Dtum
Login with Facebookk
1943 | Július

Pannon sikereket hozott az Evezősbajnokság

Szombat-vasárnap rendezte a Magyar Evezős Szövetség a csepeli Duna-ágban az ez évi országos bajnoki versenyeket. A két versenynapon, a műsoron összesen harmincöt szám szerepelt.

A kajakosok erősen növekedő tábora ez évben is tizennyolc számban indította versenyzőit. Egyébként feltűnt, hogy majd mind a harmincöt számban szokatlanul nagy nevezések voltak. És ami különös örömünkre szolgált, a nevezettek majdnem kivétel nélkül el is indultak a versenyben.

A nevezések nagy számára, hogy a nyolcevezős bajnokságra hat egyesület nevezte csapatát; amire ez ideig még nem volt példa. A Magyar Evezős Szövetség ez évben írta ki először az országon női egyes, a női kettős és a női négyes párevezős bajnokságokat. Az evezősportnak eme mindenképpen kedvező fejlődése a Szövetségnek és különösképpen Wünscher Frigyes dr., elnök odaadó, áldozatkész munkájának eredménye.

Az első versenynapon a küzdelmeket a fiatal leventék nyolcas bajnoksága vezette be. Győztes a négy induló csapat közül a Bp. Levente E. együttese lett.

A nap egyik legszebb száma a középiskolások négyes bajnoksága volt. A hét induló négyes közül teljesen kivált és az utánpótlás szempontjából örömet okozott az Újvidéki áll. gimnázium és a Szent István gimnázium (Nemzeti H. E.) kitűnő evezése. Kettőjük hatalmas hajrájából egy légszekrényi előnnyel az újvidékiek kerültek ki győztesen.

A junior kormányos négyest a Pannónia E. C. nyerte az Újpesti E. E. előtt. A kajak versenyszámok közül ki kell emelni a női kettősben Déri és Bánfalvi, valamint a tízes ifjúsági versenyben a Ganz együttesének győzelmét.

Az első napon evezték le Magyarország kormányos négyevezős bajnokságát. A győzelmet az FTC együttese (Márton, Kamarás, Nádas, Szunyogh vezérevezős. Hortobágyi korm.) végig vezetve, fölényesen, másfél hosszal szerezte meg. Második a Pannónia, Machán Tibor, a Filmiroda gépkocsijának tetején állva, hangfelvétel készítés közben fogadta a gratulációkat.

A kormányos nélküli kétevezős bajnokságot a Szabó László, Zágon Miklós kettős szerezte meg a Pannónia számára. A versenyt, amely már az első ezer méternél eldőlt, a kitűnően evező Pannónia az FTC előtt egy hosszal nyerte.

Magyarország egyes bajnokságát váratlanul Marossy (Pannónia E. C.) nyerte Király MAC előtt. Mindenki Zimonyi BSzKRt és Király párharcát várta, de Zimonyi alig volt a versenyben.

Király rossz start után a két kilométeres táv felénél már három hosszal maradt le Marossy mögött. Az utolsó kétszáz méteren Király erősített, de végül is fél hosszal kikapott. Ha előbb erősít, és nem engedi annyira el Marossyt, akkor a közönség az ő győzelmét ünnepelte volna.

Az első nap legszebb versenyét a kormányos nélküli négyevezős bajnokág hozta. A rajtra legjobban a Hungária indul, sorrendben követi a Pannónia és az FTC. Ez a sorrend marad ötszáz méterig, itt a Pannónia erősít, de az iramot csak az FTC veszi át, a Hungária erősen visszaesik.

Hétszáz méternél a Pannónia mögött egy hosszal halad az FTC és öt hosszal a Hungária. Ezer méternél a Pannónia mellé felzárkózik az FTC és ketten külön versenyt „futnak”. A Pannónia előnye már csak negyed hossz.

A két együttes gyilkos iramot diktál az utolsó száz méteren. De a Pannónia visszaadja a kormányos négyevezős bajnokságért az FTC-nek a kölcsönt és fél hosszal veri az FTC újabb erősítésre már képtelen, fáradt legénységét. A Hungária sok hosszal harmadik. A közönség nagy tapssal ünnepli a Pannónia együttesének (Szabó, Koltay, Susits, Zápon) szép győzelmét és az egyesület harmadik győzelmét.

