Dtum
Login with Facebookk
1943 | Március

Svájci lapvélemény Japán és Szovjetunió viszonyáról

Zürich, február 28.
A Neue Zürcher Zeitung „Oroszország és Japán” cimmel igen figyelemreméltó cikket írt a minap Japán és a Szovjetunió viszonyáról. A cikkiró mindenekelőtt rámutatott arra, hogy milyen csalódást okozott Angliában és Amerikában az, hogy Sztalin nem fogadta el Roosevelt és Churchill „szivélyes meghivását” és más prominens szovjetképviselőt - például Molotov - sem küldött ki a casablancot konferenciára. Ezzel kapcsolatban – irja – Angliában és Amerikábann a legkülönfélébb kombinációk keltek szárnyra a szovjet kormány szándékai, valamint a Szovjetunió és az angolszász hatalmak közötti bizalmi viszony felől.


Az angolszász sajtó egyrésze annak a véleményének adott kifejezést, hogy a szovjet azért maradt távol az értekezletről, mert attól tartott, hogy a szövetséges hadvezetés „koordinációjának” szükségességére való hivatkozással olyan kötelezettségeket róhatnak rá, amelyek a Szovjetuniót Nagybritannia és az Egyesült Államok csatlósává süllyeszthetik, vagy pedig kényszerithetik arra, hogy szint valljon háboru utáni programjára, mindenekelőtt a szomszéd államokkal való viszonyára vonatkozóan.


Sztalin azonban ismételten demonstrálni akarta, hogy ha igénybe is veszi Anglia és Amerika támogatását, ő a maga külön háboruját folytatja és nem enged beleszólni politikájába.


Roosevelt kijelentette visszatérése után, hogy Oroszország távolmaradása egész egyszerűen megmagyarázható azzal a ténnyel, hogy a Szovjetunió nem áll hadilábon Japánnak. Annál titokzatosabb – irja a svájci lap - hogy egyáltalán a meghivót küldtek Sztalinnak s hogy Churchill és Roosevelt nem számoltak azzal, hogy milyen kockázatot vállalna Oroszország, ha résztvenne egy olyan megbeszélésen, amelyen a Japán elleni háboruról is szó esik s hogy erre Sztalinnak kellett őket figyelmeztetni.

 

Roosevelt nyilatkozata után egészen titokzatos a Dagens Nyheter egy newyorki jelentése, amely szerint Roosevelt és Churchill követelték vagy azt akarták volna követelni Sztalintól, hogy vegyen részt egy közös akcióban a Csendes-óceánon Japán ellen és a távolkeleti orosz repülőtereket bocsássa az angolszászok rendelkezésére, hogy megtámadhassák „Japán szivét”.


Churchill, aki moszkvai tartózkodása alatt megismerhette Sztalin gondolkodását, tudhatta volna, hogy az orosz diktátor a mai viszonyok között, amikor annyira fontos számára, hogy ne aprózza szét haderejét, egy két fronton duló háboruban, megrohanásszerű kisérletnek tekintené, ha ilyesmit követlenének tőle Casablancában.


A svájci lap hozzáfűzi, hogy nem lehet tudni, vajjon csakugyan a japán támadás megelőzése volt-e Sztalin távolmaradásának az igazi oka, vagy pedig csak ürügyül használta fel ezt a veszedelmet, hogy szövetségeseinek egyéb kellemetlen katonai és politikai követelései elől kitérjen, annyi azonban bizonyos, hogy igen hűvös a viszont a Szovjet-Unió és Japán között, ami a japán miniszterelnök és japán külügyminiszter legutóbbi beszédeiből is kitünik.

 

Tozso miniszterelnök hangsulyozta, hogy Japán kész még szorosabban együttműködni a tengelyhatalmakkal, ami magában foglalja azt, hogy Japán végül mégis kétfrontos háborura kényszeritheti a szovjetet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Sztálin Tozso
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98