Dtum
Login with Facebookk
1943 | Április

A gépkocsizó- és motorkerékpáros-lövészek 1.

A villámháború jellegzetessége a motoradta gyorsaság. Az áttörésre a páncélosok hivatottak. Az általuk ütött rést fokozatosan tágító és lerohant területet birtokba vevő gyalogság elkésnék, ha az „apostolok lovain”, azaz gyalogszerrel követné a rohanó páncélosokat. Ez tette szükségessé a gépkocsizó gyalogságot, újabb nevükön „gépkocsizó-lövészek” szervezését.

Az új világháború elején hónapok alatt akkora távolságot tettek meg a gépesített csapatok, mint az első világháborúban a gyalogság esztendők alatt! Lehetne őket gyalog követni? Nem! Ezért a harcnak súlyt adó gyalogságot páncélozott, vagy páncélozatlan terepjáró-gépkocsikra ültették, hogy így biztosítsák a rohanó ütem folytonosságát.

Nem szabid gépkocsizó lövészcsapatokat azzal a gyalogsággal összetévesztenünk, amelyet rögtönzött szállítási módként ültetnek gépkocsira, hogy a harc helyére vigyék. Ez csak gépkocsin szállított gyalogság, amely nincs arra a különleges harcmodorra kiképezve, amelyet különleges kiképzéssel, hosszú éveken át sajátít el a hivatásos, harcos gépkocsizó csapat.

Más fogalom a gépkocsizó-vonatcsapat. Ők a harc megvívásához elengedhetetlenül szükséges anyagot: a lőszert, az élelmiszert és az üzemanyagot szállítják harcoló egységek után.

A gépkocsizó gyalogság ameddig csak lehet, igyekszik - gépkocsiján maradva - megközelíteni az ellenséget. Ameddig lehet, utakon maradnak és zárt menetoszlopokban haladnak előre. Később letérnek a terepre és szétbontakozva - de még gépkocsin maradva, - folytatják előretörésüket. Amikor már az ellenséges tűz lehetetlenné teszi a gépkocsinmaradást, akkor járműveikről leszállva, gyalog folytatják a támadást és rendes gyalogcsapatként törnek rá az ellenségre.

Nagyobb viszonyokban így támad a gépkocsizó-gyalogság önállóan. Támadásának iránya rendszerint - esetleg hosszabb kerülővel, - az ellenség oldala és háta ellen irányul. A páncélosok támadását rendszerint második vagy harmadik „támadó-lépcsőben” követik és a még harcoló ellenséges részeket küzdik le. Az elfoglalt területen védelemre rendezkednek be, illetve felkészülnek a további előretörésre.

Nagy szerephez juthatnak az előretörésben, az ellenségről való hírszerzésben is a gépkocsizó-lövészek. Ilyenkor más fegyvernemekkel - páncélosokkal és tüzérséggel - is meg kell őket erősíteni. Ujabban szívesen alkalmaznak megerősített gépkocsizó-lövészekből álló előcsapatokat, amelyek lendületes előretöréssel felderítőosztagként működnek. Itt egyedül a rátermettség számít és már előfordult, hogy zászlóaljnál is erősebb előcsapatot egy rátermett fiatal hadnagy vezetett.

Minden gépkocsizó-gyalogsági támadásnak főjellemzője a meglepetésre való törekvés. Erre még akkor is ügyelnek, ha az ellenséggel már harcba keverednek. Ilyenkor a kisebb rész szemből foglalkoztatja az ellenséget, míg a csapat zöme az ellenség ,,átkarolására” indul. A két tűz közé került ellenségnek csak egy a lehetősége: megadás! Ellenkező esetben biztos megsemmisülése. Óránként negyven-ötven kilométeres utat is megtesznek a gépkocsizó-lövészek. Ennek különösen üldözésben veszik hasznát! Az ellenséges visszavonulási úttal párhuzamosan igyekeznek előre, hogy a visszavonulóknak elébe kerülve: elvágják a visszavonulás útját.

A gépkocsizó-lövészeknél valamennyi korszerű tűzfegyvert megtaláljuk. Géppisztoly, golyószóró, géppuska, aknavető, nehézpuska, gránátvető, páncéltörőágyú, nehéz géppuska egyaránt van itt. Megerősítik őket légvédelmi lövegekkel, páncélosokkal, páncélos-utászokkal, híradókkal, gépvontatású tüzérséggel. Természetesen az ellátó- és utánszállítószolgálatuk is motorizált. Igen fontos a gépkocsizó-lövészcsapatok együttműködése a repülőkkel. A felderítési eredményeiket javarészben a repülőktől kapják, de azok támadásaikat is előkészítik, illetve támogatják. Hosszú gépkocsizó-oszlopok nem nélkülözhetik a levegőben működő vadászrepülők védelmét sem.

Ellenséges repülőgépek támadása esetén az egyes gépkocsik között lévő 25-30 méteres távközt a duplájára növelik és úgy hajtanak tovább. A légvédelmi tűzfegyverekkel felszerelt kocsik megállnak és tűz alá veszik az ellenséget támadó gépeket.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A maximális árak A maximális árak
Hosszu vita és vajudás után végre létrejött a kormányok között a...
Rembrandt Születésének háromszázadik évfordulóján. Rembrandt Születésének háromszázadik évfordulóján.
Julius 15-ikénünnepli Leyden város, s vele együtt az egész világ...
Jól szerepeltek Pestvidék atlétái a Szigeten Jól szerepeltek Pestvidék atlétái a Szigeten
Az érdekesnek ígérkező viadal beváltotta a hozzáfűzött reményeket,...
Ujabb mozgalmat inditanak a hadikölcsönkötvények valorizálása érdekében Ujabb mozgalmat inditanak a hadikölcsönkötvények valorizálása...
A nemzeti munkaterv célkitűzései között szerepel az elszegényedett...
Pongyolaságok -  Igekötő és hangsúly Pongyolaságok - Igekötő és hangsúly
Az internáltak magyarok és a toloncház Magyarországon van. Rendben...
A bécsi cukrászdákban A bécsi cukrászdákban
Rendkívüli fájdalommal tölt el, olvasván a hírt, ogy a bécsi...
„Vízi Zeppelin” „Vízi Zeppelin”
Minden oldalról zárt, szivaralakú, valóságos „vízi...
Paddock rekordjait nem ismerte el az amerikai szövetség Paddock rekordjait nem ismerte el az amerikai szövetség
Az egész világon érthető feltűnést keltettek azok a hírek, amelyek...
Halálra ítélt gyilkos vörösőr Halálra ítélt gyilkos vörösőr
Kelemen István nagykőrösi földmívest, volt vörösőrt, aki a tavalyi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98