Dtum
Login with Facebookk
1944 | Március

A HTVK szerezte meg a kardcsapatbajnokságot

Rajcsányi (MAC) veretlenül végzett a döntőben

A Horthy Miklós Nemzeti Sportcsarnokban rendezte meg az MVSz 1944. évi kardvívó csapatbajnokságát. A versenyben nyolc együttes: a HTVK, MAC, BEAC, BBTE, MAFC, RAC, PSE és a BSE vett részt.

Először is a vívó szövetséget kell megdicsérnünk, hogy volt bátorsága ezt a versenyt a Sportcsarnokban megrendezni. Még így is - különösebb hírverés nélkül – mintegy 1500 főnyi lelkes néző verődött össze a csarnokba, beigazolva, hogy az MVSz-nek, de még az egyesületeknek is mindenkor, itt kellene megrendeznie érdekesebb versenyeit.

Örömmel láttuk a csapat kedvéért hosszú szünet után ismét plansra lépő veterán bajnokainkat, a kitűnő Rajcsányi Lászlót, Rajczy Imre dr.t és Bay Béla dr.-t. Vajha rászánnák magukat az egyéni versenyeken való részvételre is, hiszen megmutatták, hogy még ma is - hiányos előkészületük ellenére - művészei a külföldön annyiszor megcsodált magyar pengének.

Az előmérkőzések során a következő eredmények születtek:
BBTE-PSE 9:5, HTVK-MAFC 9:2. HTVK-PSE 9:2. BBTE-MAFC 9:3, BEAC-BSE 9:3, MAC-RAC 9:2, MAC-BSE 9:1, BEAC-RAC 9:5.

A döntőbe tehát a HTVK, MAC, BEAC és a BBTE együttese került. A döntők során a BEAC 9:4-re verte veterán csapatával a jövő ígéretének számító BBTE-t – míg a HTVK a BEAC-t verte 9:4-re. Ezen a mérkőzésen – miközben Béldy Alajos vezérezredes megérkezett – Rajczy dr. legjobb napjaira emlékeztető stílusban győzte le Berczellyt.

Ezután a MAC a pompásan küzdő BBTE-et csak 9:7 arányban tudta legyőzni. Bizony nem sok hiányzott a budaiak „betöréséhez”.

Miközben a Pasaréti útiak gyúrták e griff madarasokat, arra lettünk figyelmesek, hogy Maszlay Lajos őrnagy kiváló vívónk Somfay Elemér ezredest, a SPOTI vezetőjét arra kérte, hogy lépjen be ismét a versenyzők sorába és vegyen részt a legközelebb sorra korülő – vívásból és pisztolylövésből álló összetett versenyen.

Somfay eleinte mosolyogva tiltakozott kilójára hivatkozva, de azután győzött benne a sportszív:
- Még alszom rá egyet, de talán részt veszek a versenyen!

Ezután a HTVK a BBTE-vel vív és győz is 9:3-ra, míg a másik küzdőtéren a MAC már nehezebben, csak 9:6 arányban veri a tudományegyetemieket.

Megismétlődött tehát a régi recept: miként egykoron a labdarúgás döntőjében a zöldfehérek és a kék-fehérek, az evezésben a Pannonia és a Hungária nyolcasa, a vízipólóban az UTE és MAC együttese, ahhoz hasonlóan itt a griff-madarasok és a honvédtisztek négyes csapat állt ki közönség hallatlan izgalma közepett a küzdőtérre, hogy eldöntse, kit illet meg az 1944-es évre a világ legjobb kardcsapata címe.

Az egyik oldalon vitéz Jeney István elnökkel a MAC gárda szurkolt a Gerevich, Rajcsányi, Palócz, Pesty összeállításban kiálló kék-sárga csapatért, a terem túlsó oldalán pedig vitéz Somogyi Endre altábornagyot látjuk az izgalomtól kipirulva, amint „fiait”: Maszlayt, Berczellyt, Kovácsot és Némethet a bajnokság sorsát eldöntő „csatába” küldi.

A MAC vívói kapnak jobban lábra, 4:2-re, majd 5:3-ra vezetnek a margitszigetiek. Ezután Kovács vív Pesthyvel. Kovács győz, miközben a MAC-isták élénken méltatlankodnak a zsűri – szerintük téves ítélete miatt.

