Dtum
Login with Facebookk
1944 | Május

Csatay honvédelmi miniszter rádióbeszéde

Budapest, május 21.

Csatay Lajos vezérezredes, honvédelmi miniszter a rádióban a Hősök napja alkalmából a következő beszédet mondotta:
A mai napon azokról emlékezünk és azok emlékét idézzük, akik a legtöbbet, az anya tiszta fájdalmával megváltott kincset, életüket áldozták a hazának: azoknak porai felett mondunk imát, akik minden testi és lelki szenvedést vállaltak és minden tétovázás nélkül tették kezüket a halál fekete kapujának kilincsére, mert lobogó lánggal égett bennük a magyar haza iránti szeretet.


Hősök nélkül nincsen nemzet. Történelmünk minden korszakát hőseink áldozatkészsége, vitézsége ragyogta be és nélkülük már régen elpusztultunk volna. Hősi életszemlélet, ősi magyar életszemlélet. Ez a kettő elválaszthatatlanul összeforrt: ez lett a magyar nép legigazibb, legtisztább erénye. Ezzel az életszemlélettel vivtuk ki a világ előtt is azt a ki nem mondott, de titokban érzett megbecsülést, mely egy maroknyi nemzet számára egyedül biztosithat előkelő helyet a nemzetek sorában.

 

Hőseink habozás nélküli önfeláldozásának köszönhetjük, hogy a népmilliók sodrában, sulyos évszázados megpróbáltatások után, itt állunk a népek tengerében, mint ragyogó, időtálló örökértékű nemes csepp.

 

A hősi halottainkra való emlékezés azonban nem gyászünnep, nem halottak napja, hanem büszke, öntudatos kegyelet azok iránt, akik nemzetünk megváltásával biztositották maguknak az örök életet. A jelenlegi nagy világégésben, amidőn népek, nemzetek sorsa dől el ujabb évszázadokra, a Hősök napjának különös jelentősége van. Ujból harcol a magyar. Önvédelmi harcot folytat egy keletről jövő veszedelem ellen, amely teljes megsemmisitéssel fenyegeti mindazt, amiért élni érdemes. Önvédelmi harcot folytatunk, de az öntudatra ébredt európai népek közösségében ugyansakkor e földrész kulturális kincseit, lelki és erkölcsi értékeit is védelmezzük.

 

Nekünk hitre van szükségünk és acélos karokra. Mert csak hősi hittel és acélos karral vethetünk gátat a hazánkat fenyegető szörnyű veszedelemnek. Minden harcolónak arra kell gondolnia, hogy családi tűzhelyét, az ősi magyar rögöt, a kéklő hegyeket és délibábos magyar rónát védi. Ha nem a hazaszeretet hősi hite adja a kitartást, a magyar világ elsorvad ezen a földön; kipusztul a magyar faj és elhal a magyar szó mindörökké. Élethalálharc ez, amit megvivni kényszerültünk. Ezért még inkább, mint bármikor, hősőknek kell születniök. Hősöknek, akiknek cselekedeteit, nagyszerű tetteit a hazaszeretet vezérli.


Ujból harcol a magyar és nemzeti becsületünkhőz hiven uj hősök születnek, uj magyar hősök, akik életükkel és vérükkel váltják meg nemzetünket uj évezredes létét. De nemcsak az első arcvonalban teremtődnek hősök, akik fegyverrel a kezükben tartózhatják fel az orosz milliók pusztitó áradatát, hanem hősök születnek a belső arcvonalon a hátországban is, ahol repülőerődökből szórják alá a halált védtelen asszonyaikra és ártatlan gyermekeinkre.

 

Ezért a mai nap - a multra való kegyeletes emlékezés mellett - uj hőseink napja is. Azoké a honvéd hőseinké, akik a fegyverrel a kézben mindent feláldoznak a hazáért. Azoké a hátországi hőseinké, akik a hadiüzemekben és létfontosságu munkahelyeken - a terrorbombázók fenyegetései és bombazáporai közepette is - áldozatos bátorsággal teljesitették és teljesitik a magyar haza iránti kötelezettségeinket.


Magyar hősök! Arcvonal és hátország hősei! Legyetek méltók őseitek hősiességéhez. Legyetek büszkék arra, hogy minden idők legnehezebb küzdelmeiben a ti kezetekben van letéve népünk sorsa, élete. A ti magatartásotoktól, lelketek nagyságától függ országunk jövője. Az egész nemzet hittel és bizalommal tekint reátok.


Legyen tehát emlékezetes e nap minden időkben. A Hősök napjának tanulságai izzanak át minden magyar lélekben azzal a fogadalommal, hogy nemzeti becsületünket, hazánk határait, gyermekeink jövőjét és népünk életét jobban szeretjük saját életünknél.

 

Magyarok! Szent ünnep ez a nap. De csak ugy ünnepelhettek, ha alázatos vágyat érzünk közös sorsot vállalni ünnepeltjeinkkel. Ha hazánk védelmében meg kell halnunk, ezen a napon imádkozzunk azért, hogy halálunk olyan legyen, mint azoké volt, akiknek emlékére küzdelmes esztendőink minden nyár érkezésekor választottuk ki e magasztos napot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Nő a bulgár-román feszültség Nő a bulgár-román feszültség
Bulgária ugy tesz, mintha háborura készülne, s kivált Dobrudzsa...
Az antwerpeni vasúti pályaház vándorlása Az antwerpeni vasúti pályaház vándorlása
Az antwerpeni vasúti pályaházat ez év folyamán át kellett helyezni...
Megalakult a Magyar Bokréta Szövetség Megalakult a Magyar Bokréta Szövetség
A belügyminisztérium most hagyta jóvá a Magyar Bokréta Szövetség...
Ünnepi szokások az angol hadseregben Ünnepi szokások az angol hadseregben
Az angol hadseregben, a mely most oly véres háborúban küzd a...
Ismét egy herczegnő botránya Ismét egy herczegnő botránya
Németország egyik nagyfejedelemségének udvarából, a schwerini...
A mesterséges eső
Amerikában többször próbálták már robbanás segítségével az eső...
Sinka István Sinka István
Sinka István mélyről jött költő. A talaj, ahonnét költészete sarjadt,...
Az osztrák helyzet Az osztrák helyzet
Az osztrák Reichsrath több mint három évi szünetelés után e hét...
Wolff Károly csak Pesten ébredő Wolff Károly csak Pesten ébredő
Ugy-e ismerik az esetet: Simon Péter, a Zebedeus fiak, elkisérte...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98