Dtum
Login with Facebookk
1944 | Október

Letartóztatták Spolarich Károlyt, a Newyork-kávéház bérlőjét

Nagy feltűnést keltett a fővárosban az a szombaton elterjedt hír, amely szerint a hatóságok letartóztatták a híres kávésdinasztia legidősebb tagját, Spolarich Károly kormányfőtanácsost.

A letartóztatásnak az előzményei is igen érdekesek. Ugyanis a zsidótörvények megjelenése után mindig erősen jobboldali érzelmű Spolarich Károly kibérelte a Newyork kávéházat, amely, valamikor a főváros íróinak, művészeinek, ujságíróinak s általában bohémjeinek volt az éjszakai találkozóhelye.

Spolarich Károly a kávéházat berendezte, de vállalkozása nem sok sikerrel járt, kénytelen volt üzemét feladni, s hogy a hatalmas termeket valahogyan hasznosítsa, iparengedély nélkül néhány társával beraktározási vállalatot létesített és gazdag emberektől különböző értékeket, szőnyegeket, bútorokat, ruhaneműeket, sőt ékszereket is átvett megőrzésre, s azokat a kávéház ismert alagsorában, az úgynevezett „mély vízben” helyezte el.

Mint később kiderült, Spolarich Károly a rábízott értékek közül sokat eladott s ez akkor derült ki, amikor egyik megbízója valamelyik holmiját vissza akartra kérni.

A vállalkozók nem tudták a rájuk bízott értéket visszaszolgáltatni, ez indította el a lavinát, amely végül is Spolarich Károlynak és társainak letartóztatásával végződött.

Az általuk okozott kár az eddigi megállapítások szerint többszázezer pengőre rug s ez az összeg a folyamatban lévő vizsgálat során még valószínűleg emelkedni fog.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98