Dtum
Login with Facebookk
1943 | Január

Hidvéghy László MAC hatodszor is megnyerte Magyarország gyorskorcsolyázó bajnokságát

Magyarország gyorskorcsolyázó bajnokságait kétnapos verseny keretében négy távon: 500, 1500, 3000 és 5000 méteren rendezték meg az enyhe idő ellenére kitűnő állapotba hozott városligeti jégpályán.

A versenyen pompás harcot vívott a két ellenfél, helyesebben „ellenség”: a MAC és a BKE gárdája. Amilyen örvendetes ez a késhegyre menő vetélkedés, éppen olyan szomorú, hogy azt nem pusztán a sport okozta küzdelem váltja ki a két gárdából, hanem az egymás iránt érzett gyűlölet.

A BKE kilépett versenyzőinek viszályáról annakidején sokat írtunk. Ma nem célnak felszakítani ezt a csúnya sportsebet, de az igazságnak megfelelően le kell szegeznünk, hogy ilyen puskaporos légkörben még nem vívtak meg hazánkban bajnoki küzdelmet.

A négy futam közül kettőt: az 1500 és 3000 méterest Hídvéghy László, a MAC többszörös bajnoka nyerte meg, aki az összetett bajnokságot megszerezvén, hatodszor lett futóbajnokká a jégen.

A verseny hallatlanul izgalmas volt, hiszen az első három futam után még nyílt volt a verseny sorsa. Az utolsó - 5000 méteres - futamban előbb a BKE fiatal futója. Pajor ért el kitűnő 8:54.3-as időt. A jégtudósok hamar kiszámították, hogy Hídvéghy csak akkor lehet bajnok, ha legalább 9:01-et fut. Ladányi pedig 8:51-es idő esetén előzheti meg a BKE-ista Pajort.

Hallatlan izgalom közepette indult útnak együtt a két MAC-futó. A jégpálya szélén Hídvéghyné mondja be izgalomtól reszkető hangon férjeura részidejét.
- Bele Sobri! Egy másodperccel gyöngébb a köröd Pajorénál! - sikoltja be a pályára. A két MAC-ista remek ritmusban rója a jeget.

A hetedik körben egyezik a MAC-isták ideje Pajoréval, a 9-ikben már jobb Hídvéghyék ideje 1 mp-cel! Folyik a nagy vadászat a bajnoki címért! A közönség önfeledten biztatja Hídvéghyt és Ladányit. A 10-ik körben megint egyező az idő, majd elérkezik az utolsó kör. Csengetnek! A két MAC-ista belehúz s Hídvéghy fut át elsőnek a célon 8:58.3-as idővel. Megvan a bajnokság! – kiáltanak a MAC-isták.

Gyors díjkiosztás következik. Levitzky Károly adja át a serleget s a bajnoki érmet Hídvéghynének, mégpedig lent a jégen, korcsolyázó emberek között, a MAC-hívők körülállják az asztalt s felharsan a régi híres MAC diadalordítás:
Em-á-ré! MAC! MAC! MAC! Dirr-durr-bele!

Majd így kiáltanak a MAC-torkok:
Tréning nélkül! Tré-ning nél-kül!

A MAC-futókat ugyanis nem engedte a BKE versenykorcsolyával futni a jégen.

Bent az öltözőben szomorúan csatolnak a MAC-isták. Eltökélt szándékuk ugyanis, hogy többé nem vesznek részt versenyen. A bajnok Hídvéghy László így beszél:
- Ez volt a hatodik bajnokságom. Tekintve, hogy Pesten nem engednek trenírozni, a magam részéről befejeztem versenykarrieremet. Mégis csak lehetetlen állapot, hogy, noha ötpercnyire lakunk a pályától, Gida Bécsben, én pedig négy napon át Kolozsvárott voltam kénytelen készülni. Bajnokságomnak örülök, legalább szépen fejeztem be. Ilyen körülmények között elég volt a sportolástól.

Hídvéghyné keserűen jegyzi meg: Hogy mennyit vérzett a férjem szíve az utóbbi évek alatt, azt csak én tudom. Kedélybeteggé vált a Laci. Én is örülök, hogy ilyen körülmények között nem csinálja tovább a dolgot.

A magunk részéről ismét csak azt mondhatjuk, amit a viszály kitörése idején: az egyetemes magyar sport érdeke megkívánja, hogy ne csak egy egyesületben, a BKE-ben. hanem egyebütt is legyenek versenyzők. El kellene már ásni ezt a régi harci bárdot, mert háziversenyek rendezésével nem lehet tovább fejleszteni a magyar gyorskorcsolyázó sportot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hídvéghy László MAC hatodszor nyerte meg a gyorskorcsolyázó bajnokságot Kilián János Pajor Kornél Ladányi Gida Jelenet a gyorskorcsolyabajnokságról
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Körber osztrák miniszterelnök Gödöllőn Körber osztrák miniszterelnök Gödöllőn
Körber osztrák miniszterelnök és Wittek vasúti miniszter Gödöllőn...
A déli sarköv hőmérséklete A déli sarköv hőmérséklete
Az angol *Discovery* hajó délsarki expedicziója téli állomásán - 77ş...
Dankó Pista Dankó Pista
A népdalszerző művei ha elterjednek, ezren és ezren éneklik,...
Versenyzőink elutazása Londonba. Versenyzőink elutazása Londonba.
Vasárnap este indult utnak a londoni olimpiai játékhoz a magyar...
Cigányok - Tersánszky J. Jenő vígjátéka a Kamaraszínházban Cigányok - Tersánszky J. Jenő vígjátéka a Kamaraszínházban
Tersánszkynak ez a munkája a tiszta, könnyű jókedv kedves műve. Az...
Lengyel beszámoló a szovjettel folytatott diplomáciai tárgyalásokról Lengyel beszámoló a szovjettel folytatott diplomáciai...
Hivatalosan közlik: Azok a sorozatos megbeszélések, amelyek Litvinov...
Lőfegyver buvárok számára Lőfegyver buvárok számára
Verne Gyula, az elhalt hirneves franczia iró „Husz ezer...
Delmár Walter jánoshegyi verseny főgyőztese Delmár Walter jánoshegyi verseny főgyőztese
Méltó betetőzése volt az idei magyar versenyprogramnak a MAC ifjú...
Vívóink Saint-Louisban Vívóink Saint-Louisban
A MOB. vívó szakbizottsága f. h. 13-án dr. Czölder János elnöklésével...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98