Dtum
Login with Facebookk
1943 | Október

A portugál kormány hivatalos közleménye a portugál-angol megegyezésről

Lisszabon október 17.
(Magyar Távirati Iroda.) A portugál kormány hivatalos közleményt tett közzé a Brit Egyesült Királysággal kötött egyezményről. A közlemény igy szól:
"Az Egyesült Királyság kormánya a portugál kormánnyal egyetértve a következő nyilatkozatot tette:
1. A háboru kitörése óta a portugál kormány az Egyesült Királyság kormányával teljes egyetértésben semlegességi politikát folytatott, hogy kikerülje a háboruban az Ibériai-félszikre való kiterjedését. A portugál kormány többször hangsulyozta, -  és utoljára dr. Salazar április 27-i beszédében -, hogy ez a politika semmiképpen sem összeférhetetlen az angol-portugál szövetséggel, amit a portugál kormány a háboru első napjaiban ujból megerősitett.


2. Az Egyesült Királyság kormánya ennek a régi szövetségenek alapján most kérte a portugál kormányt, hogy az Azori-szigeteken bizonyos könnyitéseket engedjen, amelyek lehetővé tennék az Atlanti óceáni kereskedelmi hajózás sikeresebb védelmét. A portugál kormány hozzájárult a kérés teljesitéséhez és a két kormány között szerződések jöttek létre azonnali érvénnyel, amelyek vonatkoznak:

   a, az emlitett könnyitéseknek az Egyesült Királyság kormánya által való használati szabályozó feltételekre és
    b, a portugál hadsereg és a nemzeti gazdasági élet fenntartásához elengedhetetlenül szükséges anyag és más szállitásokból álló brit segitségre.


3. Az Azori-szigeteken engedélyezett könnyitések használatára vonatkozó megegyezés kimondottan ideiglenes jellegü és semmiféleképpen sem praejudikálja a portugál fennhatóság fenntartását portugál terület felett. A hadjárat megszünése után az összes brit erőket visszavonják az Azori-szigetekről.


4. Ebben a megegyezésben semmi sincs, ami érinthetné a portugál kormány ama kivánsgát -  amiről az egyesült kormány kijelenti, hogy megfelel az ő érzéseinek - , hogy folytassa az európai kontinensen a semlegesség politikáját és ezáltal az Ibériai -félszigeten békés zónát tartson fenn.


5. Az Egyesült Királyság kormánya véleménye szerint a megegyezés uj életet és uj erőt kell, hogy adjon ama szövetségesnek, amely hosszu idők óta fennáll kölcsönös előnyökkel az Egyesült Királyság és Portugália között és nemcsak, hogy ujból hangsulyozza és megerősiti a szövetségi szerződésből eredő régi biztositékokat, hanem uj bizonyságát adja az angol- portugál barátságának és biztositékokat nyujt ennek a barátságnak kifejlesztésére."


"A portugál kormány, amikor a fenti nyilatkozatban foglal tényeket az ország tudomására hozza, jelenleg csak a következőket tartja szükségesnek hangsulyozni és megemliteni:
1. Akárhányszor szükséges volt kifejteni Portugália nemzetközi politikáját és meghatározni az ország által a háboru kezdetén vállalt semlegességi állásfoglalást, mindannyiszor megerősitést nyert, hogy a kormány bármennyire kivánja a semlegességet és őszintén el van határozva annak megtartására, a semlegességet a végrehajtás szempontjából az angol-portugál szövetséges esetleges alkalmazástól tekinti függőnek. (Mint például a brit kormány által a szövetségre való hivatkozás alapján kéri könnyitések használatának esete.)


2. Tekintve, hogy a portugál kormány első pillanattól tiszteletben tartotta a Spanyolországgal kötött baráti és megnemtámadási szerződésből és a portugál jegyzőkönyvből adódó kötelezettséget, - külpolitikájának egyik alapját -, megállapitható, hogy ebben a tekintetben a brit kormány, amelynek háborus politikája azt célozza, hogy ne akadályozza meg az Ibériai-félszigeten a békezóna fenntartását, nemcsak, hogy tiszteletben tartotta, hanem rokonszenvvel kisérte Portugália politikáját. A portguál kormány már teljes magyarázatot adott Spanyolországnak az angol-portugál viszony ilyen természetéről. A kormány mondhatja, hogy madridi angol nagykövet Anglia részéről a hasonló biztositékokat megerősiti.


3. Mint ahogyan a brit miniszterelnök mondta, a most végrehajtott engedmény uj erőt és érvényt ad a Portugália és Anglia közötti régi szövetségnek és természetesen alkalmat szolgáltat a szerződés politikai biztositákainak hangsulyozására és megerősitésére, az engedmény ujabb bizonyitéka lesz a fennálló barátságnak és biztositéka a barátság szorosabbá válásának."

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Salazar Az Azori-szigetek elhelyezkedése
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Libamájcsempészeket leplezett le a rendőrség Libamájcsempészeket leplezett le a rendőrség
A rendőrséget bizalmasan értesítették, hogy Budapestről az utóbbi...
Togo látogatása Roszdesztvenszky orosz tengernagynál Togo látogatása Roszdesztvenszky orosz tengernagynál
A mint köztudomásu, a japánok megsemmisitették a Csusima-szorosban a...
Rembrandtról Rembrandtról
A titokzat, mely Rembrandt művészetében Rembrandtot, az embert,...
A svájczi nihilistanő A svájczi nihilistanő
Az ismert nihilistanő Leontiev Tatjana bűnpörének tárgyalását...
Magyarország 1910. évi tornász bajnoka Magyarország 1910. évi tornász bajnoka
A magyar testi kultúra fejlődését gyönyörüen illusztrálta az a...
Rövidek Rövidek
A jugoszláv sajtó elsőrangú politikai eseménynek minősíti Tevfik...
Fedák Sárira szép jövő vár Fedák Sárira szép jövő vár
A könnyű, a víg Múzsa szolgálatában aránylag nagyon rövid idő...
Budapest, 1943… óh! Budapest, 1943… óh!
Reggel 6- tól éjjel ˝ 12 – ig mindenki szabadon használhatja a...
Riporter a rajvonalban Riporter a rajvonalban
Amerikában vadul folyt a polgárháború szárazon és vízen. Az északiak...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98