Dtum
Login with Facebookk
1941 | December

Rövidek

Hull szerint az amerikai-japán viszony a Tokiónak küldött jegyzékre adott választól függ

Washington, november 30.
(Német Távirati Iroda.) Hull külügyminiszter a sajtóértekezleten egy kérdésre válaszolva kijelentett, hogy a japán-amerikai viszony további alakulása attól függ, milyen határozatokat hoz a tokiói kormány a hozzá intézett jegyzék ügyében. Ezt a jegyzéket Hull szerdán nyujtotta át Nomura és Kuruszu nagyköveteknek. Washington kormánykörökben hangsulyozzák, hogy nem helytálló az ,,ultimátum” szó, amelyet Hull jegyzékével kapcsolatban néhány lap használt.

 

Cáfolják továbbá, hogy a tárgyalások már megszaladtak, mert hiszen a tárgyalások még nem sem kezdődtek. A jegyzék csak azokat az előfeltételeket fogalmazta meg, amelyeket Japánnak el kell fogadnia, ha érdemeleges akar kezdeni az Egyesült Államokkal.

A brit dominiumok hadüzenete Finnországnak, Magyarországnak és Romániának
Bern, december 8.
Mint az angol hirszolgálat jelenti az angol dominiumok is követték Nagybritannia példáját és hadbanállóknak tekintik magukat Finnországgal, Magyarországgal és Romániával.

Eltérő vélemények Londonban a szovjet magatartásáról

London, december 14.
(NST) Politikai körökben rámutatnak arra, hogy az angol kormány és a sajtó állásfoglalása között bizonyos eltérés mutatkozik a Szovjetunió feladatai tekintetében. A White Hallban nem nézik jó szemmel néhány londoni lap, mint a Dalily Mail, a New Chronicle stb. követeléseit, melyekben azt kivánják, hogy a Szovjetunió azonnal intézzen támadást Japán ellen. Nem tartják okosnak, ha a Szovjetuniót arra serkentik, hogy változtassa meg eddigi tarzózkodó magatartását Japánnal szemben.

 

A jelenlegi helyzetben az Egyesült Államok alig hatolhatnak át a Csendes-óceánon a Szovjetunió megsegitésére. Mértékadó körök felfogása szerint tehát a demokráciák érdekeinek jobban megfelel, ha a Szovjetunió kizárólag a tengelyhatalmak elleni harcot vállalja és viseli továbbra is.

A japánok áttörték az angolok hongkongi védelmi vonalát

Tokió, december 21.
(NST) A hongongi angol koronagyarmaton partraszállt japán csapatok már végleg áttörték az angol itteni védelmi vonalát. Szombaton este a japánok elérték a város keleti részében fekvő lóversenyteret és ezzel egész Hongkong birtokukba került. Most már csak egyes külső erőditmények tanusitanak még ellenállást.

Amery India fenyegetett helyzetről
London, december 21.
(NST) Az indiai ügyek minisztere, Amery szombaton beszédet mondott az indiai helyzetről és többek között azt mondotta, hogy a történelem folyamán most fenyegeti első izben közvetlen támadás szárazon, vizen és levegőben Indiát. Ha a japánok elfoglalnák Singaporet, az egész Indiai-óceán nyitva áll az ellenséges haderők számára s az óceán partvidéke mindenütt ki lesz téve japán támadásoknak. Sajnálatosnak mondotta Amery, hogy a szerszámgépek hiánya miatt Indiában eddig nem sikerült repülőipart létesiteni, ugyhogy Indiának saját légihadereje sincsen.

Wavell átvette a felelősséget Burmáért

Stockholm, december 28.
(Német Távirati Iroda.) Mint Londonban hivatalosan közölték, Wavell tábornok átvette a felelősséget Burma megvédésért. T. J. Hutton altábornagy, az Indiában állomásozó brit csapatok vezérkarának főnökét a burmai csapatok vezénylő tábornokává nevezték ki.

