Dtum
Login with Facebookk
1943 | Szeptember

Vezetőket termel ki a tapasztalt szakmunkásokból a Lehr Ernő cég

A Lehr Ernő – Hazai Kötszövőipar rt. most újabb, rendkívül érdekes és teljesen eredeti kezdeményezéssel lepte meg a textilszakmát.
Lehr Ernő az üzemében már esztendők óta eredményesen dolgozó, tapasztalt munkások közül kiválasztja azokat, akiket gyárvezetői feladatokra alkalmasnak tart és megbízza őket, hogy saját rezsiben vezessék a most építés alatt álló kötszövő-üzemeit. A cég ugyanis már régebben megvásárolt Soroksár és Dunaharaszti között egy nagyobb, 5 holdas ingatlant. Ezen a területen most 20 kötszövő-üzemet építtet.

Minden egyes új kötszövő-üzem élére egy-egy üzemvezetőt állít a munkásgárda elitjéből.

Az üzemvezetőnek az a feladata, hogy szinte önállóan, a rezsi megtérítése ellenében vezesse a rábízott kötszövő-üzemet. Természetesen az épülő üzemtelepeket Lehr Ernő rendezi be, ő gondoskodik arról, hogy technikai felkészültség tekintetében a legmodernebb eszközzel rendelkezzék az üzem. Az anyagellátás, a munkaerő beállítása is Lehr Ernő gondja, ő teremti elő az üzemhez szükséges valamennyi kelléket. A cég látja el a központi irányítást. Az üzemvezetésre kijelölt munkást viszont megbízza a vezetése alá rendelt, 50 munkaerőt foglalkoztató kötszövő-üzem irányításával.

Az üzemvezető a bőségesen kalkulált rezsitérítés folytán olyan anyagi eredményt érhet el,
amely mind a munkások foglalkoztatása, mind pedig a saját keresete szempontjából igen kedvező lehet. Évenként egyszer kerül sor elszámolásra egy-egy ilyen kötszövő-üzem és a központi gyárüzem között. A nyereséget Lehr Ernő megfelezi az üzemvezető munkással. Kétségtelen, hogy a kezdeményezéssel érdekes példát adott Lehr Ernő az önálló, vezetőképes szakmunkás-generáció kiválasztására. Ezidőszerint már több ilyen üzem működik.

Nemcsak a munkások szempontjából jelentős a Lehr-féle üzemszervezés,
amellett ugyanis, hogy növeli a munkás ambicióját, racionális is ez a megoldás, mert a jelentős üzembővítés ellenére sem okoz költségemelkedést, ugyanakkor pedig erőteljesen fokozza a vállalat termelőképességét.

Ily módon a pestszenterzsébeti gyártelepen a Lehr-cég fonódája és festődéje működik,
míg a 20 új kötszövő-üzem a kellő időben megvásárolt soroksári ötholdas ingatlanon kerül elhelyezésre. Lehr Ernő azonban ezzel egyidőben nagyszabású fejlesztő programot dolgozott ki és valósít meg a pestszenterzsébeti telepén is. Mindenekelőtt megszűnnek a gyártelepen még fennálló régi bérletek: a Hazai Kötszövőiparnak szüksége van valamennyi helyiségére. Új kazánházat építenek a gyárépülethez, további tágas munkacsarnokokat emelnek, a főépületre emeletet húznak. Az egyik terem, amelyben a vállalat új gépeit kívánják elhelyezni, építészeti szenzáció lesz: erre a célra egy 20 x 96 méteres, hatalmas csarnokot emelnek, minden közbenső oszlopmegtámasztás nélkül. Három további hasonló nagyságú munkatermet építenek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98