Dtum
Login with Facebookk
1942 | Május

Németország – Magyarország 5:3 (1:3)

Az első félidőben a magyar, a második félidőben a német csapat játszott jobban – Megbukott a „kullancs-rendszer”

Az első idei budapesti nemzetközi labdarúgó-mérkőzés iránt óriási érdeklődés nyilvánult meg. A jegyeket már a hét elején eladták, rengeteg régi meccslátogatónak már nem is jutott. Hatalmas tömegekben özönlik a közönség, a pályát rendőrkordon veszi körül, a kordonon kívül pedig „aratnak” a jegyüzérek.

Az egyik 10 pengőért kínál egy pengő hatvanas állóhelyet. Bent a pályán a rendezéssel van baj, sokan csak veszekedés árán találják meg a helyüket, vagy még így sem. Közben Budapest ifjúsági labdarúgói 2:0 arányban győzik le a MOVE ifjúsági válogatottját.

Már 38.000 főnyi közönség van a pályán, amikor a Magyar Posztó és a Habselyem hölgy kézilabdázói ütköznek meg egymással. A fél óráig tartó mérkőzésen, – amelyet hatalmas biztatással kísért a nézősereg, – a Magyar Posztó hölgyet győztek 2:1 arányban.

Most fölvonul a folyamőr zenekar, divatos katonadalokat játszik, a „Márikám”-at együtt fütyüli vele a közönség. Most megérkezik a kormányzó úr is, ütemes „Horthy! Horthy!” kiáltás fogadja. Ebben a pillanatban futnak ki a pályára a válogatottak is és felállnak a zöld pálya közepén.

A két csapat között Barlassina, az olasz játékvezető és két magyar határbírája, Tihaméry Kálmán és Antal János állnak feszes vigyázban a német és a magyar himnusz alatt. Felemelő pillanat, mikor a Himnusz fenséges dallamát közel 40.000 ember énekli. Utána a kormányzói páholy elé vonulnak a csapatok tisztelgésre, majd egy pillanattal később sok ezer torokból hangzik fel a kiáltás: - Hajrá, magyarok!”…

Magyar rohammal kezdődik

Azonnal a magyar csapat lép fel támadólag. Gyetvai vezet pompás rohamot, átvágja a labdát Kincsesnek, kinek közeli lövése emberbe pattan. Majd a következő percben már újra Gyetvai tör előre. Kincses visszafejeli neki a labdát, de a balszélső lövését a kapus védi. Az újdonsült középcsatár, Tihanyi jól mutatkozik be, elfejeli a labdát a hórihorgas középhátvéd, Rhode elől.

Újra a villámsebes balszélső van akcióban, hatalmas lövése a külső oldalhálót találja el. Most egymásután a németek teremtenek két veszélyes helyzetet. Walter azonban fölé fejel, Becker lövése pedig elfut a kapu előtt. Nem sokkal később Bíró váratlan fejesét Tóth kapus csak merész vetődéssel védi.

Egy gólra három a válasz

Enyhül a játék irama, esik a nívó is, a 18. percben azonban ártatlannak látszó német roham végződik eredménnyel. Kitziner-Conen és Decker játszik össze, a labda végül is Walterhez kerül, aki pompás lövéssel megszerzi az első – német gólt. 1:0.

Egy perc múlva azonban már itt az egyenlítés. Tihanyi vágtat a kapu felé, már nem tudták elérni. Kitzinger hat méterre a kaputól csak gáncsos elvetéssel állítja meg rohamában, kétségtelen tizenegyes. Nagymarosi belövi. 1:1.

 


Most lassan-lassan fölénybe kerül a magyar csapat és ez a fölény egyre fokozódik. Tihanyi fejesét a kapu torkából vágja ki az egyik védő, Jahn csak szerencsével fogja Bodola közeli lövését. Nem sokkal később pedig Gyetvai bombáját kell nagy bravúrral védenie. Dudás távoli bombákkal kísérletezik, ezek eredménytelenek.

A 29. percben vagyunk, amikor újra magyar támadás gördül a német kapu elé. A labda az egyik német védőről hátrafele pattan, a szemfüles Zsengellér elcsípi és 4 méterre a kaputól, a kapufa mellett a hálóba továbbítja. 1:2. (Zsengellér lesen állt, de ellenféltől kapta a labdát – így a gól szabályos.)

A gól után tovább támad a magyar csapat, különösen Zsengellér és Gyetvai játszik ragyogóan, Kincsesen azonban sokat bosszankodik a közönség. A német Deckernek is van jó helyzete, de balszerencséjére, kifele pattan róla a labda.

Az utolsó percben Zsengellér mesteri labdát ad Tihanyinak, aki tisztán áll a tizenhatoson, villámgyorsan lestoppolja a labdát és már lő is, lövése nyomán a labda a felső léc alatt surran a hálóba. 1:3.

A második félidőben összeroppan a magyar csapat

Zene szórakoztatja a közönséget, aztán ismét pályára lépnek a csapatok és az első percben Kincses már a kapu helyett égbe lövi a labdát. Közben megszólal a megafón és bömböli:
– Cseri Zsuzsa elveszett, keresi az édesapját, a tizennyolcas páholyban átvehető.

Lehet, hogy közben a kis Zsuzsit megtalálták, viszont elveszett Szűcs, a magyar csapat kullancs centerfedezete. Egymásután rohamoztak a németek, majd a 13. percben Szűcs átkarolta az egyik német játékost. Tizennyolc méterről szabadrúgás, magyar játékosok sorfalat állnak, de Janes lövése utat talál a kapuba 2:3.

Most összeroppan a magyar csapat, Szűcsön és Nagymarosin keresztülmennek a németek, Conen még Tóthot is kibridlizi és átadja a labdát oldalra Walternek és máris 3:3 az eredmény. Mindjárt utána megint átmennek Szűcsön, verve a magyar védelem, de Conon rosszul találja el a labdát. Tóth el tudja fogni. Német ostrom. A kopasz Dörfel lefut, lehet azt is mondani, hogy besétál a labdával a magyar kapuba. 4:3.

Tízperces magyar ostrom következik, egy alkalommal Zsengellér gesztikulál Barlassina előtt, tizenegyest reklamál. Aztán megint német támadások következnek. Az utolsó percekben Walter oldalról, nehéz helyzetben lő és a labda a vetődő Tóth mellett a kapuba pattan. 5:3.

A németek ismét győztek. A közönség ünnepli a győztes csapatot és szidja a kullancs-rendszert, egyesek hangoztatják, hogy az MLSZ nemcsak a mérkőzés jegyeit nem tudta eloszlatni és utat engedett a jegyüzéreknek, hanem a mérkőzést is elvesztettük a kullancs-rendszer miatt.

Mások azt mondották, hogy úgy látszik, azért roppantunk össze a második félidőben, mert megártott a diósgyőri utazás. A közönség dicsérte a jól játszó Bírót, Zsengellért, Gyetvait, Dudást. A hazafelé tartó közönség elégikusan állapította meg, hogy a játék, a mérkőzés és az eredmény ez alkalommal dr. Sárosi Györgyöt, a legjobb magyar labdarúgó játékost igazolta.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98