Dtum
Login with Facebookk
1942 | Szeptember

Fokozni kell a vidéki cementgyárak termelését

A cementáru-termelés szorosan összefügg a szállítás problémájával.
Minthogy a MÁV szállítási nehézségei most már enyhülnek, magának a cementárunak a termelésében sem lehetnek zavarok. A kormányzat is mindent elkövet a termelés zavartalanságának biztosítására, annál is inkább, mert a cementáruban mutatkozó szükséglet a tavalyival szemben mintegy 30-40 százalékkal emelkedett. Munkatársunk felkereste dr. Hudovernig Lászlót, a Magyar Cementárugyártók és Műkőiparosok Országos Egyesületének elnökét, hogy a cementáru-iparban mutatkozó fokozott keresletről és a további termelési programról tájékoztatást kapjon.

– A cementáru-iparnak ezt a konjunktúráját
különösen az Országos Nép- és Családvédelmi Alap fokozott építkezéseinek, a nagymérvű belvízszabályozásoknak és – természetesen nem utolsó sorban – a katonai szükségleteknek kell tulajdonítanunk – mondotta dr. Hudovernig László.

– A legfontosabb kérdés ezen a téren a vidéki üzemek termelésének fokozása.
A vidéki üzemek legnagyobb részénél ugyanis a termelés a teljes kapacitás kihasználásáig még 40-50%-kal fokozható. Itt is előtérben van a szállítási nehézségeknek a kérdése. A már megkezdett építkezések tető alá hozásához és a vadvizek szabályozásához – ezek természetesen a polgári szükségletek közül a legfontosabbak – főleg nagymennyiségű betoncsőre és cementcserépre lenne még szükség, a további kereslet pedig a mozaiklapok és a műkőnek irányában mutatkozik.

– Cementáruval az egész országban Budapest van a legjobban ellátva,
szükségletei a háború ellenére fedezettnek tekinthetők. A termelés legfőbb célja tehát most már a vidéknek is bővebb ellátása; ebből a szempontból különösen a Duna-Tisza köze és a Tiszántúl okoz gondot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98