Dtum
Login with Facebookk
1943 | December

Herend – a magyar művészetért

Irta: dr. Gulden Gyula, a Herendi Porcellángyár rt. vezérigazgatója

A Herendi Porcellángyár az 1939-ben oly nagy sikerrel megrendezett kiállítása óta programszerűen fejleszti porcellánművészeti minőségtermelését.
Erről tanuskodik több gyári adat, amelyek között a jelentősebbek például, hogy jelenleg nyolc szakképzett iparművész dolgozik a gyár állandó foglalkoztatásában Herenden, egészen különböző és egyenként speciális munkakörben, továbbá a gyár továbbképző rajz, alakrajz, ornamentális és figurális mintázás belső tanfolyamai, amelyekkel szakképzett művészi vezetés mellett a legtehetségesebb szakmunkásoknak továbbképzéséről gyári költségen gondoskodik, végül a központosított, külön művészeti igazgatás, amely nemcsak állandó művészi felügyelet alatt tartja a gyári termelést, de annak éppen művészi minőségfejlesztését előre megállapított célkitűzések szerint szorgalmazza és építi tovább.

1942-ben, az év folyamán a gyár tisztán művészeti honoráriumokra többet fizetett ki,
mint a jelenlegi gyárvezetőségnek a gyár átvételekor a herendi porcellángyár egy évi bruttó forgalma volt. Emellett a szabd művészeti pályán működő legkitűnőbb szobrász- és grafikusművészek egész sorát foglalkoztatja, sőt egyes speciális vonatkozásban különösképpen bevált művészeknek sorozatos megbízásokat ad. Erről tanuskodik az utóbbi évek iparművészeti kiállításaival kapcsolatos egész csomó olyan művészeti kitüntetés, amelyeket kitűnő nevű művészeink, mint a Herendi Porcellángyár által náluk készíttetett, vagy tőlük porcellánkivitelre megvásárolt műalkotásaik kapcsán nyertek.

Az elmúlt közvetlen néhány esztendőben a gyár művészeti programján a figurális porcellánplasztika magasrendű művészi fejlesztése uralkodott.
Évi ujdonságtermelését a gyár az utóbbi évek óta rendszeresen az Országos Magyar Iparművészeti Társulat által évről-évre, november és december hónapokban „Művészet az Iparban” kiállításain mutatja be, s így az elmúlt évi keramikai kiállításon közel 200 ujdonságot, az idein pedig, minden háborús nehézség ellenére 86 darab ujdonság között két, egészen új étkezőkészletet is bemutatott.

Az idei és a jövő esztendőnek művészeti programja
– mint értesülünk – jelentős mértékben a modern és művészi étkezőkészlet új formáinak megoldásait tűzte ki célul, jelentős újításokat dolgoz ki és foganatosít a korszerű művészi porcellánfestés dekorációiban és egy egészen jelentős új programpontja is van a herendi gyár 1944. évi belső művészeti munkájának, amelyről azonban részleteket még nem közölhetünk: a gyár ezt az 194. évi „Művészet az Iparban” kiállítás országos meglepetésének szánta…

A herendi gyárnak ez a művészeti organizációja és céltudatos belső munkája
nemcsak megteremtője a herendi porcellánművészet utóbbi évek alatti országos sikerű és egészen meglepő lendületének, de egyben igen alapos és előrelátó biztosítéka annak a termelési minőségfejlődésnek, amely a herendi magyar porcellánt versenyképessé teszi éppen azokra a háború utáni időkre, amikor az elsősorban felszabaduló kereskedelmi határok folytán a nemzetközi konkurrencia egészséges és szabad versenye a silány minőséget könyörtelenül meg fogja semmisíteni.

A művészi porcellángyártás gazdasági jelentősége
export vonatkozásban főleg abban rejlik, hogy művészi izlés és magas fejlettségű értékes kézimunka kerül külföldre értékesítésre. Mindebben pedig határtalan lehetőségek rejlenek, mert e kettő exportja az ország gazdasági erejét nem csökkenti, s emellett, mint értéktöbblet mutatkozik az ilyen export által elért kultúrpropagandisztikus hatás.

A rendes exportforgalmon kívül igen figyelemreméltó
a Herendi Porcellángyárnak a mult évi I. Országos Magyar Keramikai Kiállításával kapcsolatos külföldi sikerének az a rezonanciája, amelynek folytán Svájc sorozatos művészi kiállításon való bemutatkozásra hívta meg az új magyar kerámiát és annak körében mindenekelőtt Herend porcellánművészetét. Ezeket a kiállításokat részben még ez év telén, részben a jövő év első hónapjaiban rendezik meg Zürichben, Baselban, Genfben és Bernben. A külön e célra összeállított, magas művészi értékű herendi porcellán és magyar kerámiai kollekció már hetekkel ezelőtt utbaindult Svájc felé, s azóta már rendeltetési helyén is van.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Német katona-tudósok Német katona-tudósok
A tudósokat sokan azzal vádoljak, hogy ők alkották a háború félelmes...
A hét hőse, Brüning A hét hőse, Brüning
Magas, szikár alakja, keskeny, élesmetszésű arca komoran válik el a...
Mátyás király egykori vadászkastélyának romjai Mátyás király egykori vadászkastélyának romjai
Röviddel ezelőtt értékes leletre bukkantak véletlenül a belvárosi...
A Toldi nyerte a párbajtőr csapatbajnokságot A Toldi nyerte a párbajtőr csapatbajnokságot
Az 1946. évi párbajtőr csapatbajnokságot vasárnap délelőtt...
Világitási kiállitás Világitási kiállitás
Bármely kiállitáson találunk oly tárgyakat, a melyek a többiekhez...
Ércvagyonunk nemesfémekből Ércvagyonunk nemesfémekből
Primics György: a Csetrás hegység geologiája és érctételerei cimü...
Magyarország legmagasabb ejtőernyős-ugrótornya Magyarország legmagasabb ejtőernyős-ugrótornya
Valahol Magyarországon épül az első ejtőernyős-levente ugrótorony. A...
Aki mindenáron Tornay Rózsit akarta utánozni Aki mindenáron Tornay Rózsit akarta utánozni
Jelentették a lapok, hogy a rendőrség letartóztatta a Magyar Országos...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98