Dtum
Login with Facebookk
1940 | December

Rövidek

Az USA Szingapor és Holland-India japán megszállásától tart
Washington, december 1.
(Reuter.) Washingtoni jól értesült körök kijelentették, hogy Morgenthau pénzügyminiszter a szenátus bankbizottságának és az alsóház pénzügyi bizottságának együttes ülésén azt a felfogást fogja kifejezésre juttatni, hogy ha Csangkaisek tábornok hadseregének kifogástalan ellátását nem biztositják, Japán esetleg kisérletet tesz Szingapor és Hollandiaindia elfoglalására. Ugy gondolják, az uj pénzügyi segitség lehetővé teszi Kina számára, hogy folytassa az ellenállást. (MTI.)

Sir Oswald Mosleyt haditörvényszék elé állitják

Lisszabon, december 15.
Szombaton ideérkezett angol lapok közlik, hogy Sir Oswald Mosleyt, az angol fasiszták vezérét, akit 270 társával együtt augusztus végén a Churchill-kormány letartóztatásba helyezett, december végén haditörvényszék elé állitják. Felesége, Lady Cynthia Carson és feketeinges alvezérei a jövő év első napjaiban polgári törvényszék elé kerülnek. Morrison belügyminiszter az alsóházban egy interpellációra adott válaszában kijelentette, hogy a londoni katonai körzet főügyésze „az ellenséggel való cimborálás” büntettével vádolja Mosleyt.

A rossz időjárás miatt szüneteltek a német légitámadások
Berlin, december 15.
(Német Távirati Iroda.) A véderőfőparancsnokság közli: Szombatra virradó éjjel a német légihaderő tevékenysége a kedvezőtlen időjárás miatt a brit kikötőknek aknákkal való elzárására szoritkozott. A szombati nap folyamán egyes német repülőgépek megtámadtak Dél- és Közép-Angliában több háborus fontosságu célpontot, részben alacsony repüléssel. Közép-Angliában nehéz bombatalálatok értek egy fontos ipartelepet.

Az ellenség nem repült be a birodalom területére. A megszállott területeken az angolok két helyen dobtak le bombákat, de károkat nem okoztak. (MTI.)

Roosevel ellenfelei attól tartanak, hogy Amerika idővel csapatokat lesz kénytelen Európára küldeni
New York, december 22.
(KH.) A vasárnapi politikai gyülések során vált ismeretesség Roosevelt ellenfeleinek igazi érve, amellyel első perctől ellenezték az elnök tervének végrehajtását. Ezek amerikai politikusok, akik helytelenitik Anglia feltétel nélkül való megsegitését, azon a véleményen vannak, hogy Roosevcelt politikája kényszerűen arra szoritja az Egyesült Államokat, hogy idővel ne térhessen ki amerikai csapatok Európa küldése elől sem.

A pápa karácsonyi rádiószózatot intéz kedden a világhoz

Bern, december 22.
(KH) Semleges diplomáciai körökben vasárnap vált ismeretessé az a hír, hogy XII. Pius pápa december 24-én reggel, középeurópai idő szerint tiz órakor rádiószózatot intéz a világ népeihez. Bernben nagy jelentőséget tulajdonitanak a Szentatya ujabb megnyilatkozásának. Rómából származó értesülések szerint a világviszonylatban is nagy horderejü megnyilatkozás negyedórát vesz igénybe.

„A felvonulás Anglia ellen befejeződött”
Berlin, december 29.
(NST) A „Berliner Börsenzeitung”, amely tudvalevőleg szoros kapcsolatban áll a német véderő főparancsnokságával is, igen tanulságos cikkben foglalkozik a katonai helyzettel. A cikk leszögezi, hogy hivatalos angol helyen fejtették ki Anglia katonai helyzetét, majd ezekkel a szavakkal fejeződik be:
„A felvonulás Anglia ellen befejeződött. A német katona a Narviktól Biarritzig terjedő hatalmas fronton várja a döntő parancsot. A német légi és tengeri haderő acél harapófogója bezárja a gyürüt a brit sziget körül.”

A hónap katonai és diplomáciai eseményei távirati stílusban
1. hét
Newyorki jelentés: Több ezer áldozata van a vasgárdisták vérengzésének  - álitólag meggyilkolták Bratianut és Gigurtut is. - Német-angol tengeri csata, légi támadás Southampton ellen. - Az olaszok visszaverték a görög támadásokat és offenzivába mentek át. - Három indokinai kerületet megszálltak a sziámi csapatok. - Szingapur és Holland-India megszállásától tart Amerika.

2. hét
Példátlan ujabb támadás a bécsi döntés ellen a román frontharcosok gyülésén. - Megakadályozzák az olaszok a görög előrenyomulást Elbasam felé. - Megvált állásától az olasz tengerészeti vezérkar főnöke is, Dominico Cavagnari utóda. Arturo Riccardi tengernagy- Az olasz hajóhad uj parancsnoka: Angelo Jochini tengernagy. - Belgrádi tudositás Jugoszlávia és Magyarország viszonyáról.

3. hét
Olasz hadijelentés Szidi el Barrani kiüritéséről és Nápoly bombázásról. - Amerikai jelentés szerint Lavalt őrizetbe vették. - Horthy Miklós szózata a nemzeti kötelességteljesitésről. - A szegedi ellenforradalom nagy ünnepe a Várban. - Gróf Teleki Pál : A magyar történelem nem ismer orvsgyilkosságot, sem Szent Bertalan-éjszakát. - Zadravecz püspök: Nem engedjük, hogy felelőtlenül elkótyavetyélje bárki is 20 év eredményét.

4. hét
Összeült az amerikai védelmi tanács. - Az Egyesült Államok kormánya hozzájárult Halifax nagyköveti kinevezéséhez. - Védelmi állapotba helyzeték Szingapurt és a maláji szigeteket. - Ujabb román sajtó-uszitás Magyarország ellen. - Vasárnap hajnalig tartottak a német légitámadások Anglia ellen. - Tüzérségi harc a kirenaikai határon és Albániában. - Rómában cáfolják, hogy görög rombolók hatoltak át az otrantói szoroson. - Fiumét és Susákot bombázták az angol repülők.

5. hét
Berlin: A felvonulás Anglia ellen befejeződött! - Szenzációs bejelentések Roosevelt beszédében. - A háborus- és békepárt rohama a Fehér Ház ellen. - „Valójában az Usa már háboruban áll”- irja egy newyorki lap. - Amerika nem nézné közömbösen, a franciaországi helyzet változását. - Német hadihajók támadása az Atlanti-óceánon egy hajókaraván ellen. -Tüzérségi harc Afrikában és Albániában. - A román sajtó tovább folytatja uszitását Magyarország ellen.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Singapore Sir Oswald Mosley az angol fasiszták körében Roosevelt XII. Pius 1940 karácsonyán
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98