Dtum
Login with Facebookk
1940 | Március

Megrendítő haditudósítás Viipuri végnapjairól

78.154 lakósából 273 maradt a finnek kivonulása után a rommá lőtt városban

Koppenhága, március 3.

A ,,Berlinske Tidende szombat déli kiadása közli az itt következő megrázó haditudósítást
Viipuri végnapjairól:

Viipuri, Finnországnak Helsinki után második legnagyobb városa, hősi halált halt! A várost védő csapatok, - két finn hadosztály és a nemzetközi légió három svéd, norvég és egy vegyes zászlóalja, - a délkelet és észak felől egyre sulyosbodó orosz nyomásnak már 48 órája csak olyan áldozatokkal tudtak ellenállni, amely nem állott arányban a viipurifront stratégiai jelentőségével és éppen ezért Mannerhein tábornagy parancsára már csütörtök éjszaka megkezdték ugy a város, mint a várost környező hadállások kiürítését.

A támadó szovjetorosz erőket semleges megfigyelők hat hadosztály sorkatonaságra négy nehéz tankbrigádra és nyolc-tíz rohamezredre becsülik.

Tény és való, hogy az orosz gyalogság minden talpalatnyi tért irtózatos véráldozatokkal fizette meg, de méltatlan volna elhallgatni, hogy a tizenkét napos szakadatlan csatákban, amelyik alkonyatkor nap-nap után közelharcokkal végződtek, a finnek is nagy veszteségeket szenvedtek.

Péntek reggeltől már csak önként jelentkező finnlővészekből alakult patrujjok tartották megszállva Viipuri elővárosát, a belvárost már napok előtt teljesen evakuálták. Minden erejüket a Helsinki- Sortalava-vasutvonal védelmére koncentrálták, mert ez a vasúti összeköttetés rendkívüli fontosságu a Ladoga-tótól délkeletre győzelmesen előrenyomuló finn hadseregcsoport utánpótlásának ellátására.


Ezt a vasút vonalat háromszor rombolták szét eddig a szovjet bombavetők és a messze hordó ütegek, de a finn műszaki csapatok mindig ujból helyreállították, ugy hogy a vasutiközlekedés továbbra is biztosítottnak látszik. A Viipuri pályaudvar péntek déltől hajnalig négyszer cserélt gazdát és a külváros barikádjai között még szombat reggel kattogtak a gépfegyverek.

Csodálatos, hogy Viipuri külső városrészeiben megmaradt egy-két utca, viszont az egész belváros alaktalan romtömeggé vált. A belváros uj sugárutja, amelyet a párisi boulevardok mintájára 1929 és 34 között építették ki, a Torkkelin katu, a gyönyörű öt, hat- és hétemeletes bérházsorával már a multé. Mi sem maradt belőle!

A kiemelkedő középépületeket szinte leborotválták az orosz gránátok és gyujtóbombák! A kereken 78.000 lakosu, ipari centrummá nőtt Viipuri polgárságának utolsó csoportja csütörtök reggel vonult ki szülővárosából, kéziszánkón vagy kutyák vontatta szánszekéren szállítva el legszükségesebb dolgait.

Tökéletesen megfelel az igazságnak az a nyilatkozat, amelyet a finn evakuáló csoport parancsnokától kaptam, és amely szóról-szóra így hangzik:
,,Viipuriban csak a haldoklók maradtak, akiket nem tudtunk fekhelyükről elmozdítani. Ezektől lelkészeink Isten szent nevében vettek örök bucsut….Jelentéseim szerint a még harcoló hátvéden kívül 273 lélek a Viipuriban maradt finnek száma”
A Viipuri mögötti iparvidékeket a Saarima-tótól Imatráig, Ensoig és Vouksenniskáig már február első hetében evakuáltál a finnek. Ez volt a híres finn fanemesitő-iparközéppontja!

Az imatrai erőműveket, Finnország legnagyobb villanyáramtelepét, szintén leszerelték, továbbá az oly nagyszerűen fellendült papír-, bőr és gyufagyárakat is.

A finnek uj védelmi vonala megnyugtatóan biztosítja Mannerheim csapatait a szovjetoroszok megkerülő és átkaroló törekvéseitől. Viipuri feladása tehát harcászati szempontból nem mondható fatális fegyverténynek, lélektani hatását azonban lebecsülni könnyelműség volna….

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A legendás finn tábornok, Mannerheim szemlét tart Munkában a finn tüzérek Az oroszok nyílt városokat bombáznak Finnországban: a kép Abo egyik agyonbombázott házát mutatja.
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A felkai Tátra-múzeum A felkai Tátra-múzeum
A kulturának ama ágai közt, melyek újabb időben erősebb lendületet...
A hadi tengerészeti költségvetés A hadi tengerészeti költségvetés
Ezzel február 6-án szokatlan élénkséggel foglalkozott a magyar...
Mi újság?
Hírek, érdekeségek a tudomány és a technika...
Karinthy Frigyes - Nagypénteki kereplő Karinthy Frigyes - Nagypénteki kereplő
Poklát az emberkínok Bozótos erdejének Immár sok éve járom ...
A tenger fenekének munkásai A tenger fenekének munkásai
Bele van oltva emberi természetünkbe a kiváncsiság: minden titokba...
Genfben igen sulyos az atmoszféra Genfben igen sulyos az atmoszféra
Soha olyan nagy és feszült érdeklődéssel nem néztek még a...
A Budapest – Berlin vízipólómérkőzés A Budapest – Berlin vízipólómérkőzés
A magyar vízipólócsapat olimpiai győzelmet ígérő remek játékkal...
A haszonbérletekről I. A haszonbérletekről I.
Csonkamagyarországnak megmaradt kevés mezőgazdaságilag mívelhető...
Rassay az uj kormányról Rassay az uj kormányról
A Károlyi-kormány megalakulásáról és Ernszt kultuszminiszteri...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98