Dtum
Login with Facebookk
1943 | Július

Rövidek

Giraud utban Amerikába
Stockholm, julius 4.
Az angol hirszolgálat az Associated Press algiri hiradása alapján Newyorkból jelenti, hogy Giraud tábornok utban van az Egyesül Államok felé.

 

Londonból jelentik: Algiri amerikai tisztviselőkkel folytatott beszélgetésekből kitűnik - irja a Daily Herald -, az Egyesült Államok kormánya arra a meggyőződésre jutott, hogy Gaulle már teljesitette feladatát, most már meneszteni lehet. Gaullera nincs már többé szükség folytatja a lap és hangsúlyozza, hogy a francia disszidens bizottság minden más, csak nem független, hanem alkalmazkodnia kell a szövetséges főparancsnok rendelkezéseihez.

Roosevelt üzenet a pápához
Róma, julis 11.
Roosevelt személyes üzenetet intézett a Szentatyához. Ebben biztositja a pápát, hogy az amerikai és brit csapatok az olasz földön folyó hadműveletek során tiszteletben fogják tartani a templomokat és vallásos intézményeket.

Szovjet-amerikai baráti egyesület
New York julius 11.
(NST) New Yorkban szombaton szovjetorosz- amerikai baráti egyesület alakult, amelynek elnökségében többek között Leopold Stokowski karmester. Charlie Chaplin filmszinész és Albert Einstein is helyet foglal. Stokowski már évek óta vezető szerepet visz a Szovjetunió barátainak szövetségében.

Ismét Mikolajczykot bizták meg a lengyel emigránskormány megalakitásával

London, julius 11.
(NST) A lengyel emigránskormány megalakitásával Stanislaw Mikolajczyk lemondott miniszterelnököt bizták meg. Mint már jelentették, a lemondás oka az volt, hogy az emigráns kormányban nézeteltérés támadt a közelkeleti lengyel hadsereg uj főparancsnokának kinevezése körül. Időközben Kazimierz Sosnowski tábornokot nevezték ki főparancsnokká és most a lemondott miniszterelnököt megbizták a kormány ujjáalakitásával.

Norvég helységet bombáztak az angolok

Berlin, julius 25.
Julius 24-én délután ellenséges repülőkötelékek néhány norvég helységet bombáztak nagy magasságból- jelentik a Német Távirati Irodának. A norvég lakosság jelentékeny veszteséget szenvedett. Ezenkivül több épületkár keletkezett. Eddig négy ellenséges repülőgép lelövéséről érkezett jelentés.

 

Új külügyminisztere van Magyarországnak

Budapest, augusztus 4.

Vitéz nagybányai Horthy Miklós, Magyarország kormányzója nagykállai Kállay Miklós dr. miniszterelnököt a külügyminisztérium vezetése alól felmentette és giczi assakürthi és ablonczkürthi Ghyczy Jenő rendkívüli követet és meghatalmazott minisztert magyar királyi külügyminiszterré nevezte ki.

 

A hónap katonai és politikai eseményeiből távirati stílusban
1. hét
Vasárnapra virradólag ujból bombázták az angolok Köln városát, a németek harminchét nehézbombázót lőttek le Köln felett. – A németek a kubáni hidfőnél előbbre tolták állásaikat. – Egyre több angolszász partraszállási járművet gyűjtenek össze a földközi tengeri kikötőkben. – Német intézkedések a Szovjet támadó szándékainak ellensulyozására.

2. hét
Erős ellenállást fejtenek ki a tengelycsapatok Sziciliában. – Nagy légiharcok folynak Szicilia feltt, Gibraltárból ujabb nagy hajókaraván futott ki. – Berlin ujabb ellenséges partraszállásokra számit.


3. hét
Sulyos szovjet veszteségek az oreli offenzivában. – Agrigentót a tulerővel szemben feladták a tengelycsapatok, megindult az angolszász támadás a cataniai sikságon. – Ujabb légitámadás Nápoly, Livorno, Amszterdam ellen. – Szovjet támadások Orelnél a kubáni hidfőnél és a miusi arcvonalon.

4. hét
Keleten a küzdelem még nem érte el csucspontját. – A cataniai sikságról Szicilia belsejébe helyeződött át a harcok sulypontja. – Ujabb sulyos légitámadás Livornó, Bologna és Hamburg ellen.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Henri Giraud Roosevelt üzenete után egy hónappal a pápa meglátogatta a szövetségesek által lebombázott római San Lorenzo-bazilika romjait Einstein, akinek később is jut szerep Mikolajczyk Ghyczy Jenő
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Tót bélyegek Tót bélyegek
Az amerikai Szlovanszki Liga nemrég tót bélyeget és érmet bocsátott...
Estélyiruhás, bundás mannequinek között egy egyszerü szürkejumperes fiatal leány lett Budapest ezidei divtakirálynője Estélyiruhás, bundás mannequinek között egy egyszerü szürkejumperes...
Szombaton ült össze a Nőszabók Országos Szövetségének zsürije, hogy...
Ferencváros – Kispest 4:0 (2:0) Ferencváros – Kispest 4:0 (2:0)
Vasárnap lejátszották az I. osztályú profibajnokság őszi szezonjának...
Hogyan fogadják az antantmissziókat Nyugatmagyarországon Hogyan fogadják az antantmissziókat Nyugatmagyarországon
A költségünkön utazó és urizáló antantmisszió tagjai meglátogatták...
Szorítsd! Ne hagyd magad Szorítsd! Ne hagyd magad
Az athleták jubiláris ünnepélye alkalmából tartott verseny az...
MTK – Kispesti AC 2:0 (0:0) MTK – Kispesti AC 2:0 (0:0)
A szezon végére maradt a bajnoki lista vezető helyén álló két csapat...
Forradalmi levelek Forradalmi levelek
A világháború kitörésekor - közli a Sozialistische Monatshefte - egy...
Radics István, nyilatkozik Genfben a magyarok és délszlávok ujra éledő barátságáról Radics István, nyilatkozik Genfben a magyarok és délszlávok ujra...
A kormányzó mohácsi beszéde és azok a kommentárok, amelyeket a magyar...
Sötét volt a világito – béka – beperelték a fővárost Sötét volt a világito – béka – beperelték a...
Az utóbbi idők aktuális problémája, hogy az elsötétítés alatt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98