Dtum
Login with Facebookk
1942 | Május

Németország – Magyarország 5:3 (1:3)

Az első félidőben a magyar, a második félidőben a német csapat játszott jobban – Megbukott a „kullancs-rendszer”

Az első idei budapesti nemzetközi labdarúgó-mérkőzés iránt óriási érdeklődés nyilvánult meg. A jegyeket már a hét elején eladták, rengeteg régi meccslátogatónak már nem is jutott. Hatalmas tömegekben özönlik a közönség, a pályát rendőrkordon veszi körül, a kordonon kívül pedig „aratnak” a jegyüzérek.

Az egyik 10 pengőért kínál egy pengő hatvanas állóhelyet. Bent a pályán a rendezéssel van baj, sokan csak veszekedés árán találják meg a helyüket, vagy még így sem. Közben Budapest ifjúsági labdarúgói 2:0 arányban győzik le a MOVE ifjúsági válogatottját.

Már 38.000 főnyi közönség van a pályán, amikor a Magyar Posztó és a Habselyem hölgy kézilabdázói ütköznek meg egymással. A fél óráig tartó mérkőzésen, – amelyet hatalmas biztatással kísért a nézősereg, – a Magyar Posztó hölgyet győztek 2:1 arányban.

Most fölvonul a folyamőr zenekar, divatos katonadalokat játszik, a „Márikám”-at együtt fütyüli vele a közönség. Most megérkezik a kormányzó úr is, ütemes „Horthy! Horthy!” kiáltás fogadja. Ebben a pillanatban futnak ki a pályára a válogatottak is és felállnak a zöld pálya közepén.

A két csapat között Barlassina, az olasz játékvezető és két magyar határbírája, Tihaméry Kálmán és Antal János állnak feszes vigyázban a német és a magyar himnusz alatt. Felemelő pillanat, mikor a Himnusz fenséges dallamát közel 40.000 ember énekli. Utána a kormányzói páholy elé vonulnak a csapatok tisztelgésre, majd egy pillanattal később sok ezer torokból hangzik fel a kiáltás: - Hajrá, magyarok!”…

Magyar rohammal kezdődik

Azonnal a magyar csapat lép fel támadólag. Gyetvai vezet pompás rohamot, átvágja a labdát Kincsesnek, kinek közeli lövése emberbe pattan. Majd a következő percben már újra Gyetvai tör előre. Kincses visszafejeli neki a labdát, de a balszélső lövését a kapus védi. Az újdonsült középcsatár, Tihanyi jól mutatkozik be, elfejeli a labdát a hórihorgas középhátvéd, Rhode elől.

Újra a villámsebes balszélső van akcióban, hatalmas lövése a külső oldalhálót találja el. Most egymásután a németek teremtenek két veszélyes helyzetet. Walter azonban fölé fejel, Becker lövése pedig elfut a kapu előtt. Nem sokkal később Bíró váratlan fejesét Tóth kapus csak merész vetődéssel védi.

Egy gólra három a válasz

Enyhül a játék irama, esik a nívó is, a 18. percben azonban ártatlannak látszó német roham végződik eredménnyel. Kitziner-Conen és Decker játszik össze, a labda végül is Walterhez kerül, aki pompás lövéssel megszerzi az első – német gólt. 1:0.

Egy perc múlva azonban már itt az egyenlítés. Tihanyi vágtat a kapu felé, már nem tudták elérni. Kitzinger hat méterre a kaputól csak gáncsos elvetéssel állítja meg rohamában, kétségtelen tizenegyes. Nagymarosi belövi. 1:1.

 


Most lassan-lassan fölénybe kerül a magyar csapat és ez a fölény egyre fokozódik. Tihanyi fejesét a kapu torkából vágja ki az egyik védő, Jahn csak szerencsével fogja Bodola közeli lövését. Nem sokkal később pedig Gyetvai bombáját kell nagy bravúrral védenie. Dudás távoli bombákkal kísérletezik, ezek eredménytelenek.

A 29. percben vagyunk, amikor újra magyar támadás gördül a német kapu elé. A labda az egyik német védőről hátrafele pattan, a szemfüles Zsengellér elcsípi és 4 méterre a kaputól, a kapufa mellett a hálóba továbbítja. 1:2. (Zsengellér lesen állt, de ellenféltől kapta a labdát – így a gól szabályos.)

