Dtum
Login with Facebookk
1943 | Június

A pápa pünkösdi beszéde munkások előtt

Róma, junius 14.
(Magyar Távirati Iroda.) XII. Pius pápa pünkösdvasárnap délután félhat órakor a Vatikán Belvedere-udvarában fogadta Róma és Olaszország munkásainak képviselőit és előttük beszédet mondott.


A Szentatya rámutatott arra, hogy nemcsak a munkások ügye, hanem az egész társadalom ügye, minden osztálynak ügye mennyire a szivén fekszik és hogy az egész társadalom megujhodásra vár.


Az egyház a nép jogos kivánságainak támogatója, a munkásság pedig problémának nagy száma miatt különösen érzékeny pontja a társadalomnak. A pápa itt utalt arra, hogy mind ő, mind elődei mennyire szorgalmazták a munkáskérdések megoldását, igy a családvédelem, a munkabér és egyéb kérdések rendezését.


Beszédének további folyamán XII. Pius pápa kijelentette, hogy a szociális kérdéseket meg kell oldani, ha a társadalom előre akar haladni, a kölcsönös szeretet utján, de ennek a megoldásnak nem a revolució, hanem az evolució utján kell történnie. Csak a bölcs és magasabb fejlődés és az igazság keretében lehet ezeket a kérdéseket megoldani. Nem forradalom, hanem egyetértés és áldásos együttműködés kell.


Ezután a Szentatya a hamis prófétákról szólt. Megemlékezett arról az ellenséges propagandáról, amely azt terjeszti, hogy az egyhát akarta a háborut, hogy az egyház szolgáltatja a pénzt a háboruhoz s megállapitotta, hogy soha képtelenebb vád még nem hangzott el az egyház ellen. Az a pénz, amely az egyház pénze, nem a háboru élesztésére, hanem a könnyek felszáritására szolgál. Az egyház békét akar - mondotta - és ő maga is csak ezt hangoztatta: Békét és békét! Ha majd lehetőség nyilik arra, hogy az errevonatkozó okmányok nyilvánosságra kerüljenek, akkor majd alkalma lesz mindenkinek meglátni, hogy az egyház milyen hatalmas erőfeszitéseket tett a békéért.


A Szentatya beszédének befejezése előtt visszatért Krisztus példájára, aki nevelőapja műhelyében dolgozott és felhivta a keresztély munkásokat, hogy munkahelyükön, bárhol legyenek is azok, a napégette mezőkön vagy bányák homályában, Isten törvényeinek tiszteletbentartásával és Isten kegyelmét kérve munkájukra, dolgozzanak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98