Dtum
Login with Facebookk
1942 | Szeptember

A kormány egyelőre 240.000 hektoliter bor exportját biztosította

Magyarország bortermelése agrikultúránk egyik legfontosabb termelési részletét képviseli, közel egymillió embert érdekel a rövidesen megkezdődő szüret, de az egész ország gazdasági életének fontos mozzanata a bor forgalmának és árának alakulása. Munkatársunknak Kullmann László, a magyar Szőlősgazdák Országos Borértékesítő Szövetkezetének ügyvezető igazgatója a következőket mondta erről:

– Magyarország idei bortermése mennyiségileg lényegesen nagyobbnak ígérkezik,
mint az évi átlagtermésmennyiség, – úgy látszik, a termés az egész országban kevés kivétellel jó lesz. Az utolsó hetek rendkívül meleg időjárása okozott ugyan a szőlőkben némi kárt, de ha az idő így kitart és a szüret alatt nagyobb esőzés nem áll be, úgy előreláthatólag a minőségek is jók lesznek. Mind a kettőre nagy szükség van, mert a két utolsó szőlőtermelő év a gazdákat nagyon megviselte és a szőlőknek az idei megmunkálása a magas napszámbérek mellett a gazdák teherbíró képességét erősen igénybe vette.

– Az átállított borkereskedelem felvevőképessége ismeretlen tényező.
A borkereskedelemből a pozitív fix pont a régi megmaradt exportkereskedelem. Az elmult évben a magyar borexportot majdnem lehetetlenné tették a katasztrofális rossz bortermés következtében kialakult magas árak. Idén a nagy termés következtében előreláthatólag alacsonyabb árak lesznek, ami már egymagában is biztosítja a borexport lehetőségét. De a kormány is idejében közbelépett és a mult hónapban Németországban folytatott kontingenstárgyalások alkalmával egyelőre 240.000 hl. bor exportját biztosította Németország felé. Az alacsonyabb árak ezenkívül a svájci exportot is valószínűvé teszik, bár itt meg kell jegyeznünk, hogy földrajzilag, tehát szállítástechnikailag a Svájchoz közelebb eső, Olasz-, Francia- és Spanyolországban is nagy termés várható és valószínűleg azok az árak is jövőre olcsók lesznek. Az exportot az is elő fogja segíteni, hogy már eddig is gondoskodás történt megfelelő tartánykocsiról, mert a multban nagyobb export kifejlődését a tartánykocsihiány is veszélyeztette.

– A csemegeszőlők már piacon vannak és ez tulajdonképpen a szüret kezdetét jelenti.
Sajnos, a jelenlegi vasúti szállítási nehézségek a csemegeszőlőexport kifejlődésének útjában vannak. Így a csemegeszőlőfogyasztás tulajdonképpen a belföldi piacra szűkül, amelyen a szőlőnek rendkívül erős konkurrenciát jelent az idei nagy szilvatermés és a dinnye. Sajnos, a szőlőkereskedelem is szervezetlen, mert végeredményben az a helyzet, hogy az utolsó napokban 50-60 fillérnél jobban vidéken a csemegeszőlőt értékesíteni alig lehetett. Ezzel szemben a budapesti piacokon ugyanez a csemegeszőlő 1.30-1.60 pengőbe kerül. Nincs tehát arányban az ár, amit a szőlőért a termelő kap, azzal az árral, amit annak a fogyasztónak, aki a piacon veszi, az áruért fizetni kell. Ha egy katasztrális hold szőlő termelési költsége ezer pengő, ha 20 q-ás csemegeszőlő termése van valakinek, úgy 1 kg szőlő önköltségi áron negyven fillér körül mozog. A tulajdonképpeni szüret előreláthatólag 2-6 hét mulva kezdődik. A legfontosabb, hogy addig az új, keresztény borkereskedelem ne csak az engedélyek birtokában legyen, hanem lehetőleg át is tudja venni a berendezéseket és felszereléseket, amelyeket részére kijelöltek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kedvezően folynak a tárgyalások a tótokkal Kedvezően folynak a tárgyalások a tótokkal
A belpolitikai események központjában Jászi Oszkár nemzetiségi...
W. Somerset Maugham vígjátéka a Vígszínházban W. Somerset Maugham vígjátéka a Vígszínházban
John Middleton és Constance Culver tizenöt esztendővel ezelőtt...
A vonat elé vetette magát, de semmi baja sem történt A vonat elé vetette magát, de semmi baja sem történt
Vasárnap délelőtt Szöllőssy József 20 éves pénzbeszedő a ferencvárosi...
Vízilabda – Magyarország-Spanyolország 4:0 (2:0) Vízilabda – Magyarország-Spanyolország 4:0 (2:0)
A mérkőzés elejétől fölényben vagyunk. Labdát érünk a Homonnay II....
Megrögzitett jégvirágok Megrögzitett jégvirágok
Mindenki örömmel szemléli a csodaszép jégvirág-függönyt, melyet Tél...
A fecskék fészeképítése, a teherpróba A fecskék fészeképítése, a teherpróba
Hatodik nap. Reggelre fecskéimet nyugodtan tollászkodva találtam....
Az Ady-kommentárokhoz Az Ady-kommentárokhoz
Ady, a költő, nagy belső háborgások-vergődések, már...
Az állati jellemről  2. Az állati jellemről 2.
Ha állati jellemről beszélünk, mindenekelőtt tisztában kell lennünk...
Bernhardt bácsi, a békevilág híres artista- impresszáriója nagy üzletet csinált Bernhardt bácsi, a békevilág híres artista- impresszáriója nagy...
A békeidők artistavilágának egyik legismertebb és legtöbbet szereplő...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98