Dtum
Login with Facebookk
1943 | Május

Példátlan botrányba fulladt a birkózó csapatbajnokság

Bajnok a WMTK - A miniszteri biztos a DVSC és a Beszkárt csapatait törölte

Egy héttel ezelőtt a legnagyobb dicséret hangján emlékeztünk meg a birkózó csapatbajnokságokról, z érdekes és minden ízében sportszerű versengésről és a jó sportról, amit a mérkőzések nyújtottak. Maga a miniszteri biztos is nagy élvezettel és elismeréssel szemlélte az egyes párok küzdelmét és örömmel újságolta nekünk, hogy a szép sportsiker alapján a Cs. B-ket az ország egész területére ki fogja terjeszteni. Annál szomorúbban adunk most hírt azokról a sportszerűtlen jelenségekről, amelyek a Cs. B. döntőjét eléktelenítették és a sport tisztaságába vetett hitet megrendítették.

Már a hét folyamán sokai suttogtak arról birkózó körökben, hogy a sorra kerülő DVSC-Beszkárt mérkőzésen egyes birkózók nem szándékoznak teljes erőkifejtéssel dolgozni és arról is tudni véltek, hogy a Beszkárt a debreceni vasutasok 6:1 arányú győzelme elé – ami a bajnoki címet jelentette volna a DVSC-nek – nem gördít komolyabb akadályt.

Az összejátszás hírét olyan határozott formában terjesztették, hogy Papp László dr. szövetségi kapitány a sport tisztaságának a megóvása érdekében a DVSC-Beszkárt mérkőzéssel akarta megkezdetni a versenyt, de az érdekeltek óvására végül is sorsolássál döntöttek. Ennek alapján a WMTK-MAC birkózóinak kellett először a szőnyegre állni.

A verseny sorsát Harmath öntusa döntötte el Káli Bélával szemben (4:2), úgy hogy Bóbis Gyula tusgyőzelme Balogh ellen már csak szépített a vereség arányán. A WMTK tehát 4:3 arányban győzött a MAC ellen s így nagy izgalommal várták a fejleményeket.

A DVSC-Beszkárt mérkőzés első találkozóján a debreceni Szabó már a második percben reálisan győzött és Fecske (Beszkárt) bekövetkezett tusgyőzelme is várható volt (1:1). Sípos és Vörös „mutatványos” iskolabirkózása egészen komolytalan volt.

Következett a Ferenc (Beszkár) - Mihályffy mérkőzés. A többszörös bajnok Ferenc veresége lehetővé tette volna a DVSC 6:1-es véggyőzelmét és ezzel a debreceniek bajnokságát. (Egyenlő pontszámuk lett volna a WMTK-val és még a győzelmi arányuk is azonos, az előmérkőzésen a csepeliek ellen aratott győzelmük viszont biztosította volna a bajnoki címet!) Ferenc fölényben volt, de sorra kiengedte a legjobb fogásokat.

Nagy lárma közben folytatták a mérkőzést, majd Frankó vezető bíró Ferencet hirdette ki győztesnek. (Szokatlan eset!) 2:21 A most következő mérkőzéseken Némethy, Tarányi és Gedeon összesen 6 perc alatt tussolja Meszest, Somorjait és Vitálist, amiben különösen utóbbinak egy perc alatt bekövetkezett veresége kelt feltűnést.

Végeredményben tehát a DVSC 5:2 arányban győzött, ami s következő sorrendet alakította ki:
1. WMTK 4 pont (12:9), 2. DVSC 4 pont (11:10) 3. MAC 2 pont (11:10), 4. Beszkárt 2 pont (8:13).

A közönség, amely ezúttal – bizonyára a múlt heti szép sport hírére – majdnem megtöltötte a Sportcsarnok széksorait, éktelen lármával kísérte a gyanúsnak látszó versenyeket. Nem is akartak eltávozni és követelték a végeredmény kihirdetését.

Szieberth Imre miniszteri biztos ekkor Frankó Mihály vezető bíróval – akinek keménykezű és a sportszerűség alapelveit szem előtt tartó bíráskodása akadályozta meg a súlyosabb botrány kitörését – és Papp László dr. szövetségi kapitánnyal, valamint a pontozó bírókkal visszavonult a Szövetség helyiségébe és ott rövid szünet után kihirdette döntését.

Eszerint bajnok a WMTK, második a MAC, míg a DVSC és BSzKRt csapatait törölte a bajnokságból. Kihirdette azt is, hogy vizsgálatot indít és csütörtök délutánra beidézte a debreceni Sipost, Mihályffyt és Gedeont, továbbá a BSKRt versenyzői közül Vöröst, Ferencet és Vitálist.

A magyar amatőr birkózó versenyeiken példa nélkül álló esetről Papp László dr. szövetségi kapitány ezt mondta nekünk:
- Rendkívül elszomorító ez az eset és még szerencse, hogy a miniszteri biztos úr azonnal a kellő eréllyel és határozottsággal lépett fel és már csütörtökre szigorú vizsgálatot helyezett kilátásba. Nem akarok elébe vágni a vizsgálatnak, de remélem, hogy az minden részletet ki fog deríteni és a vétkesek elnyerik méltó büntetésüket.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98