Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1943 | Május

Példátlan botrányba fulladt a birkózó csapatbajnokság

Bajnok a WMTK - A miniszteri biztos a DVSC és a Beszkárt csapatait törölte

Egy héttel ezelőtt a legnagyobb dicséret hangján emlékeztünk meg a birkózó csapatbajnokságokról, z érdekes és minden ízében sportszerű versengésről és a jó sportról, amit a mérkőzések nyújtottak. Maga a miniszteri biztos is nagy élvezettel és elismeréssel szemlélte az egyes párok küzdelmét és örömmel újságolta nekünk, hogy a szép sportsiker alapján a Cs. B-ket az ország egész területére ki fogja terjeszteni. Annál szomorúbban adunk most hírt azokról a sportszerűtlen jelenségekről, amelyek a Cs. B. döntőjét eléktelenítették és a sport tisztaságába vetett hitet megrendítették.

Már a hét folyamán sokai suttogtak arról birkózó körökben, hogy a sorra kerülő DVSC-Beszkárt mérkőzésen egyes birkózók nem szándékoznak teljes erőkifejtéssel dolgozni és arról is tudni véltek, hogy a Beszkárt a debreceni vasutasok 6:1 arányú győzelme elé – ami a bajnoki címet jelentette volna a DVSC-nek – nem gördít komolyabb akadályt.

Az összejátszás hírét olyan határozott formában terjesztették, hogy Papp László dr. szövetségi kapitány a sport tisztaságának a megóvása érdekében a DVSC-Beszkárt mérkőzéssel akarta megkezdetni a versenyt, de az érdekeltek óvására végül is sorsolássál döntöttek. Ennek alapján a WMTK-MAC birkózóinak kellett először a szőnyegre állni.

A verseny sorsát Harmath öntusa döntötte el Káli Bélával szemben (4:2), úgy hogy Bóbis Gyula tusgyőzelme Balogh ellen már csak szépített a vereség arányán. A WMTK tehát 4:3 arányban győzött a MAC ellen s így nagy izgalommal várták a fejleményeket.

A DVSC-Beszkárt mérkőzés első találkozóján a debreceni Szabó már a második percben reálisan győzött és Fecske (Beszkárt) bekövetkezett tusgyőzelme is várható volt (1:1). Sípos és Vörös „mutatványos” iskolabirkózása egészen komolytalan volt.

Következett a Ferenc (Beszkár) - Mihályffy mérkőzés. A többszörös bajnok Ferenc veresége lehetővé tette volna a DVSC 6:1-es véggyőzelmét és ezzel a debreceniek bajnokságát. (Egyenlő pontszámuk lett volna a WMTK-val és még a győzelmi arányuk is azonos, az előmérkőzésen a csepeliek ellen aratott győzelmük viszont biztosította volna a bajnoki címet!) Ferenc fölényben volt, de sorra kiengedte a legjobb fogásokat.

Nagy lárma közben folytatták a mérkőzést, majd Frankó vezető bíró Ferencet hirdette ki győztesnek. (Szokatlan eset!) 2:21 A most következő mérkőzéseken Némethy, Tarányi és Gedeon összesen 6 perc alatt tussolja Meszest, Somorjait és Vitálist, amiben különösen utóbbinak egy perc alatt bekövetkezett veresége kelt feltűnést.

Végeredményben tehát a DVSC 5:2 arányban győzött, ami s következő sorrendet alakította ki:
1. WMTK 4 pont (12:9), 2. DVSC 4 pont (11:10) 3. MAC 2 pont (11:10), 4. Beszkárt 2 pont (8:13).

A közönség, amely ezúttal – bizonyára a múlt heti szép sport hírére – majdnem megtöltötte a Sportcsarnok széksorait, éktelen lármával kísérte a gyanúsnak látszó versenyeket. Nem is akartak eltávozni és követelték a végeredmény kihirdetését.

Szieberth Imre miniszteri biztos ekkor Frankó Mihály vezető bíróval – akinek keménykezű és a sportszerűség alapelveit szem előtt tartó bíráskodása akadályozta meg a súlyosabb botrány kitörését – és Papp László dr. szövetségi kapitánnyal, valamint a pontozó bírókkal visszavonult a Szövetség helyiségébe és ott rövid szünet után kihirdette döntését.

Eszerint bajnok a WMTK, második a MAC, míg a DVSC és BSzKRt csapatait törölte a bajnokságból. Kihirdette azt is, hogy vizsgálatot indít és csütörtök délutánra beidézte a debreceni Sipost, Mihályffyt és Gedeont, továbbá a BSKRt versenyzői közül Vöröst, Ferencet és Vitálist.

A magyar amatőr birkózó versenyeiken példa nélkül álló esetről Papp László dr. szövetségi kapitány ezt mondta nekünk:
- Rendkívül elszomorító ez az eset és még szerencse, hogy a miniszteri biztos úr azonnal a kellő eréllyel és határozottsággal lépett fel és már csütörtökre szigorú vizsgálatot helyezett kilátásba. Nem akarok elébe vágni a vizsgálatnak, de remélem, hogy az minden részletet ki fog deríteni és a vétkesek elnyerik méltó büntetésüket.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Néhány szó a ruházati közszállításról Néhány szó a ruházati közszállításról
A közszállítások, melyeket mult évben vállaltunk, közel állnak a...
Egy királygyilkos szerb örnagyról Egy királygyilkos szerb örnagyról
Belgrád megrohanása után, a mikor hadaink bevették a várost és...
Magyarország – Svájc 6:2 (2:2) Magyarország – Svájc 6:2 (2:2)
Noha nem volt futballmérkőzés a válogatott meccs előtt, már egész...
Svájci lapvélemény Japán és Szovjetunió viszonyáról Svájci lapvélemény Japán és Szovjetunió viszonyáról
A Neue Zürcher Zeitung „Oroszország és Japán” cimmel igen...
A bajonet-csőrű  madár A bajonet-csőrű madár
Az Atlanti óceán északi részén, lakatlan, apró sziklaszigeteken...
Nagy Endre -  Ady anekdota Nagy Endre - Ady anekdota
Azt hiszem, engem nagyon szeretett, vagy nagyon utált. A magam...
Új sajtópolitika
Az újjáéledő demokratikus. Magyarországon természetesen új...
Az FTC kétnapos úszóversenye Az FTC kétnapos úszóversenye
Zsúfolt nézőtér előtt rendezte meg az FTC kétnapos úszóversenyét. A...
Montenegro és Albáni Montenegro és Albáni
Az orosz kolosszus véresre zuzta homlokát a Kárpát szent bércein, az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98