Dtum
Login with Facebookk
1942 | November

Magyarország – Svájc 3:0 (1:0)

Túl keményen játszottak a svájciak – Csak az utolsó negyedórában volt színvonalas a küzdelem – Góllövők: Bodola, Németh, Tóth.

Az FTC Üllői-úti sporttelepén 35.000 néző. Ember ember hátán. Az tribün előtti részen meghatottan és szeretettel fogadják a mérkőzésre meghívott sebesült katonákat. Tömve a tribünök. Itt van a sportvezérkar. A közönség a régi időkre emlékeztető lelkesedéssel várja Magyarország és Svájc válogatott labdarúgóinak küzdelmét.

A honvédzenekar hazafias indulókat játszik, aztán egyszerre csend lesz, majd dörgő taps hangzik fel: a pályára érkeznek a csapatok. A vendégfiúkon téglavörös mez feszül. A magyar fiúk dressze hófehér. A pálya közepére felállnak a csapatok, középen Fink, a mérkőzés német bírája és segédei: Tihaméry Kálmán és Kőhalmi Ferenc.

Megszólal a megafón, mintha Lehotay Árpád, a Nemzeti Színház tagja beszélne. Közlik a közönséggel, hogy a hős honvédek emlékezetére mindenki álljon fel és tisztelegjen. A honvédkürtös fújja: imához. 35.000 ember feszes vigyázban tiszteleg.

Aztán a svájci himnuszt intonálja a zenekar, majd a magyar himnusz következik. A nézősereg a magyar imádságot együtt énekli a zenekarral. Vége az ünnepségnek és máris felhangzik kórusba:
- Huj, huj, hajrá!

Pár pillanatra kisüt a nap, amikor a magyar csapat ebben az összeállításban kezdi meg a játékot:
Tóth (Gamma) – Szücs (Szolnok), Szalai (Csepel) – Sárosi III. (Ferencváros), Polgár (Ferencváros), Perényi (NAC) – Németh (Vasas), Kolláth (Szolnok), Sárvári (NAC), Bodola (NAC), Tóth III. (NAC).

Mindjárt ostromba kezdünk. A svájciak pedig védekeznek. Csapatuk a következő: Huber – Minelli, Guerne – Springer, Vernati, Rickenbach – Bickel, Amado, Andres, Walacek, Aebi.

Meglehetősen kemény harc alakul ki a labdáért. Már az első tíz percben kitűnik, hogy a svájciak túl kemény harcosok. Bodola bombáját Huber kapus kivédi. Állandóan támadunk. A közönség kórusban biztatja a csapatot. A svájci védelmet azonban nem lehet áttörni.

A vörös hajú Guerne, amikor már túljut rajta a labda, lehajol, hátranyúl a lábával és a sarkával úgynevezett oxford-rúgással hárítja el a labdát a kapufától. Tapsot kap érte. Németh beadását Tóth kapja meg, de őt kornerra szerelik. Bickel lefut, messziről kapura lő, Tóth nyugodtan várja a labdát és aztán ölbe fogja.

Sárosi előreadott labdájára két svájci is fut, az újonc Németh ott terem, elfejeli a labdát, amely azonban hajszálnyira elperdül a kapu mellett. Andres előretör a labdával, de a bíró les címén megállítja. Tóth eléje fut, mind a ketten a földre kerülnek, Andres hálóba akarja vágni a labdát, de Tóth átnyalábolja a lábát. A kis intermezzo után svájci támadások következnek. Polgár, majd Szücs ment.

Szerencsés gól

A közönség már türelmetlen. A magyar csapat kezdeti tüze lelohad. Sokat pepecsel a csatársor. Nem tudnak bejutni a svájci kapu elé. A tizenhatos vonalról küldött lövegek a védelem falanxába akadnak meg. Andres becsapja Polgárt, előre fut, s amikor gólhelyzetbe jut – messze mellé lövi a labdát.

Ezután következik az akció, amelyből gól lesz. Sárosi Béla Némethet szökteti, akinek a beadása Tóthhoz kerül. A nagyváradi balszélső lő, a labda Minelliről Bodola elé pattan. Bodola 18 méterről lő, a labda megrezegteti a hálót. A svájci kapus meg sem mozdult. A 31. percben tehát 1:0-ra vezetünk.

