Dtum
Login with Facebookk
1944 | Március

A HTVK szerezte meg a kardcsapatbajnokságot

Rajcsányi (MAC) veretlenül végzett a döntőben

A Horthy Miklós Nemzeti Sportcsarnokban rendezte meg az MVSz 1944. évi kardvívó csapatbajnokságát. A versenyben nyolc együttes: a HTVK, MAC, BEAC, BBTE, MAFC, RAC, PSE és a BSE vett részt.

Először is a vívó szövetséget kell megdicsérnünk, hogy volt bátorsága ezt a versenyt a Sportcsarnokban megrendezni. Még így is - különösebb hírverés nélkül – mintegy 1500 főnyi lelkes néző verődött össze a csarnokba, beigazolva, hogy az MVSz-nek, de még az egyesületeknek is mindenkor, itt kellene megrendeznie érdekesebb versenyeit.

Örömmel láttuk a csapat kedvéért hosszú szünet után ismét plansra lépő veterán bajnokainkat, a kitűnő Rajcsányi Lászlót, Rajczy Imre dr.t és Bay Béla dr.-t. Vajha rászánnák magukat az egyéni versenyeken való részvételre is, hiszen megmutatták, hogy még ma is - hiányos előkészületük ellenére - művészei a külföldön annyiszor megcsodált magyar pengének.

Az előmérkőzések során a következő eredmények születtek:
BBTE-PSE 9:5, HTVK-MAFC 9:2. HTVK-PSE 9:2. BBTE-MAFC 9:3, BEAC-BSE 9:3, MAC-RAC 9:2, MAC-BSE 9:1, BEAC-RAC 9:5.

A döntőbe tehát a HTVK, MAC, BEAC és a BBTE együttese került. A döntők során a BEAC 9:4-re verte veterán csapatával a jövő ígéretének számító BBTE-t – míg a HTVK a BEAC-t verte 9:4-re. Ezen a mérkőzésen – miközben Béldy Alajos vezérezredes megérkezett – Rajczy dr. legjobb napjaira emlékeztető stílusban győzte le Berczellyt.

Ezután a MAC a pompásan küzdő BBTE-et csak 9:7 arányban tudta legyőzni. Bizony nem sok hiányzott a budaiak „betöréséhez”.

Miközben a Pasaréti útiak gyúrták e griff madarasokat, arra lettünk figyelmesek, hogy Maszlay Lajos őrnagy kiváló vívónk Somfay Elemér ezredest, a SPOTI vezetőjét arra kérte, hogy lépjen be ismét a versenyzők sorába és vegyen részt a legközelebb sorra korülő – vívásból és pisztolylövésből álló összetett versenyen.

Somfay eleinte mosolyogva tiltakozott kilójára hivatkozva, de azután győzött benne a sportszív:
- Még alszom rá egyet, de talán részt veszek a versenyen!

Ezután a HTVK a BBTE-vel vív és győz is 9:3-ra, míg a másik küzdőtéren a MAC már nehezebben, csak 9:6 arányban veri a tudományegyetemieket.

Megismétlődött tehát a régi recept: miként egykoron a labdarúgás döntőjében a zöldfehérek és a kék-fehérek, az evezésben a Pannonia és a Hungária nyolcasa, a vízipólóban az UTE és MAC együttese, ahhoz hasonlóan itt a griff-madarasok és a honvédtisztek négyes csapat állt ki közönség hallatlan izgalma közepett a küzdőtérre, hogy eldöntse, kit illet meg az 1944-es évre a világ legjobb kardcsapata címe.

Az egyik oldalon vitéz Jeney István elnökkel a MAC gárda szurkolt a Gerevich, Rajcsányi, Palócz, Pesty összeállításban kiálló kék-sárga csapatért, a terem túlsó oldalán pedig vitéz Somogyi Endre altábornagyot látjuk az izgalomtól kipirulva, amint „fiait”: Maszlayt, Berczellyt, Kovácsot és Némethet a bajnokság sorsát eldöntő „csatába” küldi.

A MAC vívói kapnak jobban lábra, 4:2-re, majd 5:3-ra vezetnek a margitszigetiek. Ezután Kovács vív Pesthyvel. Kovács győz, miközben a MAC-isták élénken méltatlankodnak a zsűri – szerintük téves ítélete miatt.

