Dtum
Login with Facebookk
1943 | Február

Holtverseny után jobb találatarányával a HTVK nyerte meg a kardcsapatbajnokságot

A Műegyetemen vívták meg a kardcsapatbajnoki viadalt. Mielőtt a verseny méltatására rátérnénk, le kell szögeznünk elöljáróban, hogy a Műegyetem aulája már nem alkalmas ilyen nagyszabású sportesemény megrendezésére. A terem hideg volt, ami a verseny hevében kimelegedett vívók számára, valamint a több órán át ott tartózkodó nézőkre rendkívül egészségtelen.

De rosszak a nézők szempontjából a látási viszonyok is, majd pedig az elsötétítés idejekor a vívást itt abba kellett hagyni és szűk, rossz levegőjű tornateremben nyert befejezést a bajnoki küzdelem.

A MVSz egyik főcéljául a vívóversenyek népszerűsítését tűzte ki. Ennek első feltétele az, hogy a magyar kardbajnoki versenyeket a Sportcsarnokban rendezzék meg. A bajnoki címet – a tradíciókhoz híven – óriási küzdelem után csupán három kevesebb találatával tudta a tiszti csapat megnyerni.

A MAC 7:5 arányban vezetett már, amikor a szívósan küzdő Maszlay Rajcsányi ellen, Berczelly pedig Pesthy ellen győzött. Ekkor 7:7 állásnál lerohanta a szívét elvesztett Gerevichet, noha az utolsó asszóban a mindvégig pompásan vívó Palócz 5:1 arányban verte meg az addig veretlen Maszlayt. A verseny már elvesztett a MAC számára, mert a találatok aránya 26:23 arányban a tisztek számára volt kedvezőbb.

A HTVK-ban a szívósan küzdő Maszlay és Berczelly vívott legjobban. Kovács sokat bizonytalankodott, a kis Németh pedig négy vereség ellenére is hozzájárult a HTVK győzelméhez, mert valamennyi asszóját 5:4 arányban vesztette el.

A MAC csapatában Palócz keltette a legkellemesebb meglepetést három váratlan, de megérdemelt győzelmével. Utolsó asszója a küzdeni tudás magasiskolája volt. Rajcsányi három győzelmével a szokott megbízható volt, míg a szívét hamar elvesztett Gerevich, valamint az úgyszólván edzés nélkül kiálló Pesthy gyenge teljesítményt nyújtott.

Bay Béla dr.-ra, a zsűri elnökére szemmel láthatólag rá nehezedett a nagy tét felelősségének súlya. A két BBTE-ista oldalbíró. Hollerbach és Nikolics ellenben kiváló volt. Ezt sajnos nem mondhatjuk a másik két oldalbíróra, mert Meák dr.-on hiányzott a zsűriskedési rutinhiány, míg Babnigg beigazolta, hogy legfeljebb egy III. osztályú, de nem kardcsapatbajnoki versenyen lett volna szabad szerepeltetni.

A harmadik helyezett BEAC szintén csak hajszálnyira jobb találati arányával (mindössze négy tussal) tudta harmadik helyét megszerezni a pompásan harcoló budai vívók előtt. Az E betűsök csapatán nagyon meglátszott Rajczy dr. és Bay dr. edzési hiánya. Rajczy dr. – kedvét vesztve – értesüléseink szerint visszavonul a tényleges versenyzéstől. Dabóczy és Éltes dr. jól küzdött.

A BBTE csapatát minden dicséret megilleti. A Kárpáti, Mikla, Tilly I. és II. Durst dr. csapat előtt szép jövő áll.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A HTVK bajnokcsapata - Németh, Kovács, vitéz Somogyi ügyvezető, Maszlay, Berczelly A verseny előkelő közönsége. A kép közepén világos kabátban Albrecht királyi herceg
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
„Schulter an Schulter” „Schulter an Schulter”
Ha az egykori jóbarát bajban van és életének válságos óráit éli át, a...
Pelle István nyerte Boroszlóban a magyar-német tornászviadalt Pelle István nyerte Boroszlóban a magyar-német tornászviadalt
Attól a perctől kezdve, hogy Magyarország válogatott tornászcsapata...
Darányi Béla diagnózisa a gabonatermelésről Darányi Béla diagnózisa a gabonatermelésről
A gabonakereskedelem szerepéről és finanszírozásáról tartott előadást...
Az autobusz-vállalkozás válsága Az autobusz-vállalkozás válsága
Alig néhány éve, hogy a vállalkozók világában kiütött az...
Karácsonyi szünet - Kellemes Ünnepeket!
Most 1 hónapra megállítjuk a virtuális időt, de az élet azért nem áll...
MTK – WSC 6:2 (3:0) MTK – WSC 6:2 (3:0)
Hungária-ut, Biro: Schuberth M. Ferenc. 7000 néző. A WSC és az MTK...
Rövidek Rövidek
Az utóbbi időben a szovjet részéről egyfelől, az angolszászok...
Új áldozatok - a monarchia külpolitikája Új áldozatok - a monarchia külpolitikája
Bosznia és Herczegovina bekebelezése, illetve azok a mozgalmak, a...
A hideg áldozatai A hideg áldozatai
Az ó-év utolsó napjain kegyetlen téli viharok dühöngtek egész...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98