Dtum
Login with Facebookk
1945 | December

A magyar külügyminiszter prágai útja

Gyöngyösi külügyminiszter Prágába utazott
Budapest, december 3.
Gyöngyösi János külügyminiszter dr. Kertész István rendkívüli követ és meghatalmazott miniszter, a külügyminisztérium békeelőkészítő osztályának vezetője, dr. Vájlak Sándor miniszteri titkár, a csehszlovák ügyek előadója és dr. Kállay Kristóf személyi titkár kíséretében vasárnap reggel a csehszlovák kormány meghívására Prágába utazott. A külügyminsiztert prágai útjára elkísérte Krno Daliber követ, a budapesti csehszlovák misszió vezetője. A külügyminiszter és kísérete Pozsonyig gépkocsin teszi meg az utat és onnan hétfőn vonaton utazik tovább a csehszlovák fővárosba. A tárgyalások előreláthatólag kedden indulnak meg.

 

Gyöngyösi János külügyminiszter elutazása előtt a következőket mondotta a Magyar Távirati Iroda politikai rovatvezetőjének:
- A magyar kormány készséggel veszi fel a tárgyalásokat, annál is inkább, mert a közvetlen eszmecserét a szövetséges nagyhatalmak is kívánatosnak tartják. Remélem, hogy a tárgyalások eredményeképpen kisebbíteni, vagy méltányosabb volna, kiküszöbölni lehet azt a súrlódási felületet, amely a két szomszédos és gazdaságilag egyébként egymásra utalt állam kívánatos jóviszonyát megrontja.


Megkezdődtek Prágában a magyar-csehszlovák tanácskozások
Prága, december 5.
Clementis cseh helyettes külügyminiszter és Gyöngyösi magyar külügyminiszter között megkezdődtek a tárgyalások Prágában a magyar kisebbségek kicserélése ügyében. Clementis ez év júniusában bejelentette , hogy Csehszlovákiából 600.000 magyart kívánnak kitelepíteni olyan csereakció útján, amelynek végrehajtása során 300.000 magyarországi szlovák jut vissza Csehszlovákiába. E csereakció lebonyolítására másfélesztendős határidőtt szabott meg, tehát valószínűsítette azt, hogy a kérdés tisztázása a békekötés után történik meg.

 

Nem említette azonban azt akkoriban, hogy ez az elgondolás megnyerte-e a Szovjetúnió és a többi nagyhatalom hozzájárulását. A londoni rádió foglalkozva Clementisnek akkori nyilatkozatával, olyan értelemű kijelentést hangsúlyozott, hogy a kitelepítések ügyének végleges renezése a nagyhatalmak elé tartozik. A szovjet és a csehszlovák megbeszélések egyébként is csak a németek kitelepítésére szorítkoztak, előre meghatározván azt, hogy a magyarok kitelepítésére vonatkozóan külön csehszlovák-magyar megegyezés szükséges.


Ilyen előzmények - válaszul a londoni intervencióra -, a németek kitelepítését átmenetileg be is szüntették, illetőleg a Csehországba érkezett angliai megfigyelők tanácsai alapján, a kitelepíteseket emberségesebb módon hajtották végre. Ugyanakkor azonban a fasiszta módszerekre emlékeztető eljárásokkal űzték ki otthonukból a magyarokat és amikor ez ellen a magyar sajtó a mérséklet hangján óvást emelt, akkor a Narodna Obrana című lap a magyar sajtó „uszító hangján” kifogásolta.

 

A világ közvéleménye érdeklődéssel tekint a mostani magyar-csehszlovák tárgyalások elé, annál is inkább, mert az utóbbi időben felmerült szlovák és cseh ellentétek azt mutatták, hogy a cseh népnek és vezetőinek demokratikus felfogásával nem volt összeegyeztethető az az eljárás és az a magatartás, amelyet a szlovákok tanúsítottak a magyarokkal szemben.

