Dtum
Login with Facebookk
1943 | Május

Az óriás-cápák sohasem alszanak és sohasem pihennek

Érdekes megfigyelések a világ legnagyobb akváriumában

Nemrégiben ezelőtt sikerült elsőízben Floridai partjai előtt egy óriás cápát fogni, mégpedig olyképpen, hogy előzőleg kábítószerrel telített tűt lőttek a testébe. Ezáltal az állat képtelen volt védekezni és így különleges szerkezettel felhúzták a halászgőzösre. Ezután elhelyezték egy medencében, ahonnan átszállították az óriáscápát a világ legnagyobb mélyvízi akváriumába, amely Marinelandban, Floridában van. Itt azonban meggyült az akvárium kezelőinek gondja a hatalmas állattal.

Az akváriumban levő állatok tankokban vannak elhelyezve, amelyek mindegyike-30-35 méter átmérőjű. Acélból és cementből épültek a tankok, amelyeken számos üvegablak van és ezeken keresztül le lehet a halakat saját környezetükben fényképein. Az óceánból tengervizet szivattyúznak a tankokba, ami által a halak számára megteremtik a kellő életfeltételeket. Különböző növények is nőnek az egyes rekeszekben, akárcsak a tengerfenéken. Mindezt ügyes építésiek és kertészek könnyen megvalósíthatják. Sokkal nehezebb azonban az állatok ellátása. A tankokban számos hal és ezek között igen sok a ragadozó. Ezek az állandó éhségükben felfalnak mindent, ami elébük kerül; ha ezeket az állatokat magukra hagynák, csakhamar az lenne a dolog vége, hogy a legerősebb hal felfalná a többi halat és végül egyedül maradna a rekeszében. Ezt úgy kerülik el, hogy nagyobb mennyiségű kis halat dobnak naponta az akváriumba.

A hatalmas akváriumot számtalan tankjával nem átért létesítették, hogy a teológusok kényelmes bepillantást nyerjenek a tengerfenék állatvilágának életébe, sem pedig a látogatók számára. Ezt az akváriumot a film részére készítették. Az amerikai filmiparnak szüksége volt drámai jellegű filmekhez természetes helyszíni felvételekre. Régebben úgy pótolták a helyszíni részt, hogy 2-3 filmből vágták össze. Ezt azonban csakhamar észrevette a közönség és hamisítványnak tekintette. Ma már Marinelandban lehetősége nyílik annak, hogy természetes mélyvízi felvételeket csináljanak és olyan vízalatti jeleneteket vegyenek fel, aminőkre néhány év előtt még gondolni sem lehetett.

Óriás cápát eddig csupán Ausztráliában fogtak élve. Az ausztráliai cápát egy külön erre a célra készült medencében tartották. Megfigyelték, hogy ez az állat éveken át éjjel-nappal száguldozott a medencéjében és sohasem aludt. Hasonló megfigyelést tettek a marinelandi óriás cápával is, és úgy látszik, hogy a cápák olyan állatfajt képviselnek, amely nem ismeri sem az alvást, a pihenést.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98