Dtum
Login with Facebookk
1944 | Június

Nem teszik szabaddá Budapesten a lakásforgalmat

Szombaton éjfélkor befejeződött Budapesten a zsidók összeköltöztetése, hétfőtől kezdve közel 30.000 zsidók által elhagyott üres lakás áll a keresztény társadalmi rétegek rendelkezésére. Az elmúlt héten éjjel-nappal folyt a zsidók összeköltözködése, még vidékről is jöttek kisegítő fuvarosok a fővárosba.

Hatalmasan megrakott társzekereket is lehetett látni az utcákon,
aminek magyarázata az, hogy a tehetősebb zsidók egy része igyekezett minél több holmit magával vinni, ami viszont azt eredményezte, hogy a zsidók részére kijelölt bérházak a pincétől a padlásig megteltek lakásberendezéssel és egyéb holmikkal. A sárgacsillagos zsidóházak máról-holnapra valóságos bútorraktárak lettek, amit a hatóságok, főleg a légvédelmi szervek – az állandó légiveszélyre való tekintettel – a leghatározottabban helytelenítenek és értesülésünk szerint a jelenlegi helyzet megváltoztatása érdekében máris sürgős intézkedések várhatók.


A zsidóházak óvóhelykérdésének megoldása


Az összeköltöztetés következtében a zsidó házak lakóinak száma
több, mint négyszeresére emelkedett, ami légoltalmi szempontból újabb problémát jelent, mert a sárgacsillagos házak jelenlegi óvóhelyein nem fér el a lakók fele sem. Erre való tekintettel történt a legutóbbi intézkedés, mely szerint az óvóhelyeken elsőbbség illeti meg a zsidóházakban maradt keresztény családokat, akik külön helyet kapnak a pincében.

Úgy értesültünk,
hogy a zsidók részére kijelölt házak összeköltöztetett családjaik saját költségükön kibővíthetik a légoltalmi picéket, s amíg ez megtörténik, légiveszély esetén a zsidók a bérházak legmélyebben fekvő helyiségeiben húzódhatnak meg, ha már nem férnek el az óvóhelyen.

A zsidók összeköltözésével kapcsolatban sok nemvárt és bonyolult kérdés merült fel
s ezeknek gyors és megnyugtató megoldása céljából a jövő héten újabb rendelkezések várhatók, mert a kormány legfőbb törekvése elsősorban az, hogy az átköltöztetés során a keresztények semmiféle hátrányt ne szenvedjenek és károsodás se érje őket.


A bútorok bombakárosultak részére való igénybevétele és értékesítése


Szombaton este befejezték a zsidók által kiürített lakásokban hagyott bútorok és egyéb tárgyak leltározását, a székesfőváros pénzügyigazgatóságának irányításával és ellenőrzésével.
Értesülésünk szerint valószínű, hogy a kiürített zsidó lakásokban hagyott tárgyak nagyrészét a bombakárosultak részére engedik át, bizonyos százalékát a bútoroknak tartalékolják, az esetleges újabb bombatámadások károsultjai részére, a fényűzőbb holmikat pedig árverés útján értékesíti.

Felmerült a kérdés, hogy a megürült lakásokat milyen módon adják át újból rendeltetésüknek.

A székesfőváros vezetősége azt az állást foglalta el, hogy Budapesten legalább egy lakbérnegyedre, tehát három hónapra fel kellene szabadítani a lakásforgalmat, természetesen olyan rendelkezésekkel, amelyek lehetetlenné teszik a visszaéléseket, a lakbéruzsorát és egyéb anomáliákat. A főváros szerint a rendkívüli viszonyok következtében az amúgy is agyonterhelt, a háborús bevonulások miatt lecsökkent tisztviselői karral 28-30.000 lakás kiutalásának adminisztrálása szinte megoldhatatlan problémát jelent.

Hiszen minden egyes igénylő jogosultságát, életviszonyait és kívánságait ki kell vizsgálni és el kell dönteni.

A lakásforgalom felszabadítása esetén nem lenne szükség az óriási adminisztrációra, mert hiszen a legbonyolultabb kérdéseket megoldaná maga az élet: fokozatosan, majdnem minden zökkenő nélkül, a körülményeiknek megfelelő lakásokba költözhetnének a keresztény családok.

A belügyminisztériumban illetékes helyről szerzett értesülésünk szerint szombaton a miniszter azt a döntést hozta, hogy nem szabadítja fel a budapesti lakásforgalmat a várható lelépési díjak, a lakásuzsora és a kínálkozó egyéb, esetleges visszaélések miatt.
Munkatársunkkal közölték, hogy az erre vonatkozó rendeletet hétfőn kapja meg a főváros s a belügyminiszter utasítása alapján a megürült zsidó lakásokat a főváros lakásügyosztálya fogja az igényjogosultak közt kiutalni. Ezek szerint tehát a jelenlegi kötött lakásforgalom marad továbbra is érvényben, szombattól kezdve viszont érvénytelenek az összes zsidók és a keresztények között létrejött lakáscserék és egyéb megállapodások. Nyomatékosan hangsúlyozzák munkatársunk előtt a belügyminisztériumban, hogy a felszabadult lakások igazságos elosztása kizárólag úgy biztosítható, ha a lakások felett továbbra is a főváros lakásügyosztálya rendelkezik s a felügyeletet, úgy mint eddig, a belügyminisztérium látja el. A belügyminiszter így döntött és ez a rendelkezés kerül végrehajtásra.


Az igényjogosultak sorrendje


A főváros lakásügyosztályát, mint ismeretes, a zsidók összeköltöztetésének megkezdésekor, további intézkedésig, lezárták a közönség előtt.
A belügyminiszteri rendelet kiadása után a lakásügyosztály azonnal hozzáfog a mintegy 30.000 lakás szétosztásának hatalmas munkájához, ami minden valószínűség szerint heteket, sőt hónapokat vesz majd igénybe.

A belügyminisztérium nyomatékosan figyelmezteti a székesfőváros közönségét, ne rohanja meg mindjárt az első napokban a főváros lakásügyosztályát, mert a közel 30.000 lakás kiutalását elő kell készíteni.
A kiutalások az igényjogosultak között igazságos sorrendben történnek majd, elsősorban a kibombázottak, majd a katonai szolgálatot teljesítők és a hadigondozottak, később pedig a közszolgálatban állók kapnak lakást s minden körülmények között lakáshoz jutnak azok a keresztény családok is, amelyek olyan bérházakban laknak, amelyeket zsidók részére jelöltek ki s távozni akarnak a rájuk nézve kényelmetlen környezetből.

Felhívja a belügyminisztérium a figyelmet arra,
hogy a mostani nyári hónapokban még azoknak is türelemmel kell lenniök, akik kedvezőtlen, nem megfelelő lakásokban laknak, mert a helyzetük rövidesen megváltozik: a zsidók összeköltöztetése rövidesen megszünteti Budapest több évtizedes lakásinségét.

Megosztás:

A cikkhez 1 hozzászólás kapcsolódik!
A hozzászólások megtekintéhez kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98