Dtum
Login with Facebookk
1943 | December

A szegény asszony élete

Kiss Lajos könyve

1939 elején jelent meg e munka első része; az a hódmezővásárhelyi szegény ember életéről szólt. Akkor a Nyugat 1939 márciusi számában megírtam mindazt a felgyülemlett mondanivalót, ami Kiss Lajos művéhez kapcsolt, személyes élményeket, azokat a hitelesítő élményeket, melyek Kiss Lajos könyvét a legjelesebb néprajzi műveink közé emelték szememben.

 

Azóta Kiss Lajos könyve valóban a magyar néprajz tudományának klasszikus alkotásai közé számít s az igazi nagy művek törvénye szerint hatása az évekkel csak növekszik. Most ehhez a könyvéhez kapcsolja, mint második, befejező kötetet, a szegény asszony életéről szólót.


Ez a majd négyszáz oldalas kötet is új világot tár fel a magyar néprajzos előtt, eddig ismeretlen világrészeket térképez: szinte olvasása közben tanulhatja akárki is, mint elevenedik meg az igazi kutató előtt a népi élet. A magyar parasztasszony élete eddig amúgy is felderítetlen világa volt néprajzunknak. Csak egy-egy részlettanulmány szólt a népművészettel, a gazdasági néprajzzal, tárgyakkal kapcsolatban a parasztasszonytól.

 

(De külföldön sem állunk sokkal jobban az ilyen leíró-tipológiai tanulmányokban.) Kiss Lajos tudósi gazdagsága s egyben írói művészete (nála ez a kettő oly szerencsésen egyesül, mint Győrffy István legjava írásaiban) éppen abban rejlik, hogy művében egyszerre ábrázolja a szakszerű, részleteket s ugyanakkor az élet kimeríthetetlen, egyéni esetekre bomló gazdagságát is.

 

Ha Kiss Lajos nem is szíveli a modern néprajz szakkifejezéseit, elméleteit s látszatra szívesen csak leíró néprajznak tartja műveit, mégis a legmaibb funkcionális etnológia gondolatai lappanganak, érvényesülnek bennük. Sohasem a holt adatot, az elszigetelt jelenségeket vizsgálja, hanem magát a megvalósuló életet, ezernyi mozzanatával s emögött a színes, állandóan váltzónak tetsző szövedék mögött keresi a népi élet törvényszerűségeit, a szegény asszonyok életének meghatározott, kemény kötésekkel, paraszti törvényekkel szabályozott életmenetet.

 

Ebben a kötetben is követi az előzőnek jól bevált módszerét s „nehezen élőkre” s „könnyen élőkre” bontja a hódmezővásárhelyi (s általában az alföldi) szegényparaszti asszonyok társadalmi csoportjait. Így alakulnak ki aztán a szociológiailag és néprajzilag is élesen megkülönböztethető típusok. Ezekben a típusalkotásokban remekel aztán Kiss Lajos. Minden fejezet más-más csoportot ád elő s végül a kötet mégis bonthatatlanul szerves összefüggésben mondja el a szegényparaszti élet minden stációját, minden lehetőségét s törvényszerű fordulatát.


A hódmezővásárhelyi parasztság végérvényes ábrázolása Kiss Lajos két kötete s egyben a magyar néprajznak az utóbbi években egyik legjelentősebb teljesítménye. Ha Kiss Lajos visszahúzódó, bölcs szerénysége nem tiltakoznék ellene, ma minden bizonnyal az ő szava esnék a legnagyobb súllyal a latban a magyar néprajzosok között.

 

Művét hálával s örvendezéssel köszöntheti néprajzunk, de haszonnal forgathatják íróink is. Kiss Lajos egészséges, tömör, eleven mondatait olvasni valósággal nyelvi gyönyörűség, Kosztolányi bizonnyal lelkesen üdvözölte volna stílusáért. A kötet szép címlapja Boross Géza festőművész munkája.
Ortutay Gyula

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Vasárnap este autóján visszahozták a határról Norman Weiszt Vasárnap este autóján visszahozták a határról Norman Weiszt
Vasárnap este hét óra tájban angol rendszámu autó állt meg a...
Az osztrák bajnokság Az osztrák bajnokság
Míg nálunk az őszi szezon csak az uj esztendőben nyerhet befejezést,...
Paléologue nyilatkozik Mária Feodorovnáról, a most elhunyt anyacárnéról Paléologue nyilatkozik Mária Feodorovnáról, a most elhunyt...
Mária Feodorovna volt orosz anyacárné halála alkalmából A Reggel...
20 éves bajnokot avattak a párbajtőrvívásban 20 éves bajnokot avattak a párbajtőrvívásban
Az idei párbajtőrvívó bajnokságban mindössze 15 vívó vett részt. A...
Ahol csak aranyért adnak koporsót, borért ásnak sírt, kukoricáért...
Múlt hét szombatján táviratot kaptam: „Nagynénéd Bácsalmáson...
A békeszerződések margójára A békeszerződések margójára
A világ közvéleménye feszült érdeklődéssel figyeli azokat a roppant...
Grecsák igazságügyminiszter lemondása Grecsák igazságügyminiszter lemondása
A képviselőház keddi ülését mindenféle nagy érdeklődés előzi meg....
Megölné a termelést a mozgó bérrendszer Megölné a termelést a mozgó bérrendszer
A textilüzemekben jelentkező bérmozgalmak az egész ipari világot...
Mudin Imre a harctéren Mudin Imre a harctéren
Mudin Imre, a MAC sulydobóbajnoka és rekordere, nemcsak a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98