Dtum
Login with Facebookk
1942 | November

Éles állásfoglalás Gidró László kiköltöztetési indítványa ellen

A főváros jövő évi költségvetésének tárgyalásán egyik szélsőjobboldali városatya, Gidró László ecetgyáros azt javasolta, hogy a Budapesten élő, mintegy 22.000 nyugdíjas családot telepítsék ki a Balaton mellé és a Svábhegyen télen üresen álló villákba.

A közgyűlésen érthető megütközést keltett Gidró javaslata. Munkatársunk a javaslattal kapcsolatban véleményt kért az érdekelt nyugdíjas érdekképviseletektől, a Svábhegyi Egyesülettől és a Balatoni Szövetség vezetőségétől.

- A legnagyobb felháborodással értesültünk a főváros közgyűlésén elhangzott javaslatról- mondotta a nyugdíjas társadalom egyik vezető tagja - , amelynek a teljesítése azt jelentené, hogy a munkában és gondban kifáradt s megrokkant budapesti nyugdíjasok öreg napjaikra családjukkal együtt kénytelenek lennének vándorbotot ragadni és száműzetésbe menni. Hogyan lehet kívánni, hogy öreg nyugdíjas postatisztek, vasutasok, városi alkalmazottak, de bárki is otthagyja otthonát, amelyet megszokott, amelyhez egy élet ezer emléke fűzi, a mai időkben még százszor többet jelent a családi tűzhely, a meleg családi fészek, mint azelőtt s amikor családvédelem a kormány legelső programpontjai közét tartozik. Nem szabad még gondolni sem arra, hogy békés családi otthonokat felforgassanak. Elképzelhetetlen a javaslat gyakorlati megvalósítása, hiszen 22.000 családnak kellene budapesti otthonát mindenestől elhagyni és távoleső, idegen vidékre költözni., olyan Balaton – környéki villákba, amelyeknek nagyrészét télen fűteni sem lehet. Valóságos népvándorlást akar Gidró megindítani. Végtelenül elszomorító, hogy éppen a szélsőjobboldalról javasolják eltávolításunkat, holott ők hirdetik nagy hangon a nemzeti szocializmus uj szellemét s az uj világrendet.


A balatoni szövetség egyik vezető tagja nyilatkozatában szintén a leghatározottabban állást foglal a nyugdíjasok kitelepítése ellen.
- A Balaton környékéből – ugymond- nem szabad magyar Szibériát csinálni, hiszen köztudomásu, hogy a Balaton környékén télen igen kemény és szigoru az időjárás. Az áttelepítés közellátási szempontból is abszurdum. Képzeljük el, mi lenne a téli hónapok alatt, amikor a nagy havazások miatt a közlekedés a Balaton környékén sokszor hetekig megbénul. A nyaralók vékony falakkal épültek, legtöbbjükben nincsen kályha, a falak ősztől- tavaszig nyirkosak s a rettenetes téli hidegekben a szobákat nem lehet átfűteni.

Végül véleményt kértünk a Svábhegyi Egyesület egyik elnökségi tagjától.
- Helyesen állapította meg a közgyűlés egy másik tagja- mondotta -, hogy a javaslat hozzá akar nyulni a magántulajdon szentségéhez. A svábhegyi villák nagy része – ugy, mint a balatonkörnyéki nyaralók – télen teljesen alkalmatlan lakás céljaira, de közlekedési és közellátási szempontból sem kívánatos a nyugdíjasok ezreinek feltelepítése a Svábhegyre.

Az érdekeltek nyilatkozataiból is kiderül, hogy a szélsőjobboldalról elhangzott javaslat nemcsak méltánytalan és sérelmes a nyugdíjas társadalommal szemben, de gyakorlatilag is keresztülvihetetlen.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Rádiós vihar-térkép Rádiós vihar-térkép
A közlekedés szolgálatában ma már döntő szerepe van a rádiónak. A...
A Reynaud-kormánynak döntő parlamenti győzelme A Reynaud-kormánynak döntő parlamenti győzelme
Politikai körökben általános a vélemény, hogy az a döntő győzelem,...
A tüdővész szerumos gyógykezeléséről A tüdővész szerumos gyógykezeléséről
A „Vasárnapi Ujság” 26-ik számában egy közlemény jelent...
Sigmund Freud Sigmund Freud
A lapzárás utolsó pillanatában érkezett a hír, hogy Freud meghalt....
A nemzeti munkásligák megalakulása A nemzeti munkásligák megalakulása
Nagyjelentőségü mozgalom kezdetét jelző gyülés folyt le vasárnap...
Franco szerint Spanyolországban nem polgárháború, hanem szovjetellenes hadjárat zajlik Franco szerint Spanyolországban nem polgárháború, hanem...
A Spanyolországból érkező vasárnapi jelentések szerint Madrid...
Szerb Antal - Brave new world Szerb Antal - Brave new world
A. Huxley utópiát írt. A hír bizonyos megdöbbenést keltett az angol...
Maeterlinck - Tintagiles halála Maeterlinck - Tintagiles halála
Tudok-e még úgy lelkesedni érte, mint valaha? S vajon mivé érlelte a...
Az éles puha korong Az éles puha korong
Sajátságosnak hangzik, de nincs benne semmi tulzás, hogy igen puha,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98