Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1943 | Május

Bombatámadás, zuhanóbombázás

A mai háború egyik félelmetes eszköze a bombázó-repülőgép. Működése komoly veszteségek okozója a hadműveleti területen, a hátországnak pedig rettegve várt látogatója. A repülő-bombázás mind a szárazföldön, majd a tengereken jelentősen egészítheti ki a hadműveleteket, működésük minden hadicselekménynek fontos része. Már a hadműveletek megindulásakor a meglepet kiváló eszköze lehet: a hadműveletek folyamán pedig bárhol kell fellépésükkel számolni.

A most folyó küzdelemben már nemcsak a hátországnak - magas repülési magasságból való - bombázására alkalmazzák a bombázógépeket; a földi és tengeri hadműveletekben egyaránt jelentős eredménnyel avatkoznak be. Tehát képesek nagy területet, szüntelen bombatámadásaikkal megbénítani: a hátország mozgósítást lehetőségeit, repülőtereit, légierőit, út- és vasúthálózatát csakúgy, mint a hadműveleti terület csapatait, ellátó- és utánpótlószerveit.

A tengereken még most sem alakult ki a hajóhad, vagy s légierők fölénye a másik felett: mégis meg kell állapítanunk, hogy viszonylagosan nagyobb hajóhad mozgása is megbénulhat fölényes erejű repülőbombatámadásokkal szemben! Az itt szerzett tapasztalatokat a repülők sokkal gyorsabban értékesíthetik, mint a hajóhad, mert számbelileg több egységből állanak több tapasztalat szerzésére k nyílik alkalmuk!

A bombázórepülők feladatalkat: alacsonytámadással, magasbombázással és zuhanó bombázással oldhatják meg. Hogy mikor, melyik módot választják, az attól függ, milyen a földről való elhárítás, milyen a légi ellenhatás (ellenséges vadászok) mekkora a cél, hol van, milyen fajta? Zuhanó- és alacsony bombázást nem mindegyik gép tud végrehajtani, ezekre a feladatokra külön gépfajták kellenek!

Alacsonytámadást főleg a földi harc támogatására alkalmaznak a bombázók. Ellenséges menetoszlopok, keskeny, hosszú célok ellen igen kedvező hatást érhetnek el. Az alacsonytámadás történhetik rácsapással: ilyenkor a bombázógép körülbelül 200 méterrel a cél fölött megnyitja tüzét és kioldja bombáit. A tüzelést körülbelül 50 és 100 méter magasság között fejezi be és ismét felhúz a magosba.

Az alacsonytámadás másik módja az, amikor a gép körülbelül 100 méter magasan repülve, a céltól bizonyos távolságra kioldja bombáit, majd végig-géppuskázza azt. A vetett bombák kis bombák, a nagyobbaknak repeszdarabjai magát a gépet sérthetnék meg. A géppuskatűzzel egyidejűleg a bombázógép gépágyúi is megnyitják a tüzet. A magas bombázás legkedvezőbb magassága 800 és 2000 méter között van, - igaz, hogy a földi légvédelemnek is ez a legkedvezőbb területe.

A magasból való bombázás legkényesebb pillanata a bombák kioldásának időpontja. Elég egy másodperced később végezni a kioldást, mint ahogy kellene, - a bomba már 100 méterrel a cél mögé esik! Ebből következik, hogy ezt a bombavetési módot csak nagyobb kiterjedésű tömegcélok ellen alkalmazhatják sikerrel. (Gyülekezések, táborok, vasúti-kirakodások, stb).

Az oldás pillanatát számítás előzi meg, amely a gép sebességéből, repülési magasságából, a szél irányából és erejéből állapítja meg, mennyivel a cél előtt kell a bombát kioldani! Ha csak egyik tényezőt is helytelenül állapították meg, a bomba már nem talál a célba! Ez a bombázás igen nehéz, kétséges a találat biztonsága. Földi csapatok harcába való beavatkozásnál ezért nemigen használható, mert esetleg a saját csapatot érné találat, már kis tévedés esetében is.

A tengeri hajó is meglehetősen kis célpont, magasbombázás esetén gyakori, hogy a bombák a tengerbe esnek: hatás nélkül. A korszerű bombatámadás formája a zuhanóbombázás. Ezzel részletesebben foglalkozunk, mert a német eredmények hatalmasságának egyik jelentős kivívója ez az új bombázási-harcmód. Mi ennek a titka?

A zuhanóbombatámadásnál a célzás magával a géppel történik. A feladattól és felhőviszonyoktól függő magasságban (2-3000 m) a pilóta a gépet zuhanó helyzetbe hozza és a célt rárepülésével veszi célba. A most következő zuhanás közben a gép sebessége nő, amíg el nem éri azt a határt, amelyet a repülőgép erre a célra szolgáló szárny-fék-berendezése határol.