A magyar-csehszlovák tárgyalások a mai minisztertanács előtt
Budapest, december 10.
A prágai rádió közölte, hogy a magyar-csehszlovák tárgyalások véget értek. A prágai tárgyalásokkal kapcsoltaban a magyar illetékes helyről hivatalosan az alábbiakta közölték: Azok a tárgyalások, amelyek december 3-án Prágában kezdődtek a csehszlovák és magyar küldöttségek között, december 6-án befejeződtek anélkül, hogy a tárgyalófelek megállapodásra jutottak volna.


Megállapítható azonban, hogy a mindkét részről felvetett javaslatok több pontja kérdésében azonos álláspont alakult ki. Igy a magyar delegáció annak az elvnek hangoztatása mellett, hogy a felmerült probléma megoldására javasolt lakosságcserét nem tartja humánusnak és a demokratikus elvekkel egyezőnek, mégis hajlandónak nyilatkozott, az önkétesen jelentkező magyarországi szlovákoknak Szlovákiába való áttelepítéséhez hozzájárulni és Szlovákiából a már eddig kiutasított magyarok beszámításával azonos számú magyart átvenni.


Azt kívánja azonban, hogy az így lebonyolítandó népcsere után visszamaradott magyarok a végleges döntésig visszahelyeztessenek a politikai jogok kivételével abba a jogállapotba, amelyet 1938 előtt élveztek. Minthogy azonban csehszlovák részről a meghozott magyarellenes intézkedéseknek csupán bizonyos mérvű enyhítését vállalták, de nem voltak hajlandók az összes eddig hozott magyarellenes intézkedéseket felfüggeszteni, a lakosságcserére vonatkozó megállapodás nem jöhetett létre.


A magyar álláspont a csehszlovák állásponttal szemben az, hogy a Csehszlovákiában lévő vagy visszamaradó magyarságnak biztosítani kell mindazokat a minden fajra, nyelvre és vallásra való tekintet nélkül megillető jogokat, amelyeknek gyakorlását az Egyesült Nemzetek alapokmánya biztosítja és amelyek nélkül a félelemnélküli élet elképzelhetetlen. Amennyiben a csehszlovák kormány ezt a megoldást elfogadni nem akarja, erre az esetre a magyar kormány kénytelen leszögezni azt az alapelvet, hogy a néphez föld is tartozik. Ennélfogva az ellentéteket csakis nemzetközi döntés alapján lehet megoldani.


A csehszlovák-magyar tárgyalásokkal a ma 11 órakor összeülő minisztertanács is foglalkozik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Képzőművészeti szemle Képzőművészeti szemle
Az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat őszi tárlatának keretében...
Plehve gyilkosa Plehve gyilkosa
Külföldi lapok merészen hangzó dolgokat írtak Plehbe orosz...
A Liszt Ferencz emlékkiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban A Liszt Ferencz emlékkiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban
Nemzeti művelődésünk eredményeinek s emlékeinek megőrzője, a Nemzeti...
Marc kapitány Pesten maradt és napi négy milliót fizet rá barátságára Marc kapitány Pesten maradt és napi négy milliót fizet rá...
A Royal Orfeum multhónapi műsorának főattrakcója a nagyszerü Marc...
Egy háziur az utcára teszi ki lakóit, mert egyedül akarja lakni az egész házat Egy háziur az utcára teszi ki lakóit, mert egyedül akarja lakni az...
Még meg sem jelent a lakásrendelet, a mikor a Thököly-út 45. szám...
Rövidek Rövidek
A Central News gibraltári tudósítója nagy feltűnéstkeltő táviratban...
A nagy világfelfordulás A nagy világfelfordulás
Csak egy pillantást vessünk a képünkre, s gondolkodjunk el, hogy ez a...
Henry Taylor Budapesten edz Henry Taylor Budapesten edz
Illusztris vendég tréniroz egy hét óta a Rudas medencéjében: Henry...
Volt haramia, aki este fél az utcán Volt haramia, aki este fél az utcán
Érdekes esetet mesélnek egy terroristáról is. A kommün nagy tébolyába...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98