Magyarország első női bajnokságai az Országos Tiszti Kaszinó sikerét hozták. Az egyesben nagy megyeri Nagy Margit, aki teljesen külön klasszist képvisel, a céltól végig vezetve fölényesen győzött. Vlasza Aranka Marosvásárhelyi S. E. ellen.

A kettős párevezős bajnokságot Nagy Margit és Gyenes Ilona nyerték. Ellenfelüket, a Marosvásárhelyi S. E. kettősét, három hosszal előzték meg a célba. A női négyes párevezős bajnokságban szintén az Országos Tiszti Kaszinó csapata lett a bajnok.

A második napon a Pannónia újabb győzelmeket aratott. A Szabó, László, Nyilassy Béla, Zimonyi Róbert korm. együttes egy hajóhosszal előzte meg a célban a Hungáriát. E napon került lebonyolításra a középiskolások bajnoksága is, amelyet a Szt. László Gimn. - Pannónia E. C. nyert meg. A győztesen kívül nagyon jól evezett a másodiknak beérkező Újvidék áll. gimn. nyolcasa is.

Szép versenyt láttunk a női kajak versenyben is, melyből győztesen a Molnár-Marosi II. pár került ki. A leventék nyolcas bajnokságát a Hangya-Hungária E. E. nyerte. A férfi kajak kettős versenyt szép küzdelemben a Blahó-Veszely kettős erőteljes összmunkája döntötte el.

A junior kormányos négyest a FTC nyerte a Pannónia előtt. A két hajó a táv felétől kezdve fej-fej mellett küzdött és csupán az utolsó métereken dőlt el a verseny a légszekrényi hosszal győző FTC javára.

A kajak férfi egyes bajnokságban szép számú mezőny indult. Balatoni Kamill távollétében a versenyt az ifjúsági sorból nemrég kikerült Varga Ferenc könnyen nyerte. Varga, Balatoni Kamill neveltje és a legjobb úton halad, hogy tanítómestere nyomdokaiba lépjen.

Ez évben rendezték meg a vándorevezősök kormányos kettős párevezős bajnokságát. A bajnokságot a Meatovics F., Meatovics A., Kepler korm. kettős szerezte meg. A bajnokságban részt vett három csapat hatalmas küzdelmet vívott.

Teljesítményüket annál inkább dicséret illeti, mert - miként ezt velünk Dillinger Alfréd, a vándorevezősök vezetőségi tagja közölte - a bajnokságban induló három együttes közvetlenül a versenyt megelőzően a Római-fürdőtől indult el hajójával.

Magyarország kettős párevezős bajnokságát Barcsay Miklós FTC, Zimonyi György BSzKRt nyolc hosszal biztosan hódították el a Marosvásárhelyi SE kettőse elől.

Végre sor került a nap főszámára, a nyolcevezős bajnokságra. Ezerötszáz méterig a titkos favorit MAC nyolcas vezetett. Itt visszaestek, mert a nyolcas fiatal tagjai nem bírták a végküzdelmet. Ezerötszáz métertől már a Pannónia vezetett és másfél hajóhosszal verte meg a másodiknak beérkező Hungáriát és az utóbbi mögött alig elmaradt FTC-t. A Pannónia ideje 6:11.6, míg a Hungária együttesének ideje 6:17.4 volt.

A tavaly legtöbb bajnokságot szerzett Hungária ez évben nem aratott győzelmet. Ezzel szemben a Pannónia öt győzelmet vívott ki. Bajnokságot nyert még az FTC és a BSzKRt is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Varga Ferenc győzött kajak egyesben.jpg A kétüléses kajakverseny győztesei - Blahó és Vessely.jpg A női kajakkettős győztesei Déry és Bánfalvy.jpg Magyarország nyolcevezős bajnoka a Pannónia.jpg Magyarország kormányos négyevezős bajnoka az FTC csapata.jpg
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98