Dtum
Login with Facebookk
1944 | November

Sovány ember és kövér ember

Jó egészséget

Ki meddig él? Erre a kérdésre a mágikus feleletet természetesen az orvos nem tudja megadni. De ha megkérdezi az orvost arról, mit gondol, ki él tovább: a kövér vagy a sovány ember, erre már tud egy-két adattal szolgálni.

De talán tudjuk meg előbb, hogy ki is a sovány és ki a kövér. Mindenki tudja, hogy a test magassága és a súlya arányban van egymással. Hallottunk róla, hogy az a helyet arány, ha a magasság százon felüli centiméter száma egyenlő a testsúllyal. Például 168 centiméteres ember 68 kiló súlyú. Persze egy-két kilogramm eltérés nem sokat számít. De tudjuk ott is, úgy-e, hogy a kövérségnek nem egyedüli oka a jólét és a nagy eszem-iszom. Mert vannak emberek, akik bármennyit esznek, sohasem híznak meg, mások meg - mint mondani szokás - a főtt krumplitól is meghíznak. Nem túloz tehát az orvot, ha azt állítja, hogy valakinek a testsúlya a szervezet belső szabályozástól függ.

De ez a megállapítást csak olyan emberre vonatkozik, aki normális foglalkozást folytat és amellett megfelelő testmozgást is végez. Az egész nap ülő, de jóétvágyú ember előbb-utóbb mégiscsak elhízik. Másszóval a kényelmes életért és a finom ínyenc falatokért azzal kell lakolnia, hogy szuszog és izzad már akkor is, ha tíz lépést kell tennie.

De a kövér embert a kényelmetlen gátlások mellett még nagyobb baj is fenyegeti. A nagy test nagyobb munkát ad a szívnek, a többi belsőszerveknek és így azok hamarabb kifáradnak és megöregszenek, mint a sovány emberé. A „jó életnek” az árát a kövér ember tehát abban adja meg, hogy hamarabb megöregszik. Nem akarom Önt megijeszteni, mert nem vagyok jós, de azt is meg kell mondanom, hogy a kövér ember rendszerint rövidebb ideig is él, mint a sovány. Persze, ha ön most erre vagy arra az ismerősére hivatkozik, aki kövér létére 80 éves, akkor önnek is igaza van, mert kivételek vannak.

De higgye el nekem: a statisztikát nem lehet megcsalni. Sokezerre menő feljegyzések alapján bebizonyították ugyanis, hogy tíz kövér ember közül csak egy éri meg a 80-at és csak három a 70 évet. Ezzel szemben tíz sovány ember közül három éri meg a 80-at és öt a 70-es éveit. Egy nagyon bölcs, 91 éves öreg ember mondta unokájának, aki maga is 36 évet volt, hogy az öregkor a hatvanadik évben kezdődik. Addig fiatal az ember. De ez a hosszú fiatalság is csak úgy érhető el, ha jólét, gazdagság, eszem-iszom nem puhítja el az embert. Mert az orvos nem túloz, ha azt állítja, hogy nem lehet büntetlenül túlélvezni az életet.

Igaz, hogy a kövér ember rendszerint jókedélyű, nyugodt, a sovány meg inkább ideget és rosszkedvű. Ez is vigasztalás és ennek is megvan az oka, ámbár ezt itt most nem részletezhetjük. Ha pedig ön kövér létére azt kérdezi, mit csináljon, hogy soványabb legyen, akkor kettőt ajánlok a figyelmébe. Kerülje az olyan ételeket, amelyek hizlalnak. És mozogjon többet. De lehet, hogy elhízása beteges alapon való. Nem volna jó tehát, ha megmutatná magát az orvosnak?

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kövér lány A karcsúság
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98