Nimitz lett a csendesóceáni hajóhad főparancsnoka

Stockholm, december 28.
(Német Távirati Iroda. ) Mint az angol hirszolgálat jelenti, Nimitz ellentengernagy, akit az állásától megfosztott Kimmel tengernagy helyébe a csendesóceáni hajóhad főparancsnokává neveztek ki, Hawaiba érkezett, hogy müködését megkezdje.

Churchill és Roosevelt háborus bűnösök, irja egy német lap
Berlin, december 28.
(Német Távirati Iroda.) A Deutsche Diplomatisch-Politische Korrespondenz behatóan foglalkozik Churchill és Roosevelt ama kisérletével, hogy kenettlejes nyilatkozatokkal felkorbácsolják a hallgatóságuk mélyrecsuszott erkölcsi ellenálló erejét. Churchill és Roosevelt, a két háborus bűnös – irja a lap – karácsonyi együttlétüket Washingtonban arra használta fel, hogy beszédeikben az amerikai néphez a hazudozásban és szépitésben egymást felülmulja.

A hónap katonai és poltikai eseményei távirati stílusban

1. hét
A német-olasz csapatok folytatják ellentámadásukat Észak-Afrikában. - Washingtonban cáfolják a japán-amerikai tárgyalások megszakadását. - Már második napja tanulmányozza a japán kormány külön üléseken az amerikai jegyzéket. - Tozso Anglia és Amerika távolkeleti kizsákmányoló tevékenységéről beszélt. - Rosztovi tömegtámadási során sulyos veszteségeket szenvedett a Szovjet. - Moszkvánál a németek ujabb tért nyertek. - Finn kormánynyilatkozat az országgyűlés előtt a szovjet háboruról

2. hét
Kitört a Csendes-óceánon a háboru Japán és az angolszász hatalmak között. - Japán csapatok bevonultak Thaiföldre, amely megszüntetet az ellenállást. - Több amerikai és angol hajót elsüllyesztettek. - Hétfőn átnyujtották Nagy-Britannia, hadüzenetét Japánnak.

3. hét
Kalkuttát haditerületté nyilvánitották az angolok. - Hongong főkapitányzója elutasitotta a város feladására irányuló japán felszólitást. - A japánok a Maláj-félsziget déli részén legyőzték az ellenállást. – Japán-thaiföld és brit-kinai csapatok harca Sziámban. - Ujabb japán partraszállás Luzonon. - Tokió cáfolja a japán hajóveszteségekről szóló hireket. - Roosevelt aláirta a felhatalmazást expediciós csapatok kiküldésére. - Horvátország is hadiállapotban van Angliával és az Egyesült Államokkal.

4. hét
Hongkong a japánok birtokában. - A maláj-félszigeten a japánok három oszlopban nyomultak előre. - Kilenc tengeralattjárót süllyesztettek el a japánok. - Heves légitámadások a Fülöp-szigetek ellen. - Amerika tengervédelmi övezetet létesit partjai körül. - Vasárnap tiz éves japán- thaiföldi véd- és dacszövetséget irtak alá. - A középső és a leningrádi arcvonalon a német visszavertek erős a támadásokat. - Dernától nyugatra tovább folynak a harcok.

5. hét
A japánok nem tekintik nyilt városnak Manilát. - A La Manche csatorna partjain óriási erőditési munkák folynak. - Suner spanyol külügyminiszter tárgyalta német és olasz követtel. - Harminc sulyos légitámadás a manilai öböl kikötői ellen. - Eden Csungkingba utazik. - Minden arcvonalszakaszon visszavetették a szovjet támadásokat. - Bengházitól délre meghiusult az angol támadás.
Tengeri csata a norvég partok közelében

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hull A Brit Birodalom címere London Hongkong és vidéke Leo Amery India térképe Archibald Wavell Nimitz admirális
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98