Dtum
Login with Facebookk
1942 | Október

Basch Ferenc beszéde a német népcsoport télisegély-akciójának megnyitásán

Vasárnap délelőtt a Zeneakadémia nagytermében gyűltek össze a magyarországi német népcsoport vezetői és nagyszámu közönség, hogy meghallgassa a Volksbund vezérének, dr. Basch Ferencnek felhivását az 1942-43-as téli-segélyakció meginditására.

A Zeneakadémia nagyterme a Volksbund napkorongos zászlóival volt feldiszitve.
Az óriási orgonán Kormányzó Urunk és a német birodalmi vezér, Hitler Adolf óriási képe volt felerősitve. Balról magyar, jobbról horogkeresztes német birodalmi lobogó volt elhelyezve. Tizenegy órakor éles vezényszó jelezte Basch Ferenc érkezését. Dr. Schlitt Ádám országos vezető üdvözölte a megjelenteket és beszámolt a tavalyi télisegélyakció eredményéről, amely 819.000 pengővel zárult.

Basch Ferenc dr. mondta el ezután beszédét.

– Amikor ellenségeink arra számitottak – mondotta –, hogy csak talán néhány száz, vagy néhányezer néptársunk fog önként jelentkezni, huszonhétezren jelentkeztek önként harctéri szolgálatra és tizennyolcezren állnak a fegyveres SS soraiban a fronton. Amikor azonban anyaországunk után hazánk is harcba lépett, akkor néptársaink tizezrével vonultaka frontra, hogy a honvéd hadsereggel együtt harcoljanak. A mi népcsoportunk soha sem nézi azt, hogy a haza, vagy az anyaország hív-e.

A szónok ezután méltatta a népcsoport ifjuságának lelkességét és az anyáknak példátlan áldozatkészségét.
Erre annál nagyobb szükség van, mert a következő tét még nagyobb és sulyosabb áldozatokat, sulyosabb teljesítményeket kiván mindenkitől. Itt már nem áldozatokról van szó, hanem arról, hogy Európa legnagyobb német népcsoportja meg fogja-e állni a helyét. Van ebben valami sorsszerü, hogy a magyarországi német népcsoport az utóbbi időben évről-évre nagyobb lett, abban a mértékben, amint az ország területe gyarapodott.

Mi sem bizonyitja jobban a magyar-német örök sorsközösséget, mint ez a körülmény.
A magyar kormány mindig megértést tanusitott a népcsoport kivánalmaival szemben és a magyar kormány azt is megérti, hogy egy népi harcban, népi fejlődésben nincs megállás. Hogy ebben a harcban ellenségeink is vannak, nem tesz semmit. A német ember nem is tud ellenfél nélkül élni, mert a harcban edződik az ereje.

Dr. Basch azzal fejezte be felhívását a télisegély-akcióra,
hogy az uj Európa, amelyért Magyarország és Németország harcolnak, egyuttal egy nagyobb és ujabb Magyarországot fog hozni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98