Dtum
Login with Facebookk
1943 | Február

Holtverseny után jobb találatarányával a HTVK nyerte meg a kardcsapatbajnokságot

A Műegyetemen vívták meg a kardcsapatbajnoki viadalt. Mielőtt a verseny méltatására rátérnénk, le kell szögeznünk elöljáróban, hogy a Műegyetem aulája már nem alkalmas ilyen nagyszabású sportesemény megrendezésére. A terem hideg volt, ami a verseny hevében kimelegedett vívók számára, valamint a több órán át ott tartózkodó nézőkre rendkívül egészségtelen.

De rosszak a nézők szempontjából a látási viszonyok is, majd pedig az elsötétítés idejekor a vívást itt abba kellett hagyni és szűk, rossz levegőjű tornateremben nyert befejezést a bajnoki küzdelem.

A MVSz egyik főcéljául a vívóversenyek népszerűsítését tűzte ki. Ennek első feltétele az, hogy a magyar kardbajnoki versenyeket a Sportcsarnokban rendezzék meg. A bajnoki címet – a tradíciókhoz híven – óriási küzdelem után csupán három kevesebb találatával tudta a tiszti csapat megnyerni.

A MAC 7:5 arányban vezetett már, amikor a szívósan küzdő Maszlay Rajcsányi ellen, Berczelly pedig Pesthy ellen győzött. Ekkor 7:7 állásnál lerohanta a szívét elvesztett Gerevichet, noha az utolsó asszóban a mindvégig pompásan vívó Palócz 5:1 arányban verte meg az addig veretlen Maszlayt. A verseny már elvesztett a MAC számára, mert a találatok aránya 26:23 arányban a tisztek számára volt kedvezőbb.

A HTVK-ban a szívósan küzdő Maszlay és Berczelly vívott legjobban. Kovács sokat bizonytalankodott, a kis Németh pedig négy vereség ellenére is hozzájárult a HTVK győzelméhez, mert valamennyi asszóját 5:4 arányban vesztette el.

A MAC csapatában Palócz keltette a legkellemesebb meglepetést három váratlan, de megérdemelt győzelmével. Utolsó asszója a küzdeni tudás magasiskolája volt. Rajcsányi három győzelmével a szokott megbízható volt, míg a szívét hamar elvesztett Gerevich, valamint az úgyszólván edzés nélkül kiálló Pesthy gyenge teljesítményt nyújtott.

Bay Béla dr.-ra, a zsűri elnökére szemmel láthatólag rá nehezedett a nagy tét felelősségének súlya. A két BBTE-ista oldalbíró. Hollerbach és Nikolics ellenben kiváló volt. Ezt sajnos nem mondhatjuk a másik két oldalbíróra, mert Meák dr.-on hiányzott a zsűriskedési rutinhiány, míg Babnigg beigazolta, hogy legfeljebb egy III. osztályú, de nem kardcsapatbajnoki versenyen lett volna szabad szerepeltetni.

A harmadik helyezett BEAC szintén csak hajszálnyira jobb találati arányával (mindössze négy tussal) tudta harmadik helyét megszerezni a pompásan harcoló budai vívók előtt. Az E betűsök csapatán nagyon meglátszott Rajczy dr. és Bay dr. edzési hiánya. Rajczy dr. – kedvét vesztve – értesüléseink szerint visszavonul a tényleges versenyzéstől. Dabóczy és Éltes dr. jól küzdött.

A BBTE csapatát minden dicséret megilleti. A Kárpáti, Mikla, Tilly I. és II. Durst dr. csapat előtt szép jövő áll.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A HTVK bajnokcsapata - Németh, Kovács, vitéz Somogyi ügyvezető, Maszlay, Berczelly A verseny előkelő közönsége. A kép közepén világos kabátban Albrecht királyi herceg
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98