Dtum
Login with Facebookk
1945 | Augusztus

Amerikai atomtámadások Japán ellen

Japánra tegnap hullottak az első atombombák
Washington, augusztus 7.
(Reuter) Truman elnök hétfőn közölte a nyilvánossággal, hogy 16 órával nyilatkozata előtt amerikai repülők a háború történelmében eddig soha nem alkalmazott erejű bombát szórtak a japán hadsereg hirosimai támaszpontjára. Az úgynevezett „atombomba” hatóereje megfelelne egy 20.000 tonnás bombáénak. A bomba robbanóereje több mint kétezerszer nagyobb, mint a világ eddigi legerősebb robbanóbombájáé, amelyet eddig az angolok alkalmaztak. Truman elnök egyúttal bejelentette, hogy az Egyesült Államokban két nagy gyártelepen és sok kisebb gyárban kizárólag atombombát készítenek. A munka több mint két és fél éve folyik.


Truman elnök közölte, hogy Churchill és az elhunyt Roosevelt elnök is helyeselte azt a tervet, hogy az atombombát az ellenséges behatástól távoleső Egyesült Államokban gyártsák. Ez a bomba az atom leigázásán alapul. 1939. előtt már elfogadták a tudósoknak azt az elképzelését, hogy elméletileg fel lehet szabadítani az atomok energiáját, de gyakorlati megoldást senki sem ismert. 1942-ben azonban – folytatta Truman elnök – már tudtuk, a németek lázasan dolgoznak azon, hogy az atom erejével gyarapítsák azoknak a háborús eszközöknek erejét, amelyekkel a világot rabságba akarták dönteni. Tervük azonban dugába dőlt. Hálásak lehetünk a Gondviselésnek, hogy a németek későn és korlátolt mennyiségben jutottak hozzá a V. 1-hez és a V. 2-höz, de még hálásabbak lehetünk, hogy az atombombát egyáltalán nem tudták megtalálni. A laboratóriumi munka – amely nagyban részese a csatanyerésnek – 1940-ben kezdődött el, Pearl Harbour előtt, amikor az Egyesült Államok és Nagybritannia tudományos erejét összefogtuk. Az amerikai és brit tudósok egyidőben léptek sorompóba a németek ellen az atombomba felfedezésének a versenyében. Több mint 125.000 ember dolgozott az amerikai atombombagyárak megépítésén és most több mint 65.000 ember dolgozik az üzemekben.

„Leromboljuk Japánt”

- A világtörténelem legnagyobb történelmi szerencsejátékára 2000 millió dollárt költöttünk – és nyertünk. Most felkészültünk rá, hogy még az eddiginél is gyorsabban és tökéletesebben tüntessük el a föld színéről minden japán termelő üzemet. Megsemmisítjük hajógyáraikat, üzemeiket és forgalmi összeköttetéseiket. Jól értsük meg: tökéletesen leromboljuk Japán hadviselő erejét.


- Július 26-án azért bocsátottuk ki Potsdamban ultimátumunkat, hogy a Japán népet megkíméljük a végső pusztulástól. A japán vezetők azonban sietve elutasították ultimátumunkat. Ha most sem fogadják el feltételeinket, el lehetnek rá készülve, hogy a levegőből romeső fog rájuk zúdulni, amilyenhez foghatót a világ nem látott. E légitámadás mellett a tengeren és a szárazföldön is olyan arányban és erővel folytatjuk a támadást, amilyenre még nem volt példa.


- Ezzel a bombával – mondta Truman – forradalmi mértékben fokozzuk fegyveres hadaink erejét. Ezeknek a bombáknak mai formájukban való gyártása folyik, de egyúttal még ennél is nagyobb erejű bombatípusok vannak előkészületben.


Truman közölte, hogy Stimson hadügyminiszter a közeljövőben hivatalos nyilatkozatban újabb részleteket tár fel az atombombáról.


Indítványozni fogom – mondotta az elnök – az Egyesült Államok kongresszusának, hogy amilyen gyorsan csak lehet, küldjön ki bizottságot az atomenergia termelésének és felhasználásának ellenőrzésére az Egyesült Államok területén. Hasonlóképpen indítványt terjesztek a kongresszus elé a tekintetben is, hogy az atomenergia miképpen válhat a világbéke fenntartásának hatalmas és erőteljes eszközévé. (MTI.)

Lehullott a második atombomba Japánra

London, augusztus 9.
A londoni rádió jelenti ma reggel, hogy Nagaszakira ledobták a második atombombát. Az eredményről még nincsenek részletek, de a pilóták jelentése szerint a pusztulás óriási. Nagaszaki Kiusia-szigetén van, Japán déli részén.


A szövetséges felderítő gépek közlik az első atombomba hatásáról, hogy a háromszázezer lakosú Hirosima városában még bombakrátert sem tudtak felfedezni, semmi sincs, ami árnyékot vetne, tökéletesen elemeire bomlott minden a rombolás körzetén belül. A körzeten kívül még minden lángokban áll. A város kétharmad része teljesen elpusztult.

 

Éjfélkor megkezdődtek a szovjetorosz hadműveletek Japán ellen
A szovjetkormány a hadüzenettel hozzá akar járulni a háború befejezésének meggyorsításához. Angolszász körökben nagy megelégedést keltett az orosz elhatározás
London, augusztus 9.
A londoni rádió jelenti ma reggel: A japán főhadiszállás jelentése szerint megindultak az orosz hadműveletek Japán ellen. A szovjet-csapatok átlépték a mandzsuriai határt. Az első hadmozdulatok éjfél után kezdődtek. Ugyanakkor szovjetorosz csatarepülőn a japán vonalak mögötti célpontokat bombázták.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hiroshima a bomba ledobása után Az atombomba ledobása Nagasaki fölött
Cikk-ajánló
OLYMPIA OLYMPIA
Mint megbizható forrásból örömmel értesültünk, Muzsa Gyula...
Gazdának lenni télen Gazdának lenni télen
Ha a tyuk taréja megfagy, ez a tojást nagyon hátráltatja, de...
Nagy jelentősége van a Dél-Erdélyben indított szovjet-támadásnak Nagy jelentősége van a Dél-Erdélyben indított...
A szovjet csapatok most megindult nagyobb támadása Torda vidékén és a...
Az adósok börtöne Angolországban Az adósok börtöne Angolországban
Dickens regényeinek olvasói jól ismerik a londoni adósok börtöneit...
Az egyiptomi képirás technikája  3. Az egyiptomi képirás technikája 3.
Összesen hét színnel rendelkezett az egyiptomi paletta, és pedig...
Berlin vagy Róma? Berlin vagy Róma?
Pünkösdkor kezdődik Bécsben az 1986. évi olimpiász előkészítő...
Csík revánsot vett Borgon Csík revánsot vett Borgon
Zsúfolt nézőtér előtt került lebonyolításra vasárnap este a Nemzeti...
Móricz Zsigmond - A magyar ugar újra énekel Móricz Zsigmond - A magyar ugar újra énekel
Érzem már az olthatatlan vágyat a Holnap után. Eddig a Tegnapot...
Fényképezés életveszedelemmel Fényképezés életveszedelemmel
A vérbeli fotografust a legnagyobb veszedelem se riasztja vissza, ha...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98