Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1945 | Augusztus

Amerikai atomtámadások Japán ellen

Japánra tegnap hullottak az első atombombák
Washington, augusztus 7.
(Reuter) Truman elnök hétfőn közölte a nyilvánossággal, hogy 16 órával nyilatkozata előtt amerikai repülők a háború történelmében eddig soha nem alkalmazott erejű bombát szórtak a japán hadsereg hirosimai támaszpontjára. Az úgynevezett „atombomba” hatóereje megfelelne egy 20.000 tonnás bombáénak. A bomba robbanóereje több mint kétezerszer nagyobb, mint a világ eddigi legerősebb robbanóbombájáé, amelyet eddig az angolok alkalmaztak. Truman elnök egyúttal bejelentette, hogy az Egyesült Államokban két nagy gyártelepen és sok kisebb gyárban kizárólag atombombát készítenek. A munka több mint két és fél éve folyik.


Truman elnök közölte, hogy Churchill és az elhunyt Roosevelt elnök is helyeselte azt a tervet, hogy az atombombát az ellenséges behatástól távoleső Egyesült Államokban gyártsák. Ez a bomba az atom leigázásán alapul. 1939. előtt már elfogadták a tudósoknak azt az elképzelését, hogy elméletileg fel lehet szabadítani az atomok energiáját, de gyakorlati megoldást senki sem ismert. 1942-ben azonban – folytatta Truman elnök – már tudtuk, a németek lázasan dolgoznak azon, hogy az atom erejével gyarapítsák azoknak a háborús eszközöknek erejét, amelyekkel a világot rabságba akarták dönteni. Tervük azonban dugába dőlt. Hálásak lehetünk a Gondviselésnek, hogy a németek későn és korlátolt mennyiségben jutottak hozzá a V. 1-hez és a V. 2-höz, de még hálásabbak lehetünk, hogy az atombombát egyáltalán nem tudták megtalálni. A laboratóriumi munka – amely nagyban részese a csatanyerésnek – 1940-ben kezdődött el, Pearl Harbour előtt, amikor az Egyesült Államok és Nagybritannia tudományos erejét összefogtuk. Az amerikai és brit tudósok egyidőben léptek sorompóba a németek ellen az atombomba felfedezésének a versenyében. Több mint 125.000 ember dolgozott az amerikai atombombagyárak megépítésén és most több mint 65.000 ember dolgozik az üzemekben.

„Leromboljuk Japánt”

- A világtörténelem legnagyobb történelmi szerencsejátékára 2000 millió dollárt költöttünk – és nyertünk. Most felkészültünk rá, hogy még az eddiginél is gyorsabban és tökéletesebben tüntessük el a föld színéről minden japán termelő üzemet. Megsemmisítjük hajógyáraikat, üzemeiket és forgalmi összeköttetéseiket. Jól értsük meg: tökéletesen leromboljuk Japán hadviselő erejét.


- Július 26-án azért bocsátottuk ki Potsdamban ultimátumunkat, hogy a Japán népet megkíméljük a végső pusztulástól. A japán vezetők azonban sietve elutasították ultimátumunkat. Ha most sem fogadják el feltételeinket, el lehetnek rá készülve, hogy a levegőből romeső fog rájuk zúdulni, amilyenhez foghatót a világ nem látott. E légitámadás mellett a tengeren és a szárazföldön is olyan arányban és erővel folytatjuk a támadást, amilyenre még nem volt példa.


- Ezzel a bombával – mondta Truman – forradalmi mértékben fokozzuk fegyveres hadaink erejét. Ezeknek a bombáknak mai formájukban való gyártása folyik, de egyúttal még ennél is nagyobb erejű bombatípusok vannak előkészületben.


Truman közölte, hogy Stimson hadügyminiszter a közeljövőben hivatalos nyilatkozatban újabb részleteket tár fel az atombombáról.


Indítványozni fogom – mondotta az elnök – az Egyesült Államok kongresszusának, hogy amilyen gyorsan csak lehet, küldjön ki bizottságot az atomenergia termelésének és felhasználásának ellenőrzésére az Egyesült Államok területén. Hasonlóképpen indítványt terjesztek a kongresszus elé a tekintetben is, hogy az atomenergia miképpen válhat a világbéke fenntartásának hatalmas és erőteljes eszközévé. (MTI.)

Lehullott a második atombomba Japánra

London, augusztus 9.
A londoni rádió jelenti ma reggel, hogy Nagaszakira ledobták a második atombombát. Az eredményről még nincsenek részletek, de a pilóták jelentése szerint a pusztulás óriási. Nagaszaki Kiusia-szigetén van, Japán déli részén.


A szövetséges felderítő gépek közlik az első atombomba hatásáról, hogy a háromszázezer lakosú Hirosima városában még bombakrátert sem tudtak felfedezni, semmi sincs, ami árnyékot vetne, tökéletesen elemeire bomlott minden a rombolás körzetén belül. A körzeten kívül még minden lángokban áll. A város kétharmad része teljesen elpusztult.

 

Éjfélkor megkezdődtek a szovjetorosz hadműveletek Japán ellen
A szovjetkormány a hadüzenettel hozzá akar járulni a háború befejezésének meggyorsításához. Angolszász körökben nagy megelégedést keltett az orosz elhatározás
London, augusztus 9.
A londoni rádió jelenti ma reggel: A japán főhadiszállás jelentése szerint megindultak az orosz hadműveletek Japán ellen. A szovjet-csapatok átlépték a mandzsuriai határt. Az első hadmozdulatok éjfél után kezdődtek. Ugyanakkor szovjetorosz csatarepülőn a japán vonalak mögötti célpontokat bombázták.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hiroshima a bomba ledobása után Az atombomba ledobása Nagasaki fölött
Cikk-ajánló
A csodálatos zöldkereszt áldásos műlödése, egészségvédelmi szolgálat A csodálatos zöldkereszt áldásos műlödése, egészségvédelmi...
Végignéztünk egy iskolavizitet: Első elemista kisfiú és kisleányok...
Garros, a levegő legujabb hőse Garros, a levegő legujabb hőse
Garros, a levegő legujabb hőse, „Morane” nevű...
Booth Vilmos tábornok Booth Vilmos tábornok
Nyolczvanhárom éves korában meghalt az „Üdv...
Háboru előtti hangulatban Háboru előtti hangulatban
Háboru előtti hangulatba fogom visszaringatni a kegyes olvasót,...
Kiplakatírozott árdrágítók Kiplakatírozott árdrágítók
A budapesti kir. büntetőtörvényszék, mint az uzsorabiróság legutóbb...
Tornaverseny Aradon Tornaverseny Aradon
A magyarországi tornaegyletek szövetsége az idén Aradon tartotta évi...
Három hónapja nem fizetnek házbért az Andrássy úti nyilasok Három hónapja nem fizetnek házbért az Andrássy úti nyilasok
Az Andrássy út 60. számú házat, amely Perlmutter Izsák festőművész...
Az emberi álom furcsaságai az alvás ideje Az emberi álom furcsaságai az alvás ideje
Csipkerózsika kerek száz esztendeig aludt egyfolytában. Az egyik...
A liszaboni gyász A liszaboni gyász
Dom Carlos portugál királynak és Luiz Filippe trónörökösnek...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98