Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1943 | Szeptember

A Ladoga-tó, Európa legnagyobb tava

A Ladoga-tó, vagy finn néven Laatokka, hatalmas vize természetes határ Finnország és Oroszország között. Á Ladoga-tó két sokat szereplő földszorost, a Karjalai- vagy Karéliai- és az Aunuszi- földszorost választja el egymástól.

Aki napsütésee nyári napon látta már a Ladoga-tavat és partjait, sohasem fogja ezt a hatalmas színházi díszletre emlékeztető látványt elfelejteni. A gyöngyházfényű vízben a világoskék északi ég és az óriási tavat szegélyező erdők tükröződnek, a számtalan kisebb-nagyobb sziget mély tónusú smaragdként ül a csendes vízfelületen. A különös, méltóságon fenségben pompázó északi természet, zavartalan csendjével, kitörölhetetlen emléket hagy mindenkiben, aki más országból vetődik erre a nem sok nyugati utazót látott vidékre.

Az áthatolhatatlan északi őserdők - puha, nagyobbára mocsarak, lápos talajukkal, tömérdek kisebb-nagyobb patakjukkal, folyójukkal és tavukkal - sajátságos képet kölcsönöznek a nagy tó körül elterülő tájnak. A partokon és különösen az északi szigeteken festői templomok és kolostorok emelkednek, amelyek közül vitathatatlanul a Valamo-ezigetén magányoskodó Valamo-kolostor a legszebb.

Az északi parttal ellentétben, amely sziklás meredekeket alkotva emelkedik ki a helyenkint 225 méteres mélységet is elérő hideg, tiszta vízből - a déli part lapos, inkább homokos, és erdőkkel nincsen oly sűrűen benővel, - akárcsak a Balaton.

A tó halban rendkívül gazdag. Vidra haaonlóképpen nagy számban akad. A tó körül elszórt halászfalvak lakosságának a hajózás mellett főfoglalkozása a halászat és a vidra-, hódvadászat. A vadászat hasonlóképpen jövedelmező foglalkozás, mert a messzi északra nyúló erdőkben bőven akad mindenféle vad, köztük medve, farkas, jávorszarvas, róka, hiúz, nyúl, nyest és mókus. Nincsen hiány szárnyasokban sem; az állatvilágnak ebben az osztályában főként a fajd, a barna és a fehér fogoly, az erdei szalonka és a nyírtyúk van nagy számmal képviselve.

A vizek és erdők állataiban nem kevésbbé gazdagok a tótól keletre, a Volga felsőfolyásán át az Ural felé terjeszkedő területen sem, ez a magyarázata annak, hogy miért voltak finnugor őseink halász-vadász népek. Ez a nagy gazdagság azonban már a multé: az örökké morajló ágyúdörgés a vadakat messzi északra űzte.

A Ladoga-tó vízfelülete mintegy 18.000 négyzetkilométerre rúg; ebből az 1939-40. évi finn-szovjet háború előtt 8000 négyzetkilométer Finnországhoz tartozott. A moszkvai békediktátum után a finnek a tónak rájuk eső részéről kénytelenek voltak lemondani, úgyhogy az egész Ladoga-tó szovjet-birtokba került.

A Ladoga-tó rendkívüli vízbőségének az a magyarázata, hogy nem kevesebb mint hetven folyó táplálja, míg a biztonsági szelep szerepét egyedüli lefolyásként - a Schlüsselburgnál kiinduló éas a Finn-öbölbe torkolló Néva tölti be.

A Ladoga-tóba ömlő folyók közül a legjelentősebbek: nyugaton a Vuoxen, a Szaima-tó lefolyása és a Tuloma, délen az Ilmen-tó vízfölöslegét hozó Yolchov, a Lava és a Szjasz, keleten a bővizű Szvír, amely az Onyega-tavat köti a Ladoga-tóval össze, és a hasonlónevű tóhos vezető Pasa. Ezekhez a természetes víziutakhoz járulnak még a déli parton a csatornák, amelyek a sziklás szorulatok, a kő- és homokzátonyok megkerülésére és így a főleg faszállításra berendezkedett hajózás megkönnyítésére épültek.

Legnevezetesebbek közülük a 110 kilométer hosszú és 33 méter széles Ladoga-csatorna, amelyet Nagy Péter cár építtetett 1718 és 1731 között. A Schlüsselburgot és a Volchov torkolatát összekötő csatornának valamikor elsőrangú jelentősége volt Szentpétervár kereskedelmének lebonyolításában. Ugyancsak fontos feladatok betöltésére készült az 1861-ben befejezett új Ladoga-csatorna, amely 108 kilométer hosszú, a 80 kilométer hosszú Szvír-csatorna és végül a 113 kilométer hosszú Szjasz csatorna is.

A Ladoga-tó partjai és a lakott szigetek között mindig élénk volt a hajóforgalom; ennek lebonyolításáról személyszállító- és teherhajók, bárkák éa tutajok gondoskodtak. Katonai szempontból a tó Leningrád ellátása szempontjából hosszú ideig döntő szerepet játszott, mert ez volt a szovjet egyetlen utánpótlási útja. Ez a jelentőség azonban bizonyos mértékben azóta is megmaradt: a schlüsselburgi vasútvonal a német nehézágyúk hatókörébe esik és így a Leningrádba szánt szállítmányokat a szovjet még most is a lehetőség szerint a Ladoga-tó vizére bízza.

A tó egyébként nemcsak most, hanem régebben is jelentős szerepet töltött be Oroszország és Finnország történetében. A tó vidékét valamikor finnek lakták és csak a moszkvai cárok telhetetlen terjeszkedése szorította őket mind messzebb nyugatra és északra, Karélia erdeibe és mocsaraiba.

M. N.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Két vers Két vers
Siró szerelmek gyötrő útja, Nem látom még mindig a véged, Pedig...
Szénhiány Szénhiány
Éjféli tizenkét órakor be kell zárni majd minden nyilvános mulatozó...
Újjászervezik az orosz vasútgazdálkodást Újjászervezik az orosz vasútgazdálkodást
Az orosz vasutak kétségbeejtően leromlott helyzete égetően sürgőssé...
 Olaszország ellenünk Olaszország ellenünk
A mi előrelátható volt s csak perczeken függött, a bekövetkezése...
A Saarvidék Németországé A Saarvidék Németországé
Négy betű, amely rövid szóvá, egy ősi német tartomány nevévé fonódik:...
A MAC nemzetközi versenye A MAC nemzetközi versenye
Vasárnap a Margitszigeten rendezte a MAC versenyét, közepes...
Hlavay jogtalan szereplése Hlavay jogtalan szereplése
Hlavay Béla, a MAFC kitünő balszélsője most szolgálja önkéntesi évét...
Marx emléktábla leleplezése Marx emléktábla leleplezése
Ez a két sor Ady gyönyörű verséből vett büszke idézet díszeleg a Marx...
Ellenzéki interpelláció a munkanélküliség ügyében Ellenzéki interpelláció a munkanélküliség ügyében
Huszár Károly ellenzéki képviselő a képviselőház november 29-iki...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98