Dtum
Login with Facebookk
1944 | November

Sovány ember és kövér ember

Jó egészséget

Ki meddig él? Erre a kérdésre a mágikus feleletet természetesen az orvos nem tudja megadni. De ha megkérdezi az orvost arról, mit gondol, ki él tovább: a kövér vagy a sovány ember, erre már tud egy-két adattal szolgálni.

De talán tudjuk meg előbb, hogy ki is a sovány és ki a kövér. Mindenki tudja, hogy a test magassága és a súlya arányban van egymással. Hallottunk róla, hogy az a helyet arány, ha a magasság százon felüli centiméter száma egyenlő a testsúllyal. Például 168 centiméteres ember 68 kiló súlyú. Persze egy-két kilogramm eltérés nem sokat számít. De tudjuk ott is, úgy-e, hogy a kövérségnek nem egyedüli oka a jólét és a nagy eszem-iszom. Mert vannak emberek, akik bármennyit esznek, sohasem híznak meg, mások meg - mint mondani szokás - a főtt krumplitól is meghíznak. Nem túloz tehát az orvot, ha azt állítja, hogy valakinek a testsúlya a szervezet belső szabályozástól függ.

De ez a megállapítást csak olyan emberre vonatkozik, aki normális foglalkozást folytat és amellett megfelelő testmozgást is végez. Az egész nap ülő, de jóétvágyú ember előbb-utóbb mégiscsak elhízik. Másszóval a kényelmes életért és a finom ínyenc falatokért azzal kell lakolnia, hogy szuszog és izzad már akkor is, ha tíz lépést kell tennie.

De a kövér embert a kényelmetlen gátlások mellett még nagyobb baj is fenyegeti. A nagy test nagyobb munkát ad a szívnek, a többi belsőszerveknek és így azok hamarabb kifáradnak és megöregszenek, mint a sovány emberé. A „jó életnek” az árát a kövér ember tehát abban adja meg, hogy hamarabb megöregszik. Nem akarom Önt megijeszteni, mert nem vagyok jós, de azt is meg kell mondanom, hogy a kövér ember rendszerint rövidebb ideig is él, mint a sovány. Persze, ha ön most erre vagy arra az ismerősére hivatkozik, aki kövér létére 80 éves, akkor önnek is igaza van, mert kivételek vannak.

De higgye el nekem: a statisztikát nem lehet megcsalni. Sokezerre menő feljegyzések alapján bebizonyították ugyanis, hogy tíz kövér ember közül csak egy éri meg a 80-at és csak három a 70 évet. Ezzel szemben tíz sovány ember közül három éri meg a 80-at és öt a 70-es éveit. Egy nagyon bölcs, 91 éves öreg ember mondta unokájának, aki maga is 36 évet volt, hogy az öregkor a hatvanadik évben kezdődik. Addig fiatal az ember. De ez a hosszú fiatalság is csak úgy érhető el, ha jólét, gazdagság, eszem-iszom nem puhítja el az embert. Mert az orvos nem túloz, ha azt állítja, hogy nem lehet büntetlenül túlélvezni az életet.

Igaz, hogy a kövér ember rendszerint jókedélyű, nyugodt, a sovány meg inkább ideget és rosszkedvű. Ez is vigasztalás és ennek is megvan az oka, ámbár ezt itt most nem részletezhetjük. Ha pedig ön kövér létére azt kérdezi, mit csináljon, hogy soványabb legyen, akkor kettőt ajánlok a figyelmébe. Kerülje az olyan ételeket, amelyek hizlalnak. És mozogjon többet. De lehet, hogy elhízása beteges alapon való. Nem volna jó tehát, ha megmutatná magát az orvosnak?

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kövér lány A karcsúság
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A kis spanyol trónörökös A kis spanyol trónörökös
A spanyol királyi pár hét hónapos kis fia már tengeren is utazott. A...
Grandi, olasz államtitkár budapesti látogatása Grandi, olasz államtitkár budapesti látogatása
A küldöttségek fogadása miatt Grandi egy teljes órát késett a...
Aluminiumpor-égő Aluminiumpor-égő
Már régóta igyekeznek magas hőmérséklet elérése végett olyan égőt...
Erőszakhullám a Balkánon Erőszakhullám a Balkánon
A Balkán-félszigetről napról-napra ujabb rémhirek érkeznek. Ezek...
Jönnek az adók! Jönnek az adók!
A bojkott megszünésével uj perspektiva nyilik az ország anyagi...
Tizennyolc betű az S. O. S. …titititátátátititi… Tizennyolc betű az S. O. S. …titititátátátititi…
…titititátátátititi…Tizennyolc hang ez, aminél...
A spanyol forradalmi kormány hűséget esküdött a királynak A spanyol forradalmi kormány hűséget esküdött a királynak
Primo di Rivera, a kormány elnöke letette az esküt. A kormányelnökkel...
Felborult a Kisfaludy Társaság békéje Zilahy Lajos megválasztása miatt Felborult a Kisfaludy Társaság békéje Zilahy Lajos megválasztása...
A közönségnek még máig sincs tudomása azokról a viharokról és...
Szemelvények a koalíció történetéből Szemelvények a koalíció történetéből
Nagyon jól emlékezik még minden ember arra, hogy a koalició...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98