Dtum
Login with Facebookk
1942 | November

Rövidek

A tengely észak-afrikai győzelmei és ujabb angol légitámadás Genova, Milanó és Savona ellen
Róma, november 8.
(Stefani.) Az olasz főhadiszállás 896. közleménye: A szombati nap folyamán jelentékeny ellenséges páncélos erők nagy nyomást fejtettek ki Marsa Matruh vidékén, ahol hosszu és kemény küzdelem folyt. A tengely légi ereje is kivette részét a csatából és szünet nélkül támadta a gépesitett hadoszlopokat, valamint az ellenség utánpótlási vonalait.

 

A vasárnapra virradó éjszaka ellenséges légi köteléket ujabb támadást intéztek Genova ellen és egymást követő hullámokban bombázták a várost és a kikötőt. A kár jelentékeny, az áldozatok számát még nem állapították meg. Milanó környékére, Savonára és Cagliarira is dobtak le bombákat az angol repülőgépek, de eredményes találatot nem értek el.


Nagyszabásu támadás Canterbury ellen
Berlin, november 1.
Szombaton a késő esti órákban és a vasárnapra virradó éjszaka német harci repülőgépek több hullámban megtámadták Canterbury városát. Időközben az angol rádió kénytelen volt beismerni, hogy a német légi rajtaütés rendkívül hatásos volt és sulyos károkat okozott.

Amerikai partraszállás Francia-Észak-Afrikában
Amsterdam, november 8.
(Német Távirati Iroda) Az angol hirszolgálat jelentése szerint az Egyesült Államok szárazföldi, tengeri és légi haderői Francia-Észak-Afrika tengerpartjának „sok pontján” partraszálltak. Az Egyesült Államok csapatait legközelebb angol csapatokkal erősitik meg. Az angol hirszolgálat további jelentése szerinte amerikai csapatok szálltak partra Francia-Nyugat-Afrikában is.

Vichy, november 8.

(OFI) Hivatalos közlemény jelenti, hogy amerikai erők támadást intéztek Francia-Észak-Afrika ellen.

Hitler vasárnap este Münchenben beszélt
München, november 8.
(Német Távirati Iroda) A mozgalom fővárosa vasárnap megünnepelte annak a 16 nemzetszocialistának emlékét, akik 1923 november 9-én életüket áldozták a nemzetszocialista birodalomért. A Führer, aki vasárnap régi bajtársai körében tartózkodott, beszédet mondott, amelyet délután 6 órakor a nagynémetbirodalmi rádió közvetitett.

Fontos értekezlet a Független Kisgazdapártban
Budapest, november 8.
A független Kisgazdapárt képviselői csoportja hétfőn délután Tildy Zoltán elnökletével fontos értekezletet tart. Megvitatják a kül- és belpolitikai helyzetet és döntenek a költségvetés képviselőházi vitájában való részvételről. Megállapítják, hogy az egyes tárcáknál kik lesznek a párt vezérszónokai.

Német jelentés az angolok területi nyereségéről
Berlin, november 15.
A véderőfőparancsnoksága a következőket közli a Német Távirati Irodával:
Tobruk jelentett kiürítésével tovább folytatódik a német-olasz csapatok nyugat felé való áthelyezése. Az angolok nagy támadásuk során jelentős területnyereséget értek el, de eddig nem sikerült nekik a német-olasz páncélos hadsereg zömét megsemmisiteni és megakadályozni, hogy ez a hadsereg elérje az uj elkészitett ellenállási vonalat.

Tengeri ütközet folyik a Salamon-szigeteknél
Washington, november 15.
(NST) A Salamon-szigeteknél csütörtök este óta egész sor tengeri ütközet van folyamatban. Az amerikai haditengerészeti minisztérium hivatalos jelentése csak annyit közöl, hogy mindkét részen veszteségek voltak, de ameddig a harcok tartanak, nem közölnek részteleket, hogy az ellenség számára ne szolgáljanak felvilágosításokkal.

A hónap katonai és politikai eseményeiből távirati stílusban
1. hét
Magyar hadijelentés az ellenséges vállalkozások összeomlásáról. – Sztalingrádnál és az Ilmen-tónál ismét eredménytelenek maradtak a szovjet támadások. – Német buvárnaszádok 131.000 tonnányi 18 hajót süllyesztettek el.

2. hét

Hitler vasárnap beszélt. – Amerikai csapatok szálltak partra Francia-Észak-Afrikában, brit hadihajók is résztvettek a partraszállási hadműveletekben – Algirban még folynak a harcok, Orannál és Marokkóban nagyobbarányu partraszállás történt, Tunisz repülőterét bombázták. – Amerikai indoklás szerint a hadmüveletek a második arcvonalat jelentik. – Marokkóban a franciák elfojtották a degaulleista disszidens lázadást. – Darlan tengernagy Algirban személyesen irányítja a hadműveleteket. – A Kaukázusban és a Don-arcvonalon visszaverték a szovjettámadásokat.

3. hét
Német légi és páncélos kötelékek érkeztek Tuniszba. – Száznyolcvanháromezer tonna ellenséges teherhajót és szállítóhajót és több hadihajót süllyesztettek el vagy rongáltak meg az afrikai partoknál a németek és olaszok. – Kirenaikában a német és olasz csapatok sulyos harcok közben tovább vonultak nyugat felé. – Visszaverték a szovjettámadásokat a Kaukázusban, Sztálingrádnál, Volchovnál.

4. hét
Elkeseredett elhárító harcok Sztalingrádnál és a Don-kanyarulatban. – Leningrádtól a Kaukázusig sulyos harcok folynak. – A francia népet felhívták önkéntes afrikai légió felállítására. – A német-olasz csapatok kezében van a Tunisz városa és Bizerta közötti ut és vasutvonal. – A tengelycsapatok Kirenaikában bevonultak jól kiépített állásaikba.


5. hét
Megkezdődtek a német ellenintézkedések a középső arcvonalon a szovjet betörések helyein. – Pétain drámai napiparancsot adott ki a lefegyverzett francia haderőhöz. – Nagyobb harcok fejlődtek ki Tuniszban.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A lebombázott Canterbury Francia-Észak-Afrika Eisenhover Hitler elvbarátaival 1923-ban Tildy Zoltán A Salamon-szigetek
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98