Dtum
Login with Facebookk
1943 | Március

A béketerv Eden és Roosevelt megbeszélésein

London, március 21.
(NST) Eden washingtoni tárgyalásairól az első hét végére sem érkeztek még megbizható jelentések Londonba. Egyre erősödik azonban az a benyomás, hogy konkrét kérdések alárendelt szerepet játszanak a tárgyalásokon és  Eden elsősorban a közös béketerv alapjait igyekszik megállapitani.


Az angol lapok tudósitói fokozódó jelentőséget tulajdonitanak a csütörtöki villásreggelinek, amelyet Eden az amerikai parlament két házának külpolitikai bizottságaival együtt költött el. A Times washingtoni tudósitója többek között arról számol be, hogy Eden a villásreggelin kijelentette: a határkérdéseket mindig a helyzet mindenkori alakulása szerint kell megitélni.


Leszögezte továbbá ismét, hogy Nagybritannia semmiféle idegen hatalommal nem kötött titkos megállapodásokat. Ugylátszik azonban, hogy különös nehézségekbe ütközik a brit és amerikai politika alapelveinek összehangolása. A lap szerint Amerikában egyre inkább visszatérnek az elszigetelődés gondolatához, amely azonban nem azonos a régi elszigetelődési gondolattal, hanem az imperializmus másik formája és arra törekszik, hogy az amerikaiak az egész világon főhatalomra tegyenek szert.


Roosevelt lemondta hétvégi megbeszéléseit

Genf, március 21.
(Német Távirati Iroda.) New Yorkból jelentik: A Fehér Ház közölte, hogy Roosevelt elnök lemondta hévégi megbeszéléseit, mert a meghűlés tünetei mutatkoztak nála. Emiatt Eden fogadására sem kerül most sor.

Eden a második front felállitásáért
Zürich, március 21.
Eden brit külügyminiszter washingtoni tárgyalásaival kapcsolatban a Neue Zürcher Zeitung londoni tudósitója angol lapvéleményeket közöl. A washingtoni megbeszéléseken, irja a lap, kétségkivül szóba került az oroszok ujabb követelése egy második európai front felállitása ügyében. A brit diplomácia Eden elutazása előtt mindent elkövetett, hogy Moszkvát értesitse terveiről. Eden maga elutazása előtt még megbeszélést folytatott Majszki londoni szovjet nagykövettel. Ugy hiszik, hogy Eden nyomatékosan támogatni fogja Washingtonbana az orosz követelést, amelynek jogosságát és sürgősségét Londonban igen sok katonai szakértő is belátja.

 

Az egyik londoni lap rámutat, hogy a német keleti front megröviditése lehetőséget ad a németeknek arra, hogy mintegy 40-60 hadosztályt stratégiai tartalékként elvonjanak a frontról. Amennyiben a németek tisztára defenziv magatartást tanusitanának keleten, a felére összezsugorodott frontot 120 hadosztállyal is tarthatják. Már ezért is sürgős, irja az angol lap, az offenziva nyugaton.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Anthony Eden Roosevelt
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98