Dtum
Login with Facebookk
1943 | November

Sajtószabadság- kis szépséghibával

Ujságunk elsőnek foglalt állást abban az ügyben, amely a magánszínházak igazgatói és az egyik színházi hetilap szerkesztője között merült fel.

Tudvalevő, hogy a színházigazgatók bojkott alá helyezték Egyed Zoltán főszerkesztő lapját, a "Film, Színház, Irodalom" című hetilapot, mert az igazgatók szerint brutális személyes támadásba tévedett, a magánélet részleteit botrányos módon kipellengérezte és a vállalkozások belső ügyeit illetéktelenül kiteregette.

A brutális személyi támadások ellen mindenki ugy védekezik, ahogy akar. Ma különben senki sem bírja el a bírálatot. Akármit is írjon a sajtó, az érdekeltek rögtön szankciókat emelgetnek, ha nem tömjénezik őket. Érdekes különben, hogy ebben az ügyben minden sajtóorgánum az ujságírás szabadsága mellett foglalt állást és csak egy lap akadt, amelyik a színigazgatóknak adott igazat.

Az aztán külön érdekessége az esetnek, hogy az igazgatók mellett síkraszálló délelőtti lapot délutáni testvérlapja oktatta ki arról, hogy tulajdonképpen mi is az a sajtószabadság. A színigazgatók közül az, aki sértve érezte magát, elégtételt követelhetett volna az elégtétel megadására törvényesen vagy szokásjogilag rendszeresített fórumokon, csak egyet nem lehetett tenniök, éppen, amit tettek: önbíráskodással elintézni ezt az ügyet.

Az igazgató uraknak felhívjuk a figyelmét arra, hogy ez rendkívül veszedelmes ut. Mert mit csinálnának akkor, ha egyszer a mostani helyzet fordítottja állna elő és az Országos Magyar Sajtókamara kebelén belül mondanák ki a bojkottot valamelyik magánszínház ellen. Egyszerűen elhatároznák, hogy a színházról nem vesznek tudomást, nem adják le kommünikéit, nem közlik reklámhíreit, nem hozzák nyilvánosságra hirdetéseit, tehát nem vesznek róla tudomást, mintha nem léteznék. Akkor mit csinálna a színház és mit csinálhatna a színházigazgatók testülete? Akkor hiába vitatkoznának arról, hogy mikor írják a kritikát a lapok, fényképezhetnek- e a főpróbán vagy sem, mert a bojkott egyszerre megoldaná ezeket a problémákat.

Tehát a színigazgató urak gondolják meg jól a dolgot s ha "brutális" támadás érte őket, ám indítsanak sajtópert, de ne önbíráskodjanak és ne képzeljék azt, hogy azért mert a csalhatatlanság katedráján érzik magukat, minden további nélkül marasztaló, sőt halálos ítéleteket hozhatnak.

És főképpen ne felejtsék el azt, hogy az ő eljárásuk nem erősítik a sajtószabadságot, amelyről pedig nyilatkozatukban, fennen hangoztatták, hogy mindnyájuk által tisztelt és szem előtt tartott garanciája a magyar alkotmánynak.
B.I.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az irodalom hatása Az irodalom hatása
E történet hősét nem nevezhetem meg: ismerem szemérmességét. Ma sem...
Bicziklizés a levegőben Bicziklizés a levegőben
Egy Launceston Elliot nevű angol atléta bámulatos mutatványát...
Általános javulás! Általános javulás!
A Magyar Gazdaságkutató Intézet legutóbb megjelent, nagy...
Magyar bank Amerikában Magyar bank Amerikában
1904. óta vajudik az a kérdés, hogy az amerikai Egyesült-Államokban...
Homoródy Béla nyerte a BSE I. o. kizárásos kardvívóversenyét Homoródy Béla nyerte a BSE I. o. kizárásos kardvívóversenyét
A BSE I. osztályú kizárásos kardvívó versenyén 50 vívó vett részt,...
450 cseléd és munkás kitüntetése 450 cseléd és munkás kitüntetése
Darányi földmivelésügyi miniszter ez évben az ország minden...
A Markó-utcai fogház vörös parancsnokai A Markó-utcai fogház vörös parancsnokai
A proletárdiktatura első napján a vörösök a fogházakat is uralmuk alá...
Meggyilkolták a görög királyt Meggyilkolták a görög királyt
Megdöbbentő gyilkosság történt a mult héten. Egy elvetemedett...
Brit döntés a konvoj-rendszerről Brit döntés a konvoj-rendszerről
Ki hinné, hogy a német korlátlan búvárhajóharc elhárításának,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98