A pilóta a bombát vagy bombákat (amelyeket részben a gép törzse alján, részben a szárnyak alsó felületén erősítettek fel) olyan magasságban oldja ki, amely magasságból a gép „felvétele”, vagyis ismét vízszintes vagy emelkedő irányba való hozása még biztonsággal lehetséges. A kioldott bombák, a gép zuhanása közben is irányukul megtartva, ennek sebességével folytatják útjukat a célba.

A gép „felvételével” járó erőbehatások, mind a gép szerkezetét, mind pedig személyzetét erősen igénybe veszik. Tekintettel a „felvétellel” járó centrifugális gyorsulás miatt felléphető - agyvérszegénységgel járó - eszméletvesztésre: a korszerű zuhanóbombázó „felvételét” ma már önműködő szerkezet végzi, amely - a bombák kioldásával - önműködően lép munkába. Legcélszerűbb - ha lehet - a célt halszéllel megközelíteni és a zuhanást még a cél előtt megkezdeni. Ekkor a szél szinte belenyomja a gépet a cél fölötti függőlegesbe. Szél esetében, a szél okozta eltérés lényegtelen.

A zuhanóbombázásnál a találati valószínűség sokkal nagyobb, mint a magasbombázásnál. Az Egyesült Államok haditengerészeténél használták ezt a módszert 1931-től, hajók bombázására. Átvette tőlük és szinte tökélyre emelte a Német Birodalom légi hadereje, és a napjainkban is folyó küzdelemben páratlan sikerrel alkalmazza mind hátországi célok bombázására, mind a szárazföldi- és tengeri-hadműveletekben. Különösen nagy eredményeket értek el zuhanó-bombázással erődök rombolásánál.

Óriási előnye ennek az eljárásnak, hogy nem kell semmilyen, magas bombázásnál leirt, bombacélzóberendezés. Igaz. hogy a zuhanási-sebesség miatt nincs sok idő célzásra, a zuhanásból való „kivételkor” jelentkező nagy igénybevétel miatt: csak külön, erre a célra szerkesztett gép való zuhanóbombázásra, és a pilótának is válogatott tulajdonságú és fizikumú repülőnek kell lennie.

Ha a zuhanás nem függőleges irányú, hanem csak meredek: kisebb lesz a zuhanási sebesség, tehát könnyebb a zuhanásból való „kivétel”; sem az ember, sem a gép nincs annyira igénybevéve, mint a függőleges zuhanásnál. Akár 100-200 méterrel a cél fölött elégséges a „kivétel”, azonkívül nemcsak zuhanóbombázógéppel hajtható végre az ilyenfajta bombázás. Hátrány viszont, hogy a célzásra pontos műszerek kellenek és hogy a lassúbb zuhanás miatt az ellenséges légvédelmi tűzeszközöknek könnyebb a célzási lehetőségük.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Mint a végzet csap le a zuhanóbombázó a teherhajóra. Német stukák A "Do215" típusú újfajta német repülőgép úgy is mint felderítő, úgy is mint bombázó és úgy is mint Stuka-gép egészen rendkívüli teljesítményekre képes a szakértők szerint.
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Egy millió aranyban Egy millió aranyban
Nap-nap után olvassuk napilapokban, folyóiratokban a millió szót,...
Betörés Tallián miniszternél Betörés Tallián miniszternél
Négy hét előtt Török-Kanizsán betörtek Tallián Béla földmívelésügyi...
Kedves Olvasók! Kedves Olvasók!
Sokáig állt a portál képzeletbeli óramutatója 1944 októberénél, a mai...
A textilháziipar meghonosítása A textilháziipar meghonosítása
Csonka-Magyarország szegény ország. Szegénységét a mult évtizedek...
A marathoni futás A marathoni futás
Az athéni olympiai játékok befejezése még győzelmet hozott a magyar...
Sárközi György - A halott katona
Anyja volt tán utolszor eszében, tán szeretője, tán a halál S most...
Erdélyi József - Mese Erdélyi József - Mese
Mesebeli kiskondás hanyatt heverészett, közelében kilenc szép ...
József királyi herceg és Auguszta hercegasszony vasárnap ünnepelték házasságuk harminckettedik évfordulóját József királyi herceg és Auguszta hercegasszony vasárnap ünnepelték...
József királyi herceg és Auguszta királyi hercegnő vasárnap délelőtt...
Kossuth és Andrássy a királynál Kossuth és Andrássy a királynál
Pont félöt órára volt a két államférfi kihallgatása kitűzve. Negyed...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98