A HTVK jó percei következnek, mert 5:5 után 6:5, sőt 7:5 arányú vezetésre tesznek szert. Most ismét a MAC-isták lendülnek bele s 7:7-re egyenlítenek. Már csak két asszó van hátra, amikor a veretlen Rajcsányi Maszlayt 5:2 re verve, negyedik győzelmét szerzi meg. 8:7 arányban vezet a MAC!

Az utolsó asszóra két olimpikonunk, Gerevich és Kovács áll fel. Gerevich jól kezd s hamarosan 2:0-ra vezet. A HTVK óv, mert szerinte Kovács a második tus „bekapásakor” már túljutott a plansson, de hiába… a tus érvényes marad.

Ekkor Kovács nagy lendülettel támad. Sorrendben öt tust ad be Gerevichnek. amivel nemcsak az egyenlítést, hanem a csapat jobb találat aránya révén a tisztek végső győzelmét is megszerzi. A nagy találkozó tehát 8:8 arányú döntetlennel végződött. A tisztek jobb „gól”, azaz találatarányukkal szerezték meg – akár csak tavaly - a bajnoki címet.

A tisztek háza táján nagy az öröm. míg a MAC-isták a balszerencsét - s miként ez a vívásban szokás - a zsűrit okolják vereségükért, mert szerintük a Kovács, Pesthy és a Berczelly 5:4 arányú győzelmével végződött Gerevich elleni eredménye irreális volt.

A mezőny legjobb vívója Rajcsányi László volt, aki fénykorára emlékeztető stílusban valamennyi tiszti ellenfelét legyőzte. De hát egy fecske – még ha oly eredményes is az a fecske – nem csinál tavaszt, illetve nem szerezhet csapatbajnokságot, mert Gerevich csak két, Pesthy és Palócz pedig csupán 1-1 győzelmet aratott.

A HTVK-ban Maszlay, a megbízható öreg harcos és a betegsége ellenére eredményes Berczelly szerepelt legjobban. Kovácson látszott, hogy először indult az idén versenyen. Két győzelme így annál értékesebb, míg Németh nem bírt a MAC-istákkal.

A harmadik helyezett BEAC-ban Rajczy dr. vívott legjobban. A tisztek ellen Dabóczy szerepelt legeredményesebben, de jól harcolt a rutinos Bay dr. és Nedeczky dr. is. A BBTK-ban Durst dr. volt a legjobb, de segítőtársai Kárpáty, Tilly és Mikla is megtette a magáét.

A verseny éjjel fél tizenkettőkor fejeződött be és annak egyetlen szépséghibája az volt, hogy a közönséget negyed tízkor az idevonatkozó rendelet következtében a terem elhagyására kellett felszólítani. A döntő asszókat tehát nem élvezhette végig a lelkes közönség. Nem tudjuk megérteni, hogy ha kávéházban vagy tánc lokálban 11 óráig lehet szórakozni, akkor miért nem lehet sportversenyeket is a fenti időpontig megtekinteni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Rajcsányi László.jpg Gerevich Aladár.jpg Maszlay Lajos.jpg
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Szinyei ,,Hóolvadás Szinyei ,,Hóolvadás"-a a Szépművészeti Múzeumban
Petrovics Eleknek, aki hónapok óta tartó súlyos betegsége alatt is...
Sajtóvélemények a 30 éves Nyugatról - Ujság Sajtóvélemények a 30 éves Nyugatról - Ujság
Harmincadik évfolyamát kezdi meg a Nyugat folyóirat most megjelent...
Kiállítások
Gróf Almásy-Teleki Éva nagymező utcai műintézetében láthattuk...
Az ipar és a kereskedelem nem lehet többé a bukott diákok lerakodóhelye Az ipar és a kereskedelem nem lehet többé a bukott diákok...
1907-ben több mint kétszázezer magyar vándorolt ki idegen földre....
Magyarellenes tüntetés Brassóban
Május 17-én a brassói görög-keleti temetőben román nemzeti szinű...
Egy elképzelt pamphletből.
Őszinte részvéttel olvastuk, hogy Afrikában egy német tisztet és négy...
Novák Éva újabb két csúcseredményt állított fel Novák Éva újabb két csúcseredményt állított fel
Csütörtök délben újabb két új magyar csúcseredmény született. A nagy...
A csikós - Pataky László rajzához A csikós - Pataky László rajzához
Mindig a csikós képezte a pásztorvilág arisztokrácziáját; ebben vele...
A világ leghíresebb zsokéja A világ leghíresebb zsokéja
G. Stern, a legkiválóbb franczia zsoké, Páris egyik legnépszerűbb...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98