Dtum
Login with Facebookk
1944 | Július

A Jaloveczky- testvérek tragédiája

A „bombázott kávé” egykori árusítóinak sorozatos családi drámája

Néhány budapesti napilap szűkszavú tudósításban számolt be arról, hogy egy fővárosi detektívfelügyelő Balatonvilágoson féltékenységből rálőtt a feleségére, annak udvarlójára s végül maga ellen fordította a fegyvert. A véres családi drámának két halálos áldozata van, az udvarló és a férj, az asszonyt pedig súlyos gyomorlövéssel a veszprémi kórházban ápolják. A pársoros hír egy ismert fővárosi testvérpár változatos és sok feltűnést keltett életének befejezését jelenti és bizonyos sorszerűséget mutat.

A 920- as években jónevű szabóiparos volt a Belvárosban az öreg Jaloveczky mester, akinek műhelyét igen előkelő megrendelők látogatták. Jaloveczky mesternek két fia volt. József és László, akik majdnem egyidőben léptek a rendőrség szolgálatába, mint detektívek, apjuk egyik üzletfelének az akkori idők nagyhatalmú belügyi államtitkárának, Sztranyavszky Sándornak segítségével.

A két fiú a detektívszolgálat mellett különböző üzletekkel is foglalkozott, László művészi hajlamait követve később a Nemzeti Színház titkára lett, József pedig a Lipótvárosban terménykereskedést nyitott.

A színházi titkár azonban továbbra is részt vett fivére üzleteiben és már a háború alatt Ruttkai Antallal, a Magyar Divatcsarnok tulajdonosával együtt megvettek egy hajórakományra való kávét, ami Amszterdamban ellenséges bombatámadás következtében kissé megégett és füstszagú volt.

Egész Budapestet elárasztották az úgynevezett „bombázott” kávéval, s az üzlet kitűnően sikerült, bár bizonyos vonatkozásban a hatóságokat is foglalkoztatta, ami miatt a Nemzeti Színház annak idején fegyelmi vizsgálatot indított titkára, Jaloveczky László ellen. A bombázott kávé ügye lassan feledésbe merült, a titkár már nem tért vissza a Nemzetibe és édesanyjuk halála után rövidesen agyonlőtte magát üllői úti lakásán.

Jaloveczky József azonban megmaradt továbbra is a rendőrség szolgálatában s most már egyedül vezette tovább a terménykereskedést és szép vagyont gyűjtött. Amikor az ellenséges bombatámadások már gyakrabban veszélyeztették a fővárost, Jaloveczky levitte a feleségét Balatonvilágosra és ott lakást bérelt a részére. Ő maga csak a weekendet töltötte feleségénél és egyre ferdébb szemmel nézte azt a benső barátságot, ami felesége és a falu egyik előkelősége Tamás József között kifejlődött.

Legutóbbi balatonvilágosi látogatásakor Jaloveczky feleségét Tamás Józsefnél találta, s bár azok erősen hangoztatták, hogy csak beszélgettek, kirobbant a detektív – kereskedő elfojtott indulata. Előkapta szolgálati pisztolyát és először Tamás Józsefet lőtte fejbe, a második golyó az asszony hasába fúródott, a harmadik pedig Jaloveczky József agyát roncsolta szét.

A balatonvilágosi nyaralók között éppen olyan megdöbbentő feltűnést keltett a tragédia, mint a fővárosban.
J.J.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98