Szerencsés gól. Nem tervszerű akció eredménye. Mindjárt ezután Bodolának van helyzete, lassan fordul, beletalpalnak. Egy percre kiviszik a pálya szélére. Kolláth immár negyedszer ad rossz labdát Némethnek.

Hol vagy Zsengellér?

Az első félidő utolsó perceiben kórusban hangzik fel a kiáltás:
- Hol vagy Zsengellér?
Az újpesti csatár valóban nagyon hiányzik, nagy szükség volna rá. Szünetben katonazenekar szórakoztatja a közönséget, aztán felállnak a csapatok a második félidőre.

Mindjárt támadunk. Tóth lövése mellémegy. Bodola lövését fogja Huber. A negyedórás csapkodó játékból csak azt látjuk, hogy mindenütt ott van Perényi. Szerel, védekezik, támad, jó labdákat küld előre. Sárosi Béla rohamra küldi Tóthot, aki lefut, de labdája célt téveszt. Kolláth messziről mellé lő. Minden magyar támadást svájci ellentámadás követ, védelmünk azonban nem engedi lövéshez jutni a svájciakat.

Szép akcióból keletkezik a második magyar gól, még pedig a 28. percben. A behúzódott Némethnél a labda, leadja a jobbszélre futott Kolláthnak, az középre irányít, Bodoláról Németh elé pattan és újonc jobbszélső éles lövése a rosszul vetőtő svájci kapus hasa alatt bepattan a hálóba. 2:0.

Ragyogó negyedóra

A 30. percben Tóth éles beadását Németh párducszerű ugrással elfogja, a levegőben úszva fejeli, de a labda mellémegy. Egymásután szép akciók következnek, a 33. percben Sárvári szökteti Tóthot, az lefut, és védhetetlen gólt lő. 3:0.

Andres előreadott labdája Tóth II. kifut és kiejti a labdát. Szücs a gólvonalról ment Walacek elől. Szép támadások aztán vége a mérkőzésnek.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A győztes magyar gárda - Vécsey (tartalékkapus), Perényi, Bodola, Németh, Sárvári, Tóth Gy., Szűcs, Tóth III., Szalay, Kolláth, Sárosi III., Polgár Érkeznek a csapatok - a svájciak piros ingben, a magyarok ezúttal tiszta fehérben játszottak A felugró Németh a svájci védők között fejel kapura A ritka esetek egyike - Tóth Gyuri munkában Tóth III. szerzi a harmadik gólt, Minelli nem tudja megakadályozni Bodola békíti Sárvárit és Minellit A magyar csapat második gólja - Németh lövése talál utat Huber kapujába Perényi József, a mérkőzés hőse
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Káprázatos csatárjátékkal fölényesen győztük le a román válogatottat Káprázatos csatárjátékkal fölényesen győztük le a román...
Magyarország – Románia 7:2 (5:2) A díszpáholyban Szakasits...
Dőri Gyula (1864. márc. 28., Budapest – 1918. aug. 2., Budapest) Dőri Gyula (1864. márc. 28., Budapest – 1918. aug. 2.,...
Turista, hegymászó és bankhivatalnok, a Magyar Általános és Hitelbank...
Az előrelátó angolok Az előrelátó angolok
A stockholmi olympiaszon való gyenge szereplés még mindig nagyon fájó...
Santos Dumont új léghajója Santos Dumont új léghajója
A kormányozható léghajó problémájának szenvedélyes franczia udvarlója...
A világ pénzpiacának helyzete A világ pénzpiacának helyzete
Gróf Bethlen István husvéti nyilatkozatában gazdasági jövőnk...
Sport és műpártolás Sport és műpártolás
Ha egy-egy külföldinek szerencséje van és valahogy *kézzel-lábbal*...
Dönitz elrendelte a feltételnélküli fegyverletételt Dönitz elrendelte a feltételnélküli fegyverletételt
A flensburgi német rádió hétfőn a koradélutáni órákban a következőket...
Holbein megkisérli a La Manche átúszását Holbein megkisérli a La Manche átúszását
Nagy érdeklődéssel nézett minden sportember, de a sportbravurok iránt...
Apróságok Apróságok
Füzér községben Petrás András erdőcsősz felesége só helyett arzénnal...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98