Dtum
Login with Facebookk
1942 | Június

Churhill már a jövő héten nyilatkozik az alsóházban

London, junius 21.
(NST.) A Daily Express arra céloz, hogy Chucrhill már a jövő hét végén megjelenik az alsóházban és megteszi feszült érdeklődéssel várt nyilatkozatát Roosevelttel folytatott tárgyalásairól.


Az utolsó konferencia?
London, junius 21.
(NST) Az igazság az, hogy a brit államférfiak Washingtonban nem csupán a győzelem kilátásait, hanem a vereség veszélyét is meg kell, hogy vitassák. Ez az alapgondolata a Daily Herald cikkének, amelyben a washingtoni értekezlettel kapcsolatban foglalt állást, mig a többi angol lapok tartózkodó, de nem kevésbé bíráló magatartást tanusitanak. A lapok megjegyzései közvetve arra céloznak, hogy angol szempontból a második arcvonalnak még ebben az évben való megvalósitása lehetetlennek látszik. A lapok nem közlik az angol állásfoglalást Churchill utazásával kapcsolatban. A magyarázatokat inkább átengedik washingtoni tudósitónak, akik viszont az amerikai reakciót ismertetik.

 

A Daily Telegraph jelentésében megelégszik annak megállapitásával, hogy a második arcvonal kérdését vitatják.


A News Chronicle véleménye szerint a washingtoni megbeszélések a világnak a háboru utáni berendezésére vonatkoznak.


E tartózkodástól eltérően egyedül a Daily Mail tudósitója ir, aki kijelenti, hogy a mostani találkozások a legnagyobb valószinűég szerint az utolsó konferenciát jelentik és a jövőben már csak az ágyuk beszélnek.


Tekintve, hogy még a különben jólértesült tudósitók is tartózkodó magatartást tanusitanak, londoni politikai körökben ebből arra következtetnek, hogy a washingtoni megbeszélések sokkal kényesebb természetűek, mint ahogyan azt az eddigi jelentésekből sejteni lehetne.

Hol lesz a második európai arcvonal?
Stockholm, junius 21.
(NST) Az amerikai kombinációk egyre inkább arra mutatnak, hogy  Churchill és Roosevelt megbeszéléseinek főtárgya a hajótér és az idő kérdése.


Az Aftonblandet londoni tudósitója szerint Londonban azt hiszik, hogy Churchill amerikai látogatása ezuttal rövid ideig tart. Megbizható forrásból származó hir szerint Churchill már azzal a szándékkal utazott el, hogy nemsokára visszatér Londonba. Azt várják, hogy visszatérése után azonnal beszámol majd Roosevelttel folytatott megbeszélésének eredményéről.


Londonba felvetik a kérdést, vajon a libiai vereség nem tette-e lehetetlenné második arcvonal megteremtését. Ezzel kapcsolatban ujra meg ujra rámutatnak arra, hogy  a rendelkezésre álló hajótér szempontjából kivánatos volna kedvezőbb hadszintér kiválasztása. Az angol tudósitók amerikai jelentései hangsulyozzák, hogy az amerikai nép is belefáradt már az Atlanti-óceán utolsó partjáról érkező baráti gesztusokba és tetteket kiván.

 

A Daily Express tudósitója azt irja, hogy egy héten belül dönteni kell a második arcvonal kérdésében. A tudósitó ugy tudja, hogy azt a kérdést is eldöntik, hol van az alkamas pont az Európa elleni invázió megkisérlésére.

 

Washingtonban csodálkoznának, a beérkezett jelentések szerint, ha a szövetségesek Franciaországban kisérelnék meg az inváziót - irja az Aftonbladaet tudósitója - , mert szerintük Hollandiában vagy Norvégiában, sőt esetleg a Földközi-tenger valamelyik partvidékén is előnyösebb volna a támadás.


A Daily Telegraph washingtoni tudósitója hangsulyozza, hogy az ilyen tervek megvalósitásának elengedhetetlen feltétele a szovjet ellenállásának folytatása.

 

A másik bizonytalan tényező a hajótérkérdés. A Daily Telegraph a megjegyzéseihez az Alfonbladet tudósitója azt irja, hogy ezzel kapcsolatban Londonban azt tartják a legfontosabbnak, hogyan akadályozzák meg a tengelyhatalmak további nagyobb sikereit, mert azok egyre jobban fokozzák a szövetségesek hajóterének igénybevételét. Ezzel kapcsolatban főleg a Kaukázust és Szibériát fenyegető veszélyekre gondolnak.

Churchill intenzivebb segitsége kiván Amerikától a Közel-Kelet számára
New York, junius 21.
(NST) Az Associated Press katonai munkatársa azon a nézeten van, hogy Churchill washingtoni tárgyalásai során intenzivebb amerikai segitséget követel majd a Közel-Kelet számára.


A tárgyalásokról kiszivárgott hirek szerint Churchill a pénteki nap folyamán a libiai brit csapatok sulyos vereségének hatása alatt fokozottabb amerikai segitséget követelt, hogy ilyen körülmények között a szövetségesek ebben az esztendőben még megtarthassák a Közel-Keletet, még akkor is, ha ezáltal a szovjet általt követelt második arcvonal felállitása a jövő esztendőre tolódna el.

 

Hir szerint Churchill kijelentette volna, meggyőződése, hogy a szövetségesek minden körülmények között meg kell, hogy tartsák földközitengeri támaszpontjaikat, Egyiptomtól egészen a Kaukázusig, hogy ebben a térségben biztosithassák az esetleges offenziváknak a szükséges támaszpontokat.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A Péntek - család működése az anyakönyvi hivatalban A Péntek - család működése az anyakönyvi hivatalban
Méltón illeszkednek a keretebe Péntek József főjegyző uramról szóló...
Basch Ferenc beszéde a német népcsoport télisegély-akciójának megnyitásán Basch Ferenc beszéde a német népcsoport télisegély-akciójának...
Vasárnap délelőtt a Zeneakadémia nagytermében gyűltek össze a...
Pusztító zivatarok Pusztító zivatarok
A nyári zivatarok, jégeső, szélvész, felhőszakadás az ország több...
Villamos asztali szellőztető Villamos asztali szellőztető
Nyáron, de sokszor télen is, zárt helyiségekben szinte tűrhetetlen a...
Elrajtolt „Észak Pokla” Elrajtolt „Észak Pokla”
Ötödik alkalommal rendezték meg a Párizs-Roubaix országúti...
Adó-leirási igények a forradalmi zavargások által okozott károk alapján Adó-leirási igények a forradalmi zavargások által okozott károk...
A két forradalom kitörésével, valamint az ellenséges benyomulással és...
Két, egymáshoz szorosan kapcsolódó cikk Két, egymáshoz szorosan kapcsolódó cikk
Római jelentés szerint Mussolini miniszterelnök kijelentette a...
Kazánrobbanás a petroleum-gyárban Kazánrobbanás a petroleum-gyárban
A Budapesti Ásványolajgyár-Részvénytársaság ferenczvárosi hatalmas...
Az Egyesült Államok és a vichyi kormány jegyzékváltása Az Egyesült Államok és a vichyi kormány jegyzékváltása
Az Egyesült Államok kormányának jegyzéke, melyet Hoover amerikai...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98