A gól után tovább támad a magyar csapat, különösen Zsengellér és Gyetvai játszik ragyogóan, Kincsesen azonban sokat bosszankodik a közönség. A német Deckernek is van jó helyzete, de balszerencséjére, kifele pattan róla a labda.

Az utolsó percben Zsengellér mesteri labdát ad Tihanyinak, aki tisztán áll a tizenhatoson, villámgyorsan lestoppolja a labdát és már lő is, lövése nyomán a labda a felső léc alatt surran a hálóba. 1:3.

A második félidőben összeroppan a magyar csapat

Zene szórakoztatja a közönséget, aztán ismét pályára lépnek a csapatok és az első percben Kincses már a kapu helyett égbe lövi a labdát. Közben megszólal a megafón és bömböli:
– Cseri Zsuzsa elveszett, keresi az édesapját, a tizennyolcas páholyban átvehető.

Lehet, hogy közben a kis Zsuzsit megtalálták, viszont elveszett Szűcs, a magyar csapat kullancs centerfedezete. Egymásután rohamoztak a németek, majd a 13. percben Szűcs átkarolta az egyik német játékost. Tizennyolc méterről szabadrúgás, magyar játékosok sorfalat állnak, de Janes lövése utat talál a kapuba 2:3.

Most összeroppan a magyar csapat, Szűcsön és Nagymarosin keresztülmennek a németek, Conen még Tóthot is kibridlizi és átadja a labdát oldalra Walternek és máris 3:3 az eredmény. Mindjárt utána megint átmennek Szűcsön, verve a magyar védelem, de Conon rosszul találja el a labdát. Tóth el tudja fogni. Német ostrom. A kopasz Dörfel lefut, lehet azt is mondani, hogy besétál a labdával a magyar kapuba. 4:3.

Tízperces magyar ostrom következik, egy alkalommal Zsengellér gesztikulál Barlassina előtt, tizenegyest reklamál. Aztán megint német támadások következnek. Az utolsó percekben Walter oldalról, nehéz helyzetben lő és a labda a vetődő Tóth mellett a kapuba pattan. 5:3.

A németek ismét győztek. A közönség ünnepli a győztes csapatot és szidja a kullancs-rendszert, egyesek hangoztatják, hogy az MLSZ nemcsak a mérkőzés jegyeit nem tudta eloszlatni és utat engedett a jegyüzéreknek, hanem a mérkőzést is elvesztettük a kullancs-rendszer miatt.

Mások azt mondották, hogy úgy látszik, azért roppantunk össze a második félidőben, mert megártott a diósgyőri utazás. A közönség dicsérte a jól játszó Bírót, Zsengellért, Gyetvait, Dudást. A hazafelé tartó közönség elégikusan állapította meg, hogy a játék, a mérkőzés és az eredmény ez alkalommal dr. Sárosi Györgyöt, a legjobb magyar labdarúgó játékost igazolta.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A kávéházak zárórája A kávéházak zárórája
Illetékes helyről nyilatkozat jelent meg, mely szerint még...
Szökés az orosz fogságból Szökés az orosz fogságból
Kiry János nagyszentmiklósi földbirtokos az ősszel Tarnov körül orosz...
Általános munkás sztrájk Angliában a boerok érdekében Általános munkás sztrájk Angliában a boerok érdekében
Belga szoczilista lapok penditették meg a kalandos eszmét, s a...
A békegazdálkodásra való átmenet problémái A békegazdálkodásra való átmenet problémái
Az első világháborúban a kifogyhatatlan katonahumor zamatos tréfákban...
A függetlenségi párt uj programmja A függetlenségi párt uj programmja
Csendben kevesek tudtával készítették elő ezt a mozgalmat, csak gróf...
Kossuth szobra Nagy-Szalontán
Újabb csodálatos műalkotás született Kossuth Lajosról. A...
Egy korona Egy korona
Hétfő reggelen uj bánatra ébredhetünk. A villamos vasuti jegy ára...
A Rádió gyermekszínészeinek kalandos vendégszereplése Nagyváradon A Rádió gyermekszínészeinek kalandos vendégszereplése...
A Rádió egyik legnépszerűbb, állandóan visszatérő műsorszáma a...
A Ferenczvárosi Torna Club staféta csapata A Ferenczvárosi Torna Club staféta csapata
A Ferenczvárosi Torna Club négyes staféta csapatát mutatjuk be t....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98