Dtum
Login with Facebookk
1942 | November

Éles állásfoglalás Gidró László kiköltöztetési indítványa ellen

A főváros jövő évi költségvetésének tárgyalásán egyik szélsőjobboldali városatya, Gidró László ecetgyáros azt javasolta, hogy a Budapesten élő, mintegy 22.000 nyugdíjas családot telepítsék ki a Balaton mellé és a Svábhegyen télen üresen álló villákba.

A közgyűlésen érthető megütközést keltett Gidró javaslata. Munkatársunk a javaslattal kapcsolatban véleményt kért az érdekelt nyugdíjas érdekképviseletektől, a Svábhegyi Egyesülettől és a Balatoni Szövetség vezetőségétől.

- A legnagyobb felháborodással értesültünk a főváros közgyűlésén elhangzott javaslatról- mondotta a nyugdíjas társadalom egyik vezető tagja - , amelynek a teljesítése azt jelentené, hogy a munkában és gondban kifáradt s megrokkant budapesti nyugdíjasok öreg napjaikra családjukkal együtt kénytelenek lennének vándorbotot ragadni és száműzetésbe menni. Hogyan lehet kívánni, hogy öreg nyugdíjas postatisztek, vasutasok, városi alkalmazottak, de bárki is otthagyja otthonát, amelyet megszokott, amelyhez egy élet ezer emléke fűzi, a mai időkben még százszor többet jelent a családi tűzhely, a meleg családi fészek, mint azelőtt s amikor családvédelem a kormány legelső programpontjai közét tartozik. Nem szabad még gondolni sem arra, hogy békés családi otthonokat felforgassanak. Elképzelhetetlen a javaslat gyakorlati megvalósítása, hiszen 22.000 családnak kellene budapesti otthonát mindenestől elhagyni és távoleső, idegen vidékre költözni., olyan Balaton – környéki villákba, amelyeknek nagyrészét télen fűteni sem lehet. Valóságos népvándorlást akar Gidró megindítani. Végtelenül elszomorító, hogy éppen a szélsőjobboldalról javasolják eltávolításunkat, holott ők hirdetik nagy hangon a nemzeti szocializmus uj szellemét s az uj világrendet.

A balatoni szövetség egyik vezető tagja nyilatkozatában szintén a leghatározottabban állást foglal a nyugdíjasok kitelepítése ellen.
- A Balaton környékéből – ugymond- nem szabad magyar Szibériát csinálni, hiszen köztudomásu, hogy a Balaton környékén télen igen kemény és szigoru az időjárás. Az áttelepítés közellátási szempontból is abszurdum. Képzeljük el, mi lenne a téli hónapok alatt, amikor a nagy havazások miatt a közlekedés a Balaton környékén sokszor hetekig megbénul. A nyaralók vékony falakkal épültek, legtöbbjükben nincsen kályha, a falak ősztől- tavaszig nyirkosak s a rettenetes téli hidegekben a szobákat nem lehet átfűteni.

Végül véleményt kértünk a Svábhegyi Egyesület egyik elnökségi tagjától.
- Helyesen állapította meg a közgyűlés egy másik tagja- mondotta -, hogy a javaslat hozzá akar nyulni a magántulajdon szentségéhez. A svábhegyi villák nagy része – ugy, mint a balatonkörnyéki nyaralók – télen teljesen alkalmatlan lakás céljaira, de közlekedési és közellátási szempontból sem kívánatos a nyugdíjasok ezreinek feltelepítése a Svábhegyre.

Az érdekeltek nyilatkozataiból is kiderül, hogy a szélsőjobboldalról elhangzott javaslat nemcsak méltánytalan és sérelmes a nyugdíjas társadalommal szemben, de gyakorlatilag is keresztülvihetetlen.

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!