúgy mint Magyarországon s Magyarországon éppúgy mint Európában. A tájékozódásra, tehát az állásfoglalásra nincs mód, a szigorú gyülekezési tilalom és az ostromállapot egyenként is tehetetlenné tesz, csaknem minden szervezkedést.

 

Ennek ellenére 1921 januárjában mégis megalakul a magyarság első szervezete, a Magyar Szövetség kolozsvári tagozata, a későbbi szervezkedések magja. A következő korszakban, amely 1928-ban zárul, a románok által megszüntetett Magyar Szövetség helyét az Országos Magyar Párt veszi át, ugyanekkor megindul a parlamenti élet, amelyben a Magyar Párt is részt vesz. Mikó a korszakot a politikai paktumok korénak nevezi.

 

Ezt az elnevezést az a tény okolja meg, hogy ebben korszakban a Magyar Párt különböző román és kisebbségi pártokkal szövetkezve vesz részt a választásokon, egyfelől abból a célból, hogy, tekintélyesebb képviselethez jusson a parlamentben, másfelől pedig a támogatás fejében a támogatott s így kormányra kerülő román pártoktól kicsikart engedmények, kedvéért.

 

Ebben a korszakban illeszkedik bele a magyarság a kisebbségi élet nyujtotta keretekbe, ekkor alakul ki az a harcmodor, amelyet a magyarság politikai vezetői alkalmaznak a román államhatalommal szemben, mindaddig, amíg a román demokrácia, meg nem szünik s át nem adja helyét a tekintélyuralomra épült rendi Romániának. Az 1928 és 1933 közötti harmadik korszak az előzőtől voltaképpen csak abban különbözik, hogy ez öt év alatt a Magyar Párt önálló listával indul a választásokon, azaz kikapcsolódik a rendkívül bizonytalan és változékony román pártpolitikai életből.

 

Erre az időre esik Maniu három éves miniszterelnöksége, a kisebbségek elnyomásának legenyhébb időszaka s Nagyrománia legtisztább választási küzdelme, az 1928 decemberi választás, amelyen tizenhat magyar képviselő és hat szenátor jut be a képviselőházba. A szavazatok nyolcvan százaléka a választást vezető nemzeti parasztpártra esett, a Magyar Párt az összeroppant liberálisok elé került s a parlamenti képviselet nagysága tekintetében az ország második pártja lett.


Az 1933 és 1938 közé eső negyedik korszakban csaknem állandóan a liberálisok, a magyar kisebbség legkeményebb kezű elnyomói vannak kormányon. Az európai nyugtalanság visszahatásaképpen a román belpolitika bizonytalanabb, ingadozóbb, mint valaha. A kormányok a kisebbségek feláldozásával próbálnak gátat vetni a mind félelmesebb erejű belpolitikai feszültségnek, majd midőn ez nem sikerül, a király 1938-ban felveti a demokratikus államformát, pártok feletti kormányt alakít és parlament híján népszavazással új alkotmányt szavaztat meg. Az ötödik korszaknak, a rövid, de annál, viharosabb királyi diktatúrának a bécsi döntés és a királymenekülése vet véget, Erdély északi része visszatér Magyarországhoz.


A végső következtetést nem mondja ki a szerző, az olvasóra bízza az ítéletalkotást. A tények ismeretében más nem lehet a konklúzió, minthogy a magyarság vezetői rátaláltak az egyedül járható útra. E nehéz időkben tanusított magatartásával a magyarság újabb meggyőző bizonyítékát adta politikai tehetségének.


Mikó cicomátlan, egyszerű nyelven ír, szónoki hatásokat sehol sem keres. Könyve olvasmánynak is élvezetes. Azokon a helyeken, ahol a román belpolitika változékony, színes és zavaros világát írja le, izgalmasabb, mint egy kalandregény. Abban, hogy a legjobb propaganda a tények tárgyilagos lefestése, valóban igaza van.

Kolozsvári Grandpierre Emil

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A harmadik ypres-i csata A harmadik ypres-i csata
Az előcsatározások egy Messines nevű hegygerincnél kezdődtek. Itt,...
Finn véleménynyel Magyarországról Finn véleménynyel Magyarországról
Távol a hazától, idegen emberek közt, mily örömmel hallunk...
Huszezer tüzelőszerutalvány karácsonyra Huszezer tüzelőszerutalvány karácsonyra
A karácsony alkalmából a budapesti hadbavonultak hozzátartozói között...
Román csapatok Erdélyben Román csapatok Erdélyben
Románia mozgósított hadereje mintegy 600 000 főt tett ki, melyet négy...
Szerbia végzete Szerbia végzete
Szerbiát rövidesen utoléri százszorosan megérdemelt végzete. Ezt a...
A világ legnagyobb osztalékát fizeti a General Motors Corporation A világ legnagyobb osztalékát fizeti a General Motors Corporation
A General Motors Corporation igazgatósága közzétette az évvégi...
Anyáknak-gyermekekről, dicséret-szuggesszió 1. Anyáknak-gyermekekről, dicséret-szuggesszió 1.
Ha valakinek csak annyit mondunk, rossz színben van (mindenesetre...
Black Jack, az amerikai fővezér Black Jack, az amerikai fővezér
1917.áprilisában Pershing kapta az Európában harcoló amerikai...
Detektívnél akart dolgozni a körözött betörő
Vasárnap este Domonkos József detektív otthon volt Benkő uccai kis...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98