Dtum
Login with Facebookk
1943 | Március

Magyarország 1943. évi egyéni ökölvívó bajnokságai

Erdei MAC és Miriszlai SzLE vívta az ökölvívó bajnokság legizgalmasabb küzdelmét

Vasárnap este befejeződtek Magyarország 1943. évi egyéni ökölvívó bajnokságai.

 

Bajnokok lettek:
Légsúlyban: Hudák (BTK)
Harmatsúlyban: Erdei (MAC)
Pehelysúlyban: Váczi (WMTK).
Könnyűsúlyban: Vajda (BVSC).
Váltósúlyban: Torma II. (BTK).
Középsúlyban: Farkas (BVSC).
Félnehézsúlyban: Dévai (Kaposvári LE)
Nehézsúlyban: Ösze (BTK).

Ha végignézzük a bajnokok listáját, észrevehetjük, hogy olyan nevek hiányzanak a mezőnyből, mint Bogács, Torma I., Szelezsán, Papp, Szentgyörgyi. Csontos, Jászai, ami már maga is elegendő ahhoz, hogy az idei bajnokságokat ne tekinthessük teljes értékűnek.

A rengeteg mérkőzés nélküli ponthoz jutás sem túlságosan alkalmas arra, hogy a bajnokok személyeit illetően teljes megnyugvás maradjon a közönségben és szakemberekben egyaránt.

A MÖSz-nek mindenesetre igen erélyes rendszabályokat kell hozni, hogy a jövőben még egyszer ilyen „bajnokság” ne fordulhasson elő, mert az olyan „döntők”, mint vasárnap este voltak - amikor is a hirdetett 16 pár helyett mindössze tíz lépett kötelek közé! - , feltétlenül megrendítik a közönségnek e rendezésbe vetett bizalmát!

A sok csalódás és gyenge mérkőzés mellett akadtak azonban örvendetes jelenségek is. Ilyen volt elsősorban az Erdei - Miriszlai összecsapás, amely hosszú idők után először hozta igazán lázba a közönséget

Ez a két idén befutott, fiatal versenyző olyan hatalmas, öldöklő küzdelmet vívott a bajnoki címért, hogy a nézőtér valósággal végigtombolta a három menetet és pártokra szakadva, óriási izgalomban biztatta kedvencét. A többség mindenesetre a szolnoki fiúért izgult és így nem csoda, hogy a MAC versenyző győzelmének kihirdetésekor pokoli füttykoncertet rendezett.

Tárgyilagosan meg kell azonban állapítanunk, hogy Erdei tisztán megnyerte a mérkőzést! Az 1-ső menetben hajszállal volt csak jobb - ha jobb volt! – Miriszlai, a 2-ik menetben viszont Erdei borzalmas erejű ütéseitől négyszer vált roggyanttá, - egyszer például 8-ig volt harcképtelen! - ami olyan nagy pontelőnyt biztosított a griffmadarasok csillagának, amelyet Miriszlai a harmadik menetben már csak kiütéssel, vagy legalább is erőfölénnyel hozhatott volna be.

Ilyesmiről azonban szó sem volt: Miriszlai csodálatos szívével ugyan ismét magához ragadta a kezdeményezést, de komoly, döntő ütést, egyetlenegyet sem tudott bevinni Erdeinek, aki pillanatra sem került földre, vagy vált roggyanttá! Ennek folytán tehát ezúttal a pontozók teljesen igazságosan hozták ki győztesnek.

A magyar boxsport szempontjából mindenesetre csak örvendetes, hogy a harmatsúlyban, a karrierjében már hanyatlani látszó Bogács mellett két ilyen nagyszerű, friss versenyzőnk van!

Ugyancsak a fiatalság diadalát jelenti Hudák, Dévai és Ösze bajnoksága, valamint Marton második helye is. Dévai például ezen a versenyen egy csapásra „beérkezett’ és a közönség minden ringbe lépésénél tüntető szeretettel szurkolt neki.

Hudáknál és Öszénél ez – lévén mindketten BTK-isták! – természetes volt, a kaposvári fiú azonban egyedül pompás – bár még alapos iskolázásra szoruló - küzdő erényeivel és kifogástalan, sportszerű öklözésével vívta ki az ezerfejű Cézár kegyeit.

Az „öregek” közül egyedül Torma II. bajnoksága volt vitán felüli. A „kis Torecnek” ma idehaza nincs komoly ellenfele súlycsoportjában, sőt abszolút értelemben is alig.

Vajdának ellenben már alaposan meg kellett küzdenie a BTK rohamléptekkel felfelé törő nagy ígéretével, Mártonnal. Ez az óriási boxérzékkel és villámgyors reflexekkel rendelkező fiatal ökölvívó máris teljesen egyenrangú ellenfele volt a sokszoros válogatott BVSC-krekknek és szinte csak hajszálon múlott, hogy ezúttal még Vajda győzött.

A mérkőzés legnagyobb részében Vajda képtelen volt komolyan megütni a remekül „eltáncoló” BTK-csillagot, ellenben Marton villámgyors balegyenesei számtalanszor „ültek” Vajda orrán... Ami Martonnál még hiányzik - a rutin. Ha ezt megszerzi, a legnagyobbak közé emelkedhet!

Egyesületek szerint összegezve az eredményt, a BTK 3, a BVSC 2, a WMTK, MAC és Kaposvári Levente Egyesület 1-1 bajnokságot nyert, ami ismét bebizonyította a híres „BTK-iskola” nevelő hatását.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Ösze (BTK) legyőzte Sárközit (MAC) Dévai (Kaposvári LE) győz Kovács (Újpesti levente) ellen Bene (Magyar Posztó) győz Tamási (BVSC) ellen Vajda (BVSC) győz Marton (BTK) ellen Váczi (WMTK) döntetlenül mérkőzött Horváthtal (BVSC)
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Fejenként egy kiló befőzési cukor vásárlását engedélyezik Fejenként egy kiló befőzési cukor vásárlását engedélyezik
A cukorfogyasztás országszerte erőteljesen emelkedett. Az emelkedés...
Bonyodalmak a pécsi kovácsszén körül Bonyodalmak a pécsi kovácsszén körül
A pécsi kovácsszén a háború előtt egy korona és nyolcvan fillér volt...
A kisipar állami támogatása A kisipar állami támogatása
A ország ujáépitésénél nem kis feladat vár a kisiparosságra. Ez a...
A budapest- zimonyi második gyorsvonat A budapest- zimonyi második gyorsvonat
Az Ország Magyar Kereskedelmi Egyesület az érdekelt kereskedelmi...
Talajkaparó gép Talajkaparó gép
Az eketypusú gépek nem a legideálisabb talajmívelő gépek, mert a...
Kiutasított magyar-osztrák alattvalók Kiutasított magyar-osztrák alattvalók
Szász-Meiningenből a kormány rendeletére nagyobb csoport horvát és...
Kecskeméti Gábor a tornászbajnok Kecskeméti Gábor a tornászbajnok
Vasárnap délelőtt a Testnevelési Főiskola orgonaillatú, zöldpázsitos...
A BBTE nyerte a tenisz csapatbajnokságot A BBTE nyerte a tenisz csapatbajnokságot
Vasárnap délután játszották le a férfi csapatbajnokságok utolsó...
Tisza István: békeangyal, vagy óvatos háborúpárti? Tisza István: békeangyal, vagy óvatos háborúpárti?
A szarajevói gyilkosság és a háború kezdete között épp egy hónap telt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98