Dtum
Login with Facebookk
1943 | Október

A portugál kormány hivatalos közleménye a portugál-angol megegyezésről

Lisszabon október 17.
(Magyar Távirati Iroda.) A portugál kormány hivatalos közleményt tett közzé a Brit Egyesült Királysággal kötött egyezményről. A közlemény igy szól:
"Az Egyesült Királyság kormánya a portugál kormánnyal egyetértve a következő nyilatkozatot tette:
1. A háboru kitörése óta a portugál kormány az Egyesült Királyság kormányával teljes egyetértésben semlegességi politikát folytatott, hogy kikerülje a háboruban az Ibériai-félszikre való kiterjedését. A portugál kormány többször hangsulyozta, -  és utoljára dr. Salazar április 27-i beszédében -, hogy ez a politika semmiképpen sem összeférhetetlen az angol-portugál szövetséggel, amit a portugál kormány a háboru első napjaiban ujból megerősitett.


2. Az Egyesült Királyság kormánya ennek a régi szövetségenek alapján most kérte a portugál kormányt, hogy az Azori-szigeteken bizonyos könnyitéseket engedjen, amelyek lehetővé tennék az Atlanti óceáni kereskedelmi hajózás sikeresebb védelmét. A portugál kormány hozzájárult a kérés teljesitéséhez és a két kormány között szerződések jöttek létre azonnali érvénnyel, amelyek vonatkoznak:

   a, az emlitett könnyitéseknek az Egyesült Királyság kormánya által való használati szabályozó feltételekre és
    b, a portugál hadsereg és a nemzeti gazdasági élet fenntartásához elengedhetetlenül szükséges anyag és más szállitásokból álló brit segitségre.


3. Az Azori-szigeteken engedélyezett könnyitések használatára vonatkozó megegyezés kimondottan ideiglenes jellegü és semmiféleképpen sem praejudikálja a portugál fennhatóság fenntartását portugál terület felett. A hadjárat megszünése után az összes brit erőket visszavonják az Azori-szigetekről.


4. Ebben a megegyezésben semmi sincs, ami érinthetné a portugál kormány ama kivánsgát -  amiről az egyesült kormány kijelenti, hogy megfelel az ő érzéseinek - , hogy folytassa az európai kontinensen a semlegesség politikáját és ezáltal az Ibériai -félszigeten békés zónát tartson fenn.


5. Az Egyesült Királyság kormánya véleménye szerint a megegyezés uj életet és uj erőt kell, hogy adjon ama szövetségesnek, amely hosszu idők óta fennáll kölcsönös előnyökkel az Egyesült Királyság és Portugália között és nemcsak, hogy ujból hangsulyozza és megerősiti a szövetségi szerződésből eredő régi biztositékokat, hanem uj bizonyságát adja az angol- portugál barátságának és biztositékokat nyujt ennek a barátságnak kifejlesztésére."


"A portugál kormány, amikor a fenti nyilatkozatban foglal tényeket az ország tudomására hozza, jelenleg csak a következőket tartja szükségesnek hangsulyozni és megemliteni:
1. Akárhányszor szükséges volt kifejteni Portugália nemzetközi politikáját és meghatározni az ország által a háboru kezdetén vállalt semlegességi állásfoglalást, mindannyiszor megerősitést nyert, hogy a kormány bármennyire kivánja a semlegességet és őszintén el van határozva annak megtartására, a semlegességet a végrehajtás szempontjából az angol-portugál szövetséges esetleges alkalmazástól tekinti függőnek. (Mint például a brit kormány által a szövetségre való hivatkozás alapján kéri könnyitések használatának esete.)


2. Tekintve, hogy a portugál kormány első pillanattól tiszteletben tartotta a Spanyolországgal kötött baráti és megnemtámadási szerződésből és a portugál jegyzőkönyvből adódó kötelezettséget, - külpolitikájának egyik alapját -, megállapitható, hogy ebben a tekintetben a brit kormány, amelynek háborus politikája azt célozza, hogy ne akadályozza meg az Ibériai-félszigeten a békezóna fenntartását, nemcsak, hogy tiszteletben tartotta, hanem rokonszenvvel kisérte Portugália politikáját. A portguál kormány már teljes magyarázatot adott Spanyolországnak az angol-portugál viszony ilyen természetéről. A kormány mondhatja, hogy madridi angol nagykövet Anglia részéről a hasonló biztositékokat megerősiti.


3. Mint ahogyan a brit miniszterelnök mondta, a most végrehajtott engedmény uj erőt és érvényt ad a Portugália és Anglia közötti régi szövetségnek és természetesen alkalmat szolgáltat a szerződés politikai biztositákainak hangsulyozására és megerősitésére, az engedmény ujabb bizonyitéka lesz a fennálló barátságnak és biztositéka a barátság szorosabbá válásának."

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Salazar Az Azori-szigetek elhelyezkedése
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Százötven vagon marhát szállitanak hetenkint Olaszországba Százötven vagon marhát szállitanak hetenkint Olaszországba
Az olasz marhakereskedők részéről mindnagyobb az érdeklődés a magyar...
Göring a köldökében rejtette el a méregfiolát
A kivégzett náci háborús főbűnösök celláiban folytatott vizsgálat...
A Vörösmarty Akadémia Közleményei A Vörösmarty Akadémia Közleményei
Több előkészítő értekezlet után junius 14-én délután 6 órakor...
A műcsarnok tavaszi tárlata A műcsarnok tavaszi tárlata
Sajnos, a multé már az a jó, becsületes világ. Melyben a művészek...
Tűzkereszt Tűzkereszt
A francia Tűzkereszt, de la Rocque ezredes harcos szervezetének...
Totális háború
Ha a múlt nagy miniszterei vagy diplomatái – akiket országaik...
Magyarország külkereskedelme és a két valutacsoport Magyarország külkereskedelme és a két valutacsoport
A francia és a svájci frank, valamint a hollandi forint...
 Így készül a jó fegyver Így készül a jó fegyver
A berlini „Fegyverkutató-Intézet” tudományos...
A mexikói zavarok A mexikói zavarok
Londonból táviratozzák: Londonba érkezett távirat szerint Huerta...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98