Dtum
Login with Facebookk
1943 | Július

Rendőrkézre került az alvilág erőművésze: Bika

Sorozatos razziákon szedik össze a vasúti tolvajokat

A legelőkelőbb körökből is egymásután érkeznek panaszok a főkapitányságra vasúti bőröndlopásokról, a kereskedők pedig azt panaszolják igen gyakran, hogy címükre feladott árut szállítás közben megdézsmálják, vagy teljes egészében ellopják. A főkapitányság Füzessy és Ruth detektívcsoportja ellenőrzi a budapesti pályaudvarokat, hajóállomásokat, az iparvágányokat és egymást sűrűn követő razziákon igyekeznek a pályaudvarokat megtisztítani a kétes elemektől. A razziák mindig eredménnyel járnak, csak az elmult két napon 16 előállítás történt, de tulságosan kevés a két detektivcsoport létszáma ahhoz, hogy a személypályaudvarokat, a teherpályaudvarokat és a raktárakat is sikeresen szemmel tartsa.

A tapasztalat szerint a MÁV órabéres kisegítő munkásai is sűrűn dézsmálják, különösen az élelmiszer szállítmányokat. Megfurják a boroshordók dugóit, vagy ledobják az élő baromfiak ketreceit s a szerte- szaladó csirkéket összefogdossák, leejtik a csomagokat s ha szétnyílnak, megdézsmálják a tartalmát.

Legutóbb a rákospalota- ujpesti teherpályaudvar raktárfőnökét. Rákos- Singer Kálmán vasúti tisztviselőt tartóztatták le, aki összejátszott a raktári munkásokkal és állandóan fosztogatta a szállítmányokat, A lakásán olyan mennyiségű élelmiszert találtak, hogy annak szétosztására a közellátási hivatalt kellett igénybe venni. A nyugdíjazás előtt álló raktárfőnök eleinte tagadott, de a munkások rávallottak és elmondták, hogy apró kölcsönökkel segítette ki őket s a pénzt lopott áruban kellett visszafizetni. Tiz pengőért három – négy pár csirkét, néhány fonott üveg bort, vagy más élelmiszert kellett neki szállítani.

Szombaton került rendőrkézre Tóth Mihály hentessegéd, aki saját bevallása szerint hónapok óta garázdálkodik a vasúti pénztárak körül. Lakásán rengeteg bőröndöt és ruhaneműt találtak. Az vallomása alapján fogták el társát. Szabadot István gyári munkást is, aki Nyuli Ferenc álnéven élt a Garay - utcában s az alvilágban Bika néven volt ismert. A valóban bika erejű Szabadost a Várhegyi detektívcsoport emberei akarták előállítani a főkapitányságra.

Bika azonban a Baross- téren eltépte a kezére hurkolt szíjbilincset és futásnak eredt. Rövid hajsza után ujra elfogták s megkötözve vitték a rendőrségre. A két vasúti tolvaj egyébként kifosztotta Berta Ferenc gépkocsivezetőt is, amint a Lehel- utcában egy padon aludt. Elvitték az óráját, gyűrűjét, pénztárcáját és egy értéktárgyait. Tóth Mihály Vig- utcai lakásán találták meg Berta Ferenc sofőrigazolványát borítékba téve, címére akarta a tolvaj visszaküldeni.
A vasúti tolvajlások magakadályozása érdekében a rendőrség most a pályaudvar ellenőrző detektívcsoportok létszámának felemelését kéri.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98