Dtum
Login with Facebookk
1944 | Szeptember

A szlovák helyzet

Tiso rádióbeszédet intézett a szlovák néphez

Pozsony, szeptember 3.
(Német Távirati Iroda.) Dr. Tiso államelnök szombaton este újabb rádióbeszédben fordult a szlovák néphez. Beszédében a szlovákiai eseményeket forgószélhez hasonlította, amely felfedte a szlovák nép ellenségeinek igazi céljait és módszereit. Az ellenség módszerei szabják meg a védekezés módszereit is  - állapította meg Tiso dr.

 

A jövőnk szempontjából fontos intézkedéseket hidegvérrel hajtjuk végre. A védekezés katonai részét a Nagynémet Birodalom, Szlovákia oltalmazója irányítja. A politikai rész irányítása a szlovák kormány kezében van. Máris megkezdődött a szlovák hadsereg újjászervezése. A szlovák kormány visszatér ahhoz a belpolitikához, amelyet 1939-ben alkalmazott. A szlovák politika szelleme és hagyományai teljes keménységre és kíméletlenségre kötelezik az államvezetőt. Ezzel a programmal áll vagy bukik a szlovák nép és a szlovák állam.


Az államelnök beszédében elhangzása előtt dr. Gáspár követ, szlovák propagandafőnök szólott a szlovák néphez. Beszédében megállapította, a csehszlovák maffiának az a célja, hogy Szlovákiát ismét a zsidók, csehek és néhány szlovák kapitalista igája alá hajtsa. Ez a bűnszövetkezet egyálatlán nem törődik a szlovák nép sorsával, csupán Szlovákiát akarja uralma alá hajtani és kizsákmányolni. Szlovák cinkostársakat szerzett magának, hogy a szlovák népet megfossza szabadságától és állami önállóságától. Ilyen cinkostársak a tisztikarban is akadtak. A legnagyobb szégyen a szlovák történelemre nézve, hogy a szlovák nép körében voltak olyan árulók és emberi vadállatok, akik vétkeztek a nép szent eszménye ellen. (MTI)

Tovább folyik Szlovákia megtisztitása
Pozsony, szeptember 10.
A német rendhelyreállító csapatok szlovákiai tevékenységéről az alábbiakat jelentik: Szlovákia középső részében a partizánok ellen indított koncentrikus támadás gyors eredményhez vezetett.


Dr. Tiso államelnök a Hlinka-gárda vezetőjévé Ottmar Kubalát nevezte ki, aki 1942 júliusáig már volt Hlinka-gárda vezetője. Az új vezető közvetlenül az államelnöknek nem alárendelve és csütörtökön délután a hivatalos esküt már le is tette. Rádióbeszédében Kubala elrendelte, hogy a Hlinka-gárda a legszorosabban működjék együtt a német véderővel és felszólította a gárda tagjait, hogy a helyzet komolyságára való tekintettel mindenütt őrizzék meg a nyugalmat és a rendet. (TP)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Jozef Tiso, a szlovák bábállam vezetője Tido Gaspar A Hlinka-gárda zászlaja Andrej Hlinka (1864-1938)
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98