Dtum
Login with Facebookk
1943 | Április

Hanglemez

A szerzői érdekeltség és a hanglemezgyárak közötti vitával kapcsolatban foglalkoztunk legutóbb a Szerzők Mechanikai Jogait Védő Részvénytársaság és egy lemezgyár perével. Hozzátartozik a tényálláshoz, hogy ez a per az érdekeltek közös megegyezése alapján keletkezett, arra tehát nem a lemezgyár elutasító álláspontja adott okot.

A vita a szerzői érdekeltség és az összes lemezgyárak között merült fel
és tisztázni kívánták egy per keretében a kérdést, hogy a szerzői jogdíjakat az 1932 augusztusában érvényben volt rögzített ár után kell-e megfizetni vagy pedig azon ár után, melyben az időközben engedélyezett felár és a lemez árához viszonyítva jelentős összeget kitevő kincstári haszonrészesedés is bennefoglaltatik. Ez utóbbiakat ugyanis a gyárak haszonmentesen jogosultak vevőikre áthárítani.

Mind a hazai, mind pedig a külföldi érdekeltek szempontjából
az mutatkozott a legcélravezetőbbnek, ha közös megegyezéssel bírói döntést eszközölnek ki. A szerzői érdekeltség a megállapodás értelmében csak egy gyári vállalat ellen indított pert, de az abban hozandó jogerős döntés ki fog hatni a többi gyárakra is. A közös megegyezést igazolja az is, hogy pernyerés esetére egyik fél sem követel a másiktól költséget.

A per elvi jellege tette szükségessé azt is,
hogy a felek a jogorvoslati lehetőségekkel éljenek, mert szükséges, hogy ebben a kérdésben a fellebviteli fórumok is állást foglalhassanak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98