A HTVK jó percei következnek, mert 5:5 után 6:5, sőt 7:5 arányú vezetésre tesznek szert. Most ismét a MAC-isták lendülnek bele s 7:7-re egyenlítenek. Már csak két asszó van hátra, amikor a veretlen Rajcsányi Maszlayt 5:2 re verve, negyedik győzelmét szerzi meg. 8:7 arányban vezet a MAC!

Az utolsó asszóra két olimpikonunk, Gerevich és Kovács áll fel. Gerevich jól kezd s hamarosan 2:0-ra vezet. A HTVK óv, mert szerinte Kovács a második tus „bekapásakor” már túljutott a plansson, de hiába… a tus érvényes marad.

Ekkor Kovács nagy lendülettel támad. Sorrendben öt tust ad be Gerevichnek. amivel nemcsak az egyenlítést, hanem a csapat jobb találat aránya révén a tisztek végső győzelmét is megszerzi. A nagy találkozó tehát 8:8 arányú döntetlennel végződött. A tisztek jobb „gól”, azaz találatarányukkal szerezték meg – akár csak tavaly - a bajnoki címet.

A tisztek háza táján nagy az öröm. míg a MAC-isták a balszerencsét - s miként ez a vívásban szokás - a zsűrit okolják vereségükért, mert szerintük a Kovács, Pesthy és a Berczelly 5:4 arányú győzelmével végződött Gerevich elleni eredménye irreális volt.

A mezőny legjobb vívója Rajcsányi László volt, aki fénykorára emlékeztető stílusban valamennyi tiszti ellenfelét legyőzte. De hát egy fecske – még ha oly eredményes is az a fecske – nem csinál tavaszt, illetve nem szerezhet csapatbajnokságot, mert Gerevich csak két, Pesthy és Palócz pedig csupán 1-1 győzelmet aratott.

A HTVK-ban Maszlay, a megbízható öreg harcos és a betegsége ellenére eredményes Berczelly szerepelt legjobban. Kovácson látszott, hogy először indult az idén versenyen. Két győzelme így annál értékesebb, míg Németh nem bírt a MAC-istákkal.

A harmadik helyezett BEAC-ban Rajczy dr. vívott legjobban. A tisztek ellen Dabóczy szerepelt legeredményesebben, de jól harcolt a rutinos Bay dr. és Nedeczky dr. is. A BBTK-ban Durst dr. volt a legjobb, de segítőtársai Kárpáty, Tilly és Mikla is megtette a magáét.

A verseny éjjel fél tizenkettőkor fejeződött be és annak egyetlen szépséghibája az volt, hogy a közönséget negyed tízkor az idevonatkozó rendelet következtében a terem elhagyására kellett felszólítani. A döntő asszókat tehát nem élvezhette végig a lelkes közönség. Nem tudjuk megérteni, hogy ha kávéházban vagy tánc lokálban 11 óráig lehet szórakozni, akkor miért nem lehet sportversenyeket is a fenti időpontig megtekinteni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Rajcsányi László.jpg Gerevich Aladár.jpg Maszlay Lajos.jpg
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A trianoni ceremónia A trianoni ceremónia
Csak most érkeztek meg azok a tudósítások, amelyek a magyar béke...
Elmaradt kegyelmezések Oroszországban Elmaradt kegyelmezések Oroszországban
Az orosz trónörökös keresztelőjét augusztus 24-ikére tűzték ki....
A benszülöttek fenyegetőzése Dél-Afrikában A benszülöttek fenyegetőzése Dél-Afrikában
Angol lapok teszik közzé a hirt, hogy a békekötés óta a transzváli...
A dánosi rablógyilkosok A dánosi rablógyilkosok
Annak a szövevényes, izgalmas bünpörnek melyet olyóriási érdeklődés...
B.T.C. - Slavia B.T.C. - Slavia
A mérkőzés lefolyása elég érdekes volt. A B.T.C. eleinte deffensiv...
Pártmozgalmak az országgyűlés szünetelése alatt Pártmozgalmak az országgyűlés szünetelése alatt
A képviselők legnagyobb része ez idő szerint a vidéken van s...
Serényi a husdrágaság enyhitése érdekében Serényi a husdrágaság enyhitése érdekében
Serényi Béla gróf földmivelésügyi miniszter a Magyar...
Az „olcsó” pénz Az „olcsó” pénz
Az Osztrák-Magyar Bank főtanácsa egészen váratlanul leszállitotta a...
Verhaaren és Maeterlinck Verhaaren és Maeterlinck
Az "Académie Française" tagjai közül könnyen érthető okokból